Φτάνει πια με τη γκρίνια ότι οι δημόσιες υπηρεσίες δεν παράγουν έργο και ουσιαστικά σπαταλούν τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη…
Υπάρχουν και κάποιοι που δουλεύουν σ’ αυτή τη χώρα φροντίζοντας για την προστασία μας στο διαδίκτυο.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ερευνά υποθέσεις που έχουν σχέση με το Διαδικτυακό Έγκλημα όπως απάτες μέσω διαδικτύου, εκβίαση, παιδική πορνογραφία, ακόμη και διακίνηση ναρκωτικών.
Ο αστυνόμος Α΄ Μάνος Σφακιανάκης, επικεφαλής και ιθύνων νους του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έχει δικαίως λάβει τον χαρακτηρισμό “εχθρός των χάκερ και των παιδόφιλων”! Από το 1995 ασχολείται με το ηλεκτρονικό έγκλημα και έχει χειριστεί περισσότερες από 500 υποθέσεις, από συκοφαντικές δυσφημήσεις μέσω διαδικτύου και οnline ληστείες στα συστήματα τραπεζών έως και λεπτές υποθέσεις εθνικής ασφάλειας!
Μπορεί κατά τη δημιουργία της υπηρεσίας να υπήρχαν πολλά καχύποπτα βλέμματα, πλέον όμως κανείς δεν αμφισβητεί την κορυφαία δράση και το έργο της.
Έχοντας πραγματοποιήσει συλλήψεις εγκληματιών<…>
που δρουν στο διαδίκτυο και εξιχνιάζοντας κορυφαίες υποθέσεις έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις κορυφαίες υπηρεσίες δίωξης διαδικτυακών εγκλημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και υπηρεσίες όπως η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Ελλάδος (Α.Δ.Α.Ε.) οφείλουν να ενισχύουν έμπρακτα το έργο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος , διότι με την πάροδο του χρόνου το διαδικτυακό τοπίο γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Χαρακτηριστικές υποθέσεις, που χειρίστηκαν το Α’ εξάμηνο του 2010 οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, όπως επισημαίνει το αρχηγείο της αστυνομίας, ήταν οι εξής:
- Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τριών ατόμων, που κατηγορήθηκαν για «Εγκληματική Οργάνωση-Απάτη κατ’ επάγγελμα» και «Κατάχρηση δημοσίου χρήματος» ύστερα από καταγγελία που διαβιβάστηκε στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από το ΙΚΑ. Η οικονομική ζημιά που διαπιστωμένα έχει υποστεί ο Ασφαλιστικός Οργανισμός μέσα σε έναν χρόνο ανέρχεται σε 411.000 ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι η γενικότερη οικονομική ζημιά ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
- Συνελήφθησαν τρία άτομα στο πλαίσιο επιχείρησης για την καταπολέμηση του φαινομένου της οργανωμένης μορφής δορυφορικής πειρατείας μέσω διαδικτύου, κατηγορούμενα για παράβαση διατάξεων «περί πνευματικής ιδιοκτησίας κατ’ επάγγελμα-περί προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών, κατ’ εξακολούθηση-περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες». Από τη δράση τους το ελληνικό δημόσιο εκτιμάται ότι υπέστη οικονομική ζημιά, η οποία για τα έτη 2008 και 2009 ανέρχεται σε 31.520.000 ευρώ.
- Σε αστυνομική επιχείρηση στην Πάτρα, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού για την πάταξη του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων εντοπίστηκε και συνελήφθη 40χρονος ημεδαπός, σε online διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας.
- Συνελήφθη 32χρονος που είχε αναρτήσει, σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, άσεμνες φωτογραφίες της πρώην συντρόφου του, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε και προφίλ με τα προσωπικά της στοιχεία.
- Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού για συκοφαντική δυσφήμηση μέσω διαδικτύου. Ο κατηγορούμενος έστελνε συκοφαντικά δημοσιεύματα και μηνύματα μέσω διαδικτύου σε βάρος υψηλόβαθμου στελέχους σε Λυρικό Θέατρο στο Μιλάνο με σκοπό να τον πλήξει επαγγελματικά και να διαταράξει τις σχέσεις του με τη Γενική Διεύθυνση του Λυρικού Θεάτρου, στο οποίο εργάζεται.
- Δικογραφία σχηματίστηκε, για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, σε βάρος δύο πολιτών, που παρενοχλούσαν σεξουαλικά μέσω τηλεφώνου δύο ανήλικες κοπέλες. Όπως διαπιστώθηκε, οι δύο κατηγορούμενοι ήταν έγκλειστοι σωφρονιστικού καταστήματος.
- Στο πλαίσιο των προσπαθειών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην καταπολέμηση των παραβιάσεων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω διαδικτύου, μετά από επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε Αθήνα, Λάρισα, Πέλλα και Θεσσαλονίκη σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 11 ατόμων, εκ των οποίων συνελήφθησαν οι έξι.
- Χαρακτηριστική ήταν επίσης η δράση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην υπόθεση Βαβύλη στην οποία ενήργησε καθοριστικά, διαδραματίζοντας σπουδαίο ρόλο και σε αυτή την υπόθεση.
Επισημαίνεται τέλος, ότι από το 2007 έως και το 2010, στο πλαίσιο της πάταξης του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε στοχευμένες και οργανωμένες επιχειρήσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος 340 ατόμων. Επιπλέον, τονίζεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προώθησε προς διερεύνηση στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος 420 δικογραφίες, οι οποίες αφορούσαν εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο διαδίκτυο, εκ των οποίων, από τις αρχές του έτους διερευνήθηκαν ψηφιακά οι 338.
secnews.gr
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://ksipnistere.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου