Φοβούνται διαρροές στο ΠΑΣΟΚ παρά την οπισθοχώρηση για τα χρέη
Η συζήτηση διεξάγεται από τις πέντε το απόγευμα σε φορτισμένο κλίμα καθώς το πολυνομοσχέδιο έχει δεχτεί τα πυρά όχι μόνο τις αντιπολίτευσης αλλά και κυβερνητικών βουλευτών. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Βουδούρης μάλιστα δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετέχει στην κρίσιμη ψηφοφορία.
Μήνυμα ενόψει της ψηφοφορίας έστειλε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου λέγοντας ότι οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο "είναι ένα ακόμα βήμα για την αλλαγή της χώρας μας προς το καλύτερο".
Συμπλήρωσε ότι "δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε ή να αγνοούμε τις δραματικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα, στην αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις" και συμπλήρωσε ότι πριν έρθει στη Βουλή ο συγκεκριμένος νόμος, δεν υπάρχει κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Περισσότερα
Δήλωση Παπακωνσταντίνου
Απαντώντας στις αιχμές - εσωτερικές και εξωτερικές - ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι "η εκάστοτε εκλεγμένη κυβέρνηση καλείται να νομοθετήσει και κρίνεται στις επόμενες εκλογές με βάση το τι παρέλαβε και το τι παρέδωσε". "Η κάθε κυβέρνηση πρέπει να κάνει πάντα να νομοθετεί με καθαρή συνείδηση, όχι με γνώμονα το πολιτικό κόστος αλλά το δημόσιο συμφέρον" πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μετά τις αντιδράσεις, αποφάσισε να αποσύρει το άρθρο 7 που προέβλεπε διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο ύψους 24 δισ. ευρώ. Περισσότερα
Λούκα Κατσέλη
"Η νομιμοποιητική μας βάση, είναι μία και μόνη: Να μην χρεοκοπήσει η χώρα, να μπορέσουμε να δανειστούμε 110 δισ από το ΔΝΤ και τους ευρωπαίους φορολογούμενους τα επόμενα τρία χρόνια, για να μπορέσουμε να πληρώσουμε συντάξεις, μισθούς και να παρέχουμε δημόσιες υπηρεσίες" δήλωσε η Λούκα Κατσέλη.
"Υπάρχουν επιχειρήσεις που προσπαθούν να κρατηθούν ζωντανές, χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι που προσπαθούν να βρουν θέση στην αγορά εργασία. Αν δεν δούμε κατάματα την πραγματικότητα, αν δεν αντιληφθούμε το τι γίνεται γύρω μας, αν δεν σκύψουμε με αποφασιστικότητα στα προβλήματα της αγοράς, θα έχουμε αποτύχει" ανέφερε η υπουργός Εργασίας.
Η κα Κατσέλη επανέλαβε πως η ευελιξία που εισάγεται στην αγορά εργασίας "υπάρχει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες", ενώ και οι επιχειρησιακές συμβάσεις κάτω από τις αντίστοιχες κλαδικές, "ενδυναμώνουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αποδυναμώνοντας τις ατομικές που επικρατούν στην αγορά σήμερα, όπου ο εργαζόμενος είναι ο πιο αδύναμος".
Η ΝΔ αναμένεται να το καταψηφίσει επί της αρχής, αλλά θα υπερψηφίσει δέκα από τα δεκαοχτώ άρθρα του, όπως τις ρυθμίσεις για τις ΔΕΚΟ. Τις ρυθμίσεις αυτές θα υπερψηφίσει και η Δημοκρατική Συμμαχία. Αντίθετα θα το καταψηφίσουν στο σύνολό του, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά.
Αλέκα Παπαρήγα
"Τώρα αρχίζει ο πόλεμος - και οι εργαζόμενοι θα συνειδητοποιούν όλο και πιο πολύ, πως δεν έχει κανένα νόημα ο αγώνας που έχει στη σημαία του, το πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι" εκτίμησε στην ομιλία της η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Η κα Παπαρήγα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για συκοφάντηση των εργαζομένων και νομοθέτηση εν γνώσει του ότι το Μνημόνιο θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους και των ελλειμμάτων.
"Είναι αδύνατον, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρχει διέξοδος απ’ την κρίση και αντιμετώπιση του χρέους με ίσες δυνατότητες και ευκαιρίες για κάθε χώρα. Αύριο μπορεί να δεσμευτούν και καταθέσεις. Ο δρόμος είναι ανοικτός, η Ελλάδα θα πτωχεύσει, θα χρεοκοπήσει - και βεβαίως, ένα μέρος των επιχειρήσεων θα βγουν πιο δυνατές, με το λαό συντρίμμια. Η διαπάλη που είναι οξύτατη, είναι στο επίπεδο του ποιος θα υποστεί την μικρότερη καταστροφή κεφαλαίου ποδοπατώντας τους εργαζόμενους" δήλωσε η ίδια.
Γιώργος Καρατζαφέρης
Προτάσεις για μια διαφορετική πολιτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, κατέθεσε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για ανικανότητα χειρισμού των προβλημάτων που αντιμετωπίζει: "Σας καλώ να αλλάξετε πολιτική - κι αν δεν μπορείτε, να σηκωθείτε να φύγετε. Γιατί οδηγείτε την χώρα από μαρασμό σε μαρασμό, είναι λάθος, είναι θάνατος, είναι το μνημόσυνο της Πατρίδας" ανέφερε ο κος Καρατζαφέρης.
Ο κος Καρατζαφέρης, συμφώνησε ωστόσο πως "το Δημόσιο έχει πάρα πολλούς υπαλλήλους", όπως επίσης πως και στις ΔΕΚΟ, "οι μισθοί είναι δύο φορές επάνω απ’ τους αντίστοιχους του Δημοσίου". Και για τα δύο ωστόσο, "οι φταίχτες δεν είναι οι υπάλληλοι, αλλά εσείς, που συνειδητά δίνατε και άδειασε το σεντούκι του κράτους" υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Αλέξης Τσίπρας
"Νομοσχέδιο εργασιακής, εθνικής και κοινωνικής ταπείνωσης" χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας, το πολυνομοσχέδιο και προειδοποίησε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: "Οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει. Όποιος πιστεύει πως μπορεί να βγάζει την ουρά του απ’ έξω κάνει λάθος".
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, καταφέρθηκε με σκληρές εκφράσεις εναντίον της κυβέρνησης και των παρισταμένων υπουργών - του κου Παπακωνσταντίνου και της κας Κατσέλη - κατηγορώντας τους πως συγκροτούν μια "κυβέρνηση παραδομένων που εκτελεί αβίαστα και απροκάλυπτα ό,τι τους ζητηθεί από τους τεχνοκράτες της Τρόικας", μια κυβέρνηση "μεταφραστών του Μνημονίου".
Ο κος Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: "Ως πότε θα καταπίνετε την συνείδησή σας; Το κάνατε με το Μνημόνιο, το κάνατε με τα ασφαλιστικά, άντε και σήμερα. Νομίζετε πως μετά ξεμπερδεύετε;
Αυτός ο κατήφορος σταματημό δεν έχει. Το Μνημόνιο νούμερο τρία, έχει νέα μέτρα - και θα κληθείτε μέχρι τα τέλη Φλεβάρη, προφανώς και πάλι με την διαδικασία του κατεπείγοντος, να ψηφίσετε νέες μειώσεις στους μισθούς, στις ΔΕΚΟ, μέχρι και απολύσεις στο δημόσιο τομέα".
http://www.news21.gr/content.php?cid=100#c17555
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου