'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Μύθος ή πραγματικότητα το Ελντοράντο του Αιγαίου;;!

Η αναμόχλευση του ζητήματος της ύπαρξης πετρελαίου στον ελλαδικό χώρο το τελευταίο διάστημα σίγουρα δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός. 

Αφενός διότι πρόσφατη είναι η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην «αναβίωση» του φορέα έρευνας υδρογονανθράκων, αφετέρου διότι ολοένα πυκνώνουν οι φωνές που προειδοποιούν για συνδιαχείριση με την Τουρκία και συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στο Αιγαίο από τον επόμενο χρόνο. 

Στο πλαίσιο αυτό διατυπώνονται απόψεις σύμφωνα με τις οποίες πιθανά και εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου στην Ελλάδα μπορούν να δώσουν από 3 έως 5 δισ. βαρέλια καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα 40 χρόνια. Ωστόσο τις εκτιμήσεις αυτές επιχειρηματικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν υπερβολικές.

Επιστημονικές μέθοδοι
Σε τεχνικό επίπεδο οι γεωλόγοι ερευνητές, προκειμένου να εξαγάγουν έγκυρα συμπεράσματα για την ύπαρξη υδρογονανθράκων, πρέπει πρώτα να εφαρμόσουν και να συνδυάσουν διαφορετικές επιστημονικές μεθόδους (όπως η σεισμική, η ηλεκτρική, η σταθμική ή η ραδιενεργός μέθοδος) και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις.

Στον ελλαδικό χώρο, πλην της περιοχής της Θάσου, δεν έχουν πραγματοποιηθεί τέτοιου είδους έρευνες.Σύμφωνα με μελέτες, πετρελαιοπιθανές περιοχές εντοπίζονται στο βορειανατολικό Αιγαίο, όπου έχουν διαπιστωθεί παρεμφερείς δομές με αυτήν του Πρίνου (ανατολική Θάσος, Μπάμπουρας, Νότιος Μπάμπουρας, Σταυρός, Νίκη και Μαρώνεια) και μεταξύ Λήμνου - Αγίου Ευστρατίου - Μυτιλήνης και Χίου.

Πλουσιότερα, δυτικά
Μια άλλη περιοχή για την οποία υπάρχει μεγάλη πίστη ότι φιλοξενεί αποθέματα υδρογονανθράκων είναι ο νομός των Γρεβενών.Η Ηπειρος είναι μια άλλη γεωλογική περιοχή για την οποία ανενδοίαστα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι φιλοξενούνται σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων.
Η Ελλάδα λοιπόν μπορεί να θεωρηθεί μια πολλά υποσχόμενη περιοχή, πλην όμως ανεξερεύνητη, ιδίως σε βάθη κάτω των 3.500 μέτρων.Το κόστος εξόρυξης του πετρελαίου στις περισσότερες περιπτώσεις είναι τεράστιο, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να προσφεύγουν σε διεθνείς κοινοπραξίες αναζητώντας συνεργάτες, αδυνατώντας από μόνες τους να αναλάβουν ένα τέτοιο εγχείρημα.
Τα σενάρια για τουρκικές εταιρείεςΣτο πλαίσιο αυτό «προωθείται» και το σενάριο συνεργασίας με διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους, στους οποίους θα συμμετέχουν και τουρκικές εταιρείες για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο.

Στην Ελλάδα είχαμε τις πρώτες γεωτρήσεις στη Θάσο το 1972, όπου ανακαλύφθηκε το 1973, στη θαλάσσια περιοχή της το πρώτο εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα από την εταιρεία «Oceanic».
Η παραγωγή ξεκίνησε το 1981 με 30.000 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα. Στην αρχή των προσπαθειών της έρευνας του κοιτάσματος του Πρίνου, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, επικράτησε ευφορία σχετικά με την παραγωγή του εν λόγω κοιτάσματος.

Στην πορεία όμως οι ποσότητες που ανακοινώνονταν ότι είναι δυνατόν να παραχθούν σταδιακά μειώνονταν. Ο Πρίνος έχει αποδώσει συνολικά 120 εκατ. βαρέλια από την έναρξη της παραγωγής έως σήμερα.

Τα επόμενα βήματα που πρέπει λοιπόν να γίνουν, προκειμένου να μιλά κανείς έχοντας αποδείξεις και όχι ενδείξεις, περιλαμβάνουν την επαναδραστηριοποίηση του κρατικού φορέα για τη χρηματοδότηση και την έρευνα υδρογονανθράκων, τη διερεύνηση και αναζήτηση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου με τη χρήση γεωφυσικών μεθόδων και οργάνων έρευνας και τον προγραμματισμό νέων ερευνητικών γεωτρήσεων, σε μεγάλο βάθος, σε περιοχές με πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου, όπου δεν έχουν γίνει ακόμη, για να αποκτηθεί πλήρης γνώση του υπέδαφους.

Σε κάθε περίπτωση η ύπαρξη ή μη υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο δεν θα πρέπει να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και με την Αλβανία, με την Αθήνα να υπαναχωρεί στα κυριαρχικά δικαιώματά της. 


* http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου