'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Εξαίρεσαν 3.000 στρέμματα από τη ζώνη προστασίας της Κνωσσού.....

Μετά από αξίωση εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και βουλευτών του νομού Ηρακλείου που ζήτησαν τη μείωση κατά 5.500 στρεμμάτων των ζωνών προστασίας του ανακτόρου και της πολιτείες της Κνωσσού, εξαιρέθηκαν 3.000 στρέμματα από τις υπάρχουσες ζώνες προστασίας.

Ειδικότερα, η ζώνη προστασίας των 13.000 στρεμμάτων που είχε οριστεί με προεδρικό διάταγμα του 76 χαρακτηρίστηκε "μαξιμαλιστική".
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), κατά τη συνεδρίαση του οποίου ετέθη το αίτημα (26/8), χαρακτήρισε ομόφωνα ως αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού περί τα 10.000 στρέμματα, εξαιρώντας 3.000 στρέμματα από τις υπάρχουσες ζώνες προστασίας.
Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού εντός των προσεχών ημερών θα μεταβούν στην περιοχή της Κνωσού Ηρακλείου, προκειμένου να προχωρήσουν σε αποτυπώσεις, με βάση την πρόταση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για μείωση των αρχαιολογικών ζωνών στην περιοχή, καθώς από εκεί θα μπει τάξη στο ποιες εκτάσεις και περιουσίες θα αποχαρακτηριστούν, βγάζοντας ουσιαστικά τους ιδιοκτήτες από το αδιέξοδο 34 ετών. Ο «απεγκλωβισμός» προς δόμηση κάποιων εκτάσεων, στο σύνολό τους υπολογίζονται μεταξύ 3-5.000 στρεμμάτων, θεωρείται δεδομένος, κυρίως στο Σκαλάνι, στη νοτιοανατολική Φορτέτσα και στην Καλλιθέα, στις πιο απομακρυσμένες δηλαδή περιοχές, που ανήκουν στη Β' αρχαιολογική ζώνη.
Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, δήλωσε ικανοποιημένος από την εξέλιξη της συζήτησης στο ΚΑΣ, που βασίστηκε στην τεκμηριωμένη πρόταση του δήμου και τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τόνισε δε ότι η απόφαση αυτή «αποτελεί στην ουσία ανατροπή μιας μακράς και παγιωμένης κατάστασης, που κρατούσε σε ιδιότυπη ομηρία χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες επί δεκαετίες».
Επισήμανε, επίσης, ότι «ο δήμος θα συνεχίσει την προσπάθειά του μέχρι να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία με τελικό σκοπό την προστασία και ανάδειξη του σημαντικότερου Μινωικού Μνημείου, την ενοποίηση του Αρχαιολογικού Χώρου, αλλά και την αποκατάσταση της κοινωνικής αδικίας, που συνιστούσε ο ατεκμηρίωτος, πρόχειρος και μαξιμαλιστικός ορισμός των Αρχαιολογικών Ζωνών κατά το παρελθόν».
Αξίζει να σημειωθεί πως η Κνωσσός δεν έχει ενταθεί στον κατάλογο των μνημείων της UNESCO, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του ΣΚΑΙ, καθώς έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα ακόμα και σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από το μινωικό ανάκτορο.
Ας δούμε τι άλλο επιφυλάσσεται μετά τη μείωση 3.000 στρεμμάτων από τις ζώνες προστασίας σε ένα μνημείο της κληρονομιάς μας...

ΠΗΓΗ:   http://cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου