'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Κατάσχουν μισθούς για οφειλές από δάνεια ...

«Βροχή» από καταγγελίες μισθωτών και συνταξιούχων οι οποίοι είδαν τον τελευταίο μήνα τον λογαριασμό μισθοδοσίας τους ξαφνικά να αδειάζει, χωρίς οι ίδιοι να προβαίνουν σε καμία σχετική εντολή, δέχεται η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Μεγάλες τράπεζες προβαίνουν μονομερώς σε μερική ή πλήρη ανάληψη του μισθού ή της σύνταξης που κατατίθεται στους λογαριασμούς μισθοδοσίας και συντάξεων, για την εξόφληση οφειλών από δάνεια ή πιστωτικές κάρτες. Η ανάληψη γίνεται χωρίς ειδική εντολή του κατόχου του λογαριασμού, συνήθως μόλις κατατίθεται ο μισθός ή η σύνταξη. Σύμφωνα με άλλη καταγγελία, τράπεζα προχώρησε μονομερώς στην ανάληψη ποσού που διατηρούσε επιχειρηματίας σε λογαριασμό αποκλειστικά για την απόδοση του ΦΠΑ.
Οι σχετικές καταγγελίες που έχουν φτάσει μέχρι στιγμής στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή αφορούν όλες σχεδόν τις τράπεζες. Ηδη η ΓΓΚ έχει αποστείλει τα παράπονα στις εμπλεκόμενες τράπεζες, αναμένοντας τις απαντήσεις τους. Εάν οι τράπεζες επιμείνουν στην πρακτική αυτή, τότε θα ζητηθεί γνωμοδότηση της Τραπέζης της Ελλάδος και στη συνέχεια θα δρομολογηθεί η διαδικασία επιβολής προστίμων τα οποία μπορεί να φτάσουν έως και το 1 εκατομμύριο ευρώ.
Η υφιστάμενη νομοθεσία απαγορεύει την κατάσχεση απαιτήσεων μισθών ή συντάξεων, καθώς και την κατάσχεση από λογαριασμούς μισθοδοσίας ποσού ίσου με έναν τουλάχιστο μισθό ή μία σύνταξη. Επιπλέον, συμφωνίες με τη μορφή προδιατυπωμένων και αδιαπραγμάτευτων όρων στα «ψιλά γράμματα» των συμβάσεων που επιτρέπουν τη μονομερή ανάληψη και του τελευταίου μισθού ή σύνταξης ελέγχονται στο πλαίσιο των διατάξεων του νόμου 2251/94 (περί προστασίας καταναλωτή) για τους καταχρηστικούς όρους. «Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να αποστερεί ή να δυσχεραίνει, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, την πρόσβαση των εργαζομένων και συνταξιούχων στο μισθό και τη σύνταξή τους», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Δ. Σπυράκος.
Προκειμένου, πάντως, να προστατευθεί το δικαίωμα γενικώς στον τραπεζικό λογαριασμό η ΓΓΚ προωθεί ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές, η οποία θα προβλέπει την απαγόρευση κατάσχεσης, εάν δεν υπάρχει ειδική εντολή, τραπεζικού λογαριασμού μέχρι ενός ελάχιστου ορίου που αναμένεται να καθορισθεί στα 2.000-2.500 ευρώ.

ΠΗΓΗ:   http://www.news21.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου