'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Ευρωκαταδίκη για απέλαση μετανάστη

Πλήγμα στη συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ» που αφορά την επαναπροώθηση μεταναστών αποτελεί η καταδικαστική για Ελλάδα και Βέλγιο απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Στο δικαστήριο είχε προσφύγει Αφγανός, ο οποίος μπήκε στα εδάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα και έφτασε μέχρι το Βέλγιο. Σύμφωνα με την καταγγελία του, τόσο η Αθήνα όσο και οι Βρυξέλλες επεδίωξαν την απέλασή του χωρίς να εξετάσουν τους λόγους για τους οποίους έγινε μετανάστης.


Το δικαστήριο έκρινε την Ελλάδα ένοχη για την παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, εξαιτίας των συνθηκών κράτησης μεταναστών.


Καταδικάστηκε επίσης για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη, ενώ το δικαστήριο έκρινε ανεπαρκές το σύστημα παροχής ασύλου στην χώρα.


Η Ελλάδα υποχρεούται να καταβάλλει στον Αφγανό 1.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 4.725 ευρώ για δικαστικά έξοδα.


Το Βέλγιο καταδικάστηκε για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, επειδή τον έστειλε πίσω στην Ελλάδα, αν και ο ίδιος υποστήριζε ότι κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα και η ζωή του αν απελαθεί από εκεί και επιστρέψει στην πατρίδα του.


Υποχρεούται, μάλιστα, να καταβάλλει 24.900 ευρώ για υλική ζημιά στον προσφεύγοντα και να πληρώσει και 7.350 ευρώ για έξοδα και δαπάνες.


Το δικαστήριο έκρινε ουσιαστικά ότι το «Δουβλίνο ΙΙ» είναι αντίθετο με τις διατάξεις της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 



sarotiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου