'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Ν. Γκρούεφσκι: Η Ελλάδα δεν αισθάνεται πιέσεις για το όνομα

Την εντύπωσή του ότι η Ελλάδα δεν αισθάνεται κάποια πίεση που θα μπορούσε να την ωθήσει σε συμβιβασμό για το θέμα του ονόματος, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι. 
 
Σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, υποστήριξε ότι πολλές χώρες επικεντρώνονται στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα και ότι "από την πλευρά της, η σημερινή ελληνική ηγεσία, περισσότερο από ένα χρόνο, συνεχώς, και μέχρι κάποιο βαθμό επιτυχώς, πουλάει την ιστορία ότι ενδιαφέρεται για μια γρήγορη λύση (σ.σ. στο ζήτημα της ονομασίας), ότι υπάρχουν συνεχείς συζητήσεις και πρόοδος σε αυτό το θέμα και ότι χρειάζεται ακόμη λίγος χρόνος".

Όσον αφορά στο αν έχει σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, ο Νίκολα Γκρούεφσκι σημείωσε ότι "για την ώρα υπάρχει πρόοδος μόνο όσον αφορά στη βελτίωση των σχέσεων καθώς και συχνές συναντήσεις. Δηλαδή, υπάρχει πρόοδος μόνο στο τυπικό μέρος".


Όπως τόνισε το γεγονός αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται, αλλά σημείωσε ότι αυτό δεν είναι αρκετό για την επίλυση της ουσίας του ζητήματος. "Νομίζω ότι η Ελλάδα, για την ώρα τουλάχιστον, δεν είναι έτοιμη να προβεί σε συμβιβασμό όσον αφορά το ουσιαστικό μέρος. 


Είκοσι χρόνια μετά την ανεξαρτησία μας και ένα χρόνο ύστερα από συχνές συναντήσεις, οι συνομιλητές μας εξακολουθούν να έχουν σοβαρό πρόβλημα να αποδεχτούν ότι σε αυτή τη χώρα ζουν Μακεδόνες και μιλούν γλώσσα που λέγεται μακεδονική", πρόσθεσε.

Σχετικά με την τριμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι η ΠΓΔΜ ανταλλάσσει συνεχώς ιδέες στις συναντήσεις με το μεσολαβητή του ΟΗΕ. 


"Το πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη βούλησης του άλλου μέρους να λάβει ένα μικρό ρίσκο και να εξηγήσει στους πολίτες της, ότι έχουν ένα γείτονα που, πρώτον δεν είναι εχθρός και δεν έχει καμία βλέψη εναντίον τους, και δεύτερον ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να αποκαλεί τον εαυτό του στη βάση της ταυτότητας του.

Όταν η ανθρώπινη διάσταση επικρατήσει του εθνικισμού, τότε τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν. Αν επικρατήσει ένα τέτοιο πνεύμα στην Ελλάδα, τότε οι πιθανότητες για συμβιβασμό θα αυξηθούν σημαντικά", πρόσθεσε.


www.enet.gr
http://amanpoiare.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου