'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Αποδείξεις για τη φορολογική δήλωση: Ξεκινήστε να αθροίζετε!!!

«Φωτιά» πρέπει να πάρουν τα κομπιουτεράκια καθώς σιγά σιγά θα... ξεθάψουμε τις αποδείξεις που μαζέψαμε προκειμένου να τις βάλουμε στην φορολογική μας δήλωση για να εξασφαλίσουμε το αφορολόγητο. 

Το «σπορ» έχει μυστικά αλλά και παγίδες, τα οποία πρέπει να γνωρίζουμε για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Οι αποδείξεις που «περνάνε» στην εφορία αφορούν την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, εκτός από αυτές για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροδότηση, τηλεφωνία, αγορά λαχείων, τυχερά παιχνίδια, είσοδο σε καζίνο και απόκτηση περιουσιασκών στοιχείων όπως αγορά ή μίσθωση ακινήτου, σκαφών αναψυχής και αυτοκινήτων.


Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στην κατάσταση των αποδείξεων, καθώς θα πρέπει τα στοιχεία τους να είναι ευανάγνωστα. Αν κάτι έχει σβηστεί, θα πρέπει να το ξαναγράψουμε με στυλό αλλιώς... πάνε για πέταμα! Οι αποδείξεις γίνονται δεκτές μόνο αν φαίνεται καθαρά η επωνυμία της επιχείρησης, ο ΑΦΜ της, η ημερομηνία έκδοσης και το τελικό ποσό.


Αν το εισόδημά μας είναι μέχρι 6.000 ευρώ, δεν χρειαζόμαστε καμία απόδειξη. Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ πρέπει να έχουμε συνολικό ποσό ίσο με το 10% του εισοδήματός μας (π.χ. 700 ευρώ αν βγάζουμε 7.000 ευρώ τον χρόνο), ενώ για μεγαλύτερο εισόδημα οι αποδείξεις θα πρέπει να ανέρχονται στο 30% του επιπλέον ποσού.


Το ποσό που πρέπει να συγκεντρώσουμε υπολογίζεται με βάση το ατομικό και όχι το οικογενειακό εισόδημα, ενώ συνολικά μπορούμε να προσκομίσουμε μέχρι 12.000 ευρώ το άτομο ή 24.000 ευρώ ως οικογένεια. Προσοχή στις... υπερβολές, γιατί μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με απώλεια τεκμηρίου!


Αν δεν προσκομίσουμε τις αποδείξεις που απαιτούνται, η εφορία θα μας στείλει... «καταπέλτη», ζητώντας μας να πληρώσουμε το 10% του ποσού. Για παράδειγμα, αν έχουμε εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να έχουμε αποδείξεις 3.600 ευρώ. Αν στην εφορία στείλουμε αποδείξεις 1.600 ευρώ, θα πληρώσουμε φόρο 200 ευρώ.


Για τους... ενάρετους με αποδείξεις περισσότερες από εκείνες που χρειάζεται υπάρχει ανταμοιβή. Έτσι, αν έχουμε εισόδημα 20.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις αξίας 3.600 ευρώ για το αφορολόγητο. Αν θέλουμε να έχουμε το μπόνους των 3.000 ευρώ, προσκομίζουμε αποδείξεις αξίας 6.600 ευρώ.


Προσοχή προσοχή: αν κάνουμε την φορολογική μας δήλωση μέσω Ίντερνετ, καλό θα είναι να κρατήσουμε τις αποδείξεις μας: η εφορία μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να μας τις ζητήσει!



Star.gr
ierosagon.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου