'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

FT: Γιατί δεν πρέπει να μπει στην ΕΕ η Τουρκία

Τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία δεν πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας παραθέτει σε άρθρο του στους Financial Times ο Jisef Joffe, εκδότης της Die Zeit και μέλος του Stanford Institute for International Studies και του Hoover Institution.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία υπολείπεται σε αρκετά βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα στις δημοκρατικές κοινωνίες που απαρτίζουν την Ε.Ε. Ακόμα, επισημαίνει ότι υπάρχουν και πρακτικά εμπόδια, όπως ο ολοένα και αυξανόμενος πληθυσμός της χώρας, που αναμένεται να ξεπεράσει και τους πληθυσμούς των ευρωπαϊκών κρατών, όπως και η γεωγραφική θέση της Τουρκίας που γειτνιάζει με τη Μέση Ανατολή, «το πιο επικίνδυνο μέρος παγκοσμίως», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Joffe.
Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι η Τουρκία πάσχει κυρίως από δημοκρατικό έλλειμμα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Erdogan χρησιμοποιεί «ανελεύθερα (illiberal) μέσα για να αποτελειώσει έναν ανελεύθερο αντίπαλο, τους στρατιωτικούς»,
Σημαντικός παράγοντας, σημειώνει ο Joffe, είναι και το κουρδικό ζήτημα: «Η τουρκική κυβέρνηση διεξάγει σκληρές πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των δικών της Κούρδων, όπως ακριβώς οι προκάτοχοί της. Αυτό δεν ενισχύει την εσωτερική τάξη, ούτε διασφαλίζει τον σεβασμό στο κράτος δικαίου».
Ο αρθρογράφος θεωρεί ακόμα ότι σημαντικό πρόβλημα, που θα επιβαρύνει πολύ περισσότερο την Ευρώπη, αποτελεί και η στροφή που φαίνεται ότι παίρνει η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας προς την Ανατολή. «Ξαφνικά η Ε.Ε. θα βρεθεί να συνορεύει με την Συρία και το Ιράν, κράτη αμφίβολης υπόληψης», σημειώνει.
Τέλος, ο Joffe επισημαίνει ότι η ΕΕ επιδιώκει τη σταθερότητα, κάτι που δεν μπορεί να «επιβάλλει» στην φιλόδοξη Τουρκία, και γι’ αυτό η Ευρώπη θα μπορούσε να συνάψει προνομιακές εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά σε καμία περίπτωση να τη δεχθεί ως πλήρως μέλος της Ένωσης. «Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί ούτε τώρα, ούτε για την επομένη γενιά τουλάχιστον», τονίζει και καταλήγει:
«’Η δείτε το από αυτή την πλευρά: η μικρή Ελλάδα με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων σήμερα, δεν ήταν έτοιμη για την Ευρώπη όταν έγινε μέλος το 1981 και ακόμα δεν είναι μέχρι σήμερα. Η Τουρκία είναι μία χώρα των 72 εκατομμυρίων».

ΠΗΓΗ:   http://tvxs.gr

1 σχόλιο:

  1. Πλήρη ανάλυση των λόγων γιά τους οποίους δεν πρέπει η Τουρκία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έδωσε στη δημοσιότητα πριν από μερικά χρόνια, ο πρώην Πρόεδρος της Γαλικής Δημοκρατίας Valery Giscard d' Estaign, ο οποίος καί συνέγραψε το Σύνταγμα της ΕΕ. Το Τουρκικό κράτος παραμένει δέσμιο των βάρβαρων συνηθειών του παρελθόντος καί ο λαός του είναι όμηρος μιάς θρησκευτικής αντίληψης η οποία δεν του επιτρέπει να συμπλεύσει με τον πολιτισμό της Ευρώπης. Από πλευράς γεωγραφικής, μόνο το 6% του εδάφους της Τουρκίας ανήκει στον ευρωπαϊκό χώρο. Η ελεγχομένη από τους στρατιωτικούς "δημοκρατία", είναι σε τέτοιο σημείο εύθραυστη, ώστε, σε κάθε στιγμή που το στρατιωτικό κατεστημένο διαπιστώσει οποιαδήποτε παρέκλιση, επεμβαίνει καί κηρύσσει απροκάλυπτη δικτατορία. Η πληθυσμιακή έκρηξη είναι, επίσης, ένα σοβαρό εμπόδιο. Δεν θα δεχθούν τα Ευρωπαϊκά κράτη, ιδίως η Γερμανία καί η Γαλία, να υποβαθμιστούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καί ο αριθμός των Τούρκων βουλευτών να είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνον των δικών τους. Η Αυστρία, χώρα καθαρά ευρωπαϊκή, δεχθείσα στο παρελθόν την επίθεση της Τουρκίας καί αγωνισθείσα σθεναρώς γιά να αποφύγει τη σκλαβιά, δεν φαίνεται να ξέχασε το παρελθόν. Κατ' επανάληψη έχει αντιδράσει σε μιά τέτοια προοπτική. Αυτοί που υπόσχονται στην Τουρκία είσοδο στην ΕΕ, απλώς της δείχνουν το καρότο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή