'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Πέθαναν περιμένοντας το εφάπαξ...!!

Πάνω από 500 δημόσιοι υπάλληλοι πέθαναν περιμένοντας να πάρουν το εφάπαξ τους, λόγω έλλειψης πόρων του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου 37.000 αιτήσεις βρίσκονται σε αναμονή.

Οι υπάλληλοι αυτοί, όχι μόνο δεν πρόλαβαν να χαρούν τους καρπούς της εργασίας τους, αλλά και οι κληρονόμοι τους θα το εισπράξουν κουτσουρεμένο, αφού φορολογείται κανονικά ως κληρονομιά.


Με τον μέσο όρο αναμονής να έχει ανέλθει στα δύο χρόνια, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ψάχνει εναγωνίως 1,62 ευρώ, ώστε να αρχίσει η καταβολή του βοηθήματος στους δικαιούχους.


Τα έσοδα από τις εισφορές των υπαλλήλων, αρκούν για την ικανοποίηση 600 με 650 αιτήσεων κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να πληρώνονται όσοι έκαναν αίτηση πριν από δύο χρόνια Οι δε αιτήσεις που υποβάλλονται είναι διπλάσιες δηλαδή περίπου 1200 αιτήσεις μηνιαίως. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα,

κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι ο χρόνος αναμονής θα φθάσει τα 3-4 χρόνια.

Και όλα αυτά, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», ενώ έρχεται η σειρά άλλων 120.000 δημοσίων υπαλλήλων που έχουν ήδη συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης και έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και θα υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης τα επόμενα δέκα χρόνια.


Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση


Η κυβέρνηση προτείνει ως λύση την επιβολή εισφοράς 2% έως 3% στις πρόσθετες αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, πράγμα που βρίσκει αντίθετη την ΑΔΕΔΥ που εισηγείται τη θέσπιση πόρου 2% σε κάθε λογαριασμό του Δημοσίου υπέρ των Ταμείων (π.χ. στους ειδικούς λογαριασμούς υπουργείων, νομικών προσώπων).


Η ηγεσία των συνδικαλιστών των δημοσίων υπαλλήλων ζητεί συνάντηση με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο δανεισμού του Ταμείου Πρόνοιας.


Η κορυφαία δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση προτείνει να υπάρχει συνεργασία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του Ταμείου Παρακαταθηκών και του ΤΕΑΔΥ, με στόχο ένα δάνειο της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ.


Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, επισείουν το ενδεχόμενο ότι αν δεν βρεθεί λύση, ίσως να προκριθεί η πρόταση της τρόικας, που είναι η επιστροφή των καταβληθέντων εισφορών στους συνταξιούχους, χωρίς τόκους. Σε αυτή την περίπτωση, δημόσιος υπάλληλος με 35ετία αντί για εφάπαξ 60.000 ευρώ, θα λάβει μόνο 17.000 .


Καθυστερήσεις και στην έκδοση συντάξεων

Οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στα ασφαλιστικά Ταμεία, είναι η αιτία των μεγάλων καθυστερήσεων κατά την έκδοση των συντάξεων.


Ως λύση, το υπουργείο Εργασίας έχει προκρίνει αυτήν της έκδοσης προσωρινών συντάξεων, όμως οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά Ταμεία την θεωρούν ανεπαρκή.


Ο χρόνος αναμονής για την έκδοση σύνταξης, κυμαίνεται από 6 μέχρι 14 μήνες, όταν δεν πρόκειται για περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης, οπότε ο χρόνος αναμονής γίνεται από 8 μήνες έως 2,5 χρόνια.


Εν τω μεταξύ, η αύξηση της ανεργίας, η μείωση των μισθών, άρα και των ασφαλιστικών εισφορών, και το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, εντείνουν την κρίση του ασφαλιστικού συστήματος, αφού σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι απώλειες θα φθάσουν το 1,3 δις ευρώ το 2011, ενώ ο ΟΑΕΔ θα επιβαρυνθεί με άλλα 400 εκ ευρώ. 



http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου