'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Το παρασκήνιο της κερδοσκοπίας

Διαψεύδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επερχόμενη κρίση με την τιμή των σιτηρών εντός Ε.Ε. λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας, αφήνοντας έκθετους τους κερδοσκόπους που κρατούν σιτάρι στις αποθήκες προκειμένου να δημιουργήσουν τεχνητή έλλειψη και να δικαιολογήσουν την άνοδο τιμών.
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει λιγότερο από ένα εκατομμύριο τόννους σιτηρών από τη Ρωσία. Η εσωτερική παραγωγή σιτηρών της Ένωσης ανέρχεται σε 280 έως 300 εκατομμύρια τόννους ετησίως. Η σύγκριση των αριθμών αυτών δείχνει ότι οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες, σχεδόν ανύπαρκτες, σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή αγορά σιτηρών", δήλωσε ο Φρεντερίκ Βενσέν εκπρόσωπος της Κομισιόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Εξάλλου ο ίδιος επεσήμανε ότι η ΕΕ διαθέτει "μεγάλα αποθέματα σιτηρών". "Δεν υπάρχει καμία ανησυχία σε ό,τι αφορά τα αποθέματα σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση", επέμεινε.
Το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών αποφασίσθηκε από τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να περιορίσει την αύξηση της τιμής που προκλήθηκε από την καταστροφή της συγκομιδής εξαιτίας του καύσωνα.
Το έκτακτο αυτό μέτρο θα εφαρμοσθεί από τις 15 Αυγούστου έως τις 31 Δεκεμβρίου και υπάρχει το ενδεχόμενο να επεκταθεί και πέραν αυτής της ημερομηνίας, ανάλογα με τα αποτελέσματα της συγκομιδής.
Ωστόσο, η ανακοίνωση του εμπάργκο προκάλεσε άνοδο των τιμών των σιτηρών στις διεθνείς αγορές, με άξονα κυρίως την κερδοσκοπία, καθώς οι τιμές που εισπράττουν οι παραγωγοί παραμένουν καθηλωμένες.
Η τιμή του σιταριού καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 40 ετών, με αύξηση από τον περασμένο Ιούνιο κατά 80%, ενώ μέσα σε ένα μήνα η τιμή του μαλακού σίτου αυξήθηκε από 170 ευρώ ο τόνος στα 270 ευρώ.
Για το φαινόμενο της κερδοσκοπίας ωστόσο απτό παράδειγμα είναι η Ελλάδα, καθώς οι παραγωγοί αγρότες αναφέρουν ότι οι τιμές αγοράς του σίτου κάθε είδους από τους αλευροβιομήχανους και τους μεσάζοντες, παραμένει καθηλωμένη και δεν δικαιολογεί τις αυξήσεις που αναμένεται να κάνουν  την εμφάνισή τους σε δεκάδες προϊόντα, από το ψωμί και τα ζυμαρικά, έως τα γαλακτοκομικά και το κρέας (λόγω ζωοτροφών).
Εμπλοκή με το καρτέλ
Στις 13 Αυγούστου η μία από τις δύο ενώσεις του κλάδου, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων χαρακτήρισε την αύξηση της τιμής των προϊόντων σίτου είναι επιβεβλημένη, λόγω της διεθνούς ανατίμησης, ωθώντας έτσι τα μέλη της σε εναρμονισμένη πρακτική πωλήσεων, κάτι που απαγορεύεται ρητά, τόσο στην εγχώρια όσο και στην αγορά της Ε.Ε.
Η ανακοίνωση ανέφερε:
"Η φετινή χρονιά, μετά την απόφαση της Ρώσικης Κυβέρνησης για απαγόρευση των εξαγωγών, "πυροδότησε" την παγκόσμια αγορά των σιτηρών με γιγαντιαίες αυξήσεις στις τιμές των σιτηρών που προσφέρονται στην εγχώρια αλευροβιομηχανία.
Τα κυριότερα παραγωγικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία από τη συγκομιδή της φετινής σοδειάς, κάνουν λόγο για μείωση της παραγωγής τους.
Η Γαλλία προβλέπει μείωση κατά -2,8%, η Γερμανία πάνω από -10%. Μειωμένες εκτιμήσεις παραγωγής υπάρχουν για τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.
Οι προσφερόμενες τιμές εισαγόμενου ποιοτικού σίτου στα μέλη μας, σήμερα, είναι δραματικά αυξημένες από αυτές που προσφέρονταν προ μικρού χρονικού διαστήματος.
Υπό αυτές τις συγκυρίες η αύξηση στις τιμές των αλεύρων κρίνεται και επιβεβλημένη και δεδομένη, ακολουθώντας τις τιμές του σίτου".
Από την πρακτική αυτή πήρε χθες αποστάσεις ο πρόεδρος του δεύτερου Συνδέσμου Κ.Λούλης, ο οποίος προσπαθώντας να αποφύγει την μομφή της εναρμονισμένης πρακτικής που θα επέφερε κυρώσεις, έσπευσε να διευκρινίσει πως κάθε μύλος έχει τα δικά του αποθέματα και ακολουθεί τις δικές του πρακτικές πωλήσεων:
"Πέρα από τη σχετική νομοθεσία που δεν επιτρέπει τις συλλογικές αποφάσεις που αφορούν αυξήσεις τιμών, υπάρχει εντονότατος ανταγωνισμός στον κλάδο μας όπου η προσφορά σε άλευρα στη χώρα μας είναι πενταπλάσια από τη ζήτηση!" ανέφερε σε ανακοίνωση ο Κ.Λούλης, αναιρώντας έτσι στην πράξη, την προσπάθεια να αιτιολογηθεί από μερίδα αλευροβιομήχανων η αύξηση της τάξης του 25%.
Κερδοσκοπία καταγγέλλει και η Ρωσία
Και ενώ ο πόλεμος μαίνεται για τις αυξήσεις, η φερόμενη ως πηγή του κακού Ρωσία, ανακοινώνει ότι η αύξηση της τιμής των σιτηρών στο εσωτερικό της χώρας, είναι προϊόν κερδοσκοπίας.
Οπως μετέδωσε χθες το πρακτορείο ITAR -TASS, o επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Αντιμονοπωλιακής Υπηρεσίας (FAS) Ιγκόρ Αρτεμίεφ δήλωσε μετά από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Β.Πούτιν ότι:
"Ακόμα κι αν δεχθούμε ότι οι πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τη σοδιά των σιτηρών στη Ρωσία είναι σωστές, δόξα τω Θεώ, έχουν δημιουργηθεί εγκαίρως αποθέματα και αυτό μας επιτρέπει να καλύπτουμε σήμερα όλες τις ανάγκες. Όλα αυτά έχουν ένα χαρακτήρα κερδοσκοπικό".
Ως λύση στο πρόβλημα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, προκρίνει τη δημιουργία χρηματιστηρίου σιτηρών, προκειμένου να παρακαμφθούν οι μεσάζοντες.
Απαίτηση για μείωση τιμής στο ψωμί
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, καλεί τους εργαζόμενους τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους να απαιτήσουν άμεσα να απαγορευθεί κάθε ανατίμηση στην τιμή του ψωμιού και να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη ευρείας κατανάλωσης:
"Ο ισχυρισμός τους ότι αυξάνουν τις τιμές λόγω της απόφασης της Ρωσικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών, αποδεικνύει ότι όλες οι αντιλαϊκές αντεργατικές αποφάσεις συνοδεύονται από μεγάλα και ασύστολα ψέματα.
Η αλήθεια είναι ότι οι μεγαλέμποροι - μεγαλοεισαγωγείς έχουν τις αποθήκες τους γεμάτες από στάρι, εκβιάζοντας τους μικρομεσαίους παραγωγούς σιτηρών με τις φθηνές εισαγωγές για ακόμη μεγαλύτερη μείωση των τιμών και κάτω από τα 10 λεπτά το κιλό τα τελευταία χρόνια. Αυτό οδήγησε σε υπέρογκα κέρδη γι΄ αυτούς και το ψωμί να πωλείται 80 λεπτά τα 350 γραμμάρια" αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.
Παράλληλα το ΠΑΜΕ και άλλες οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι το πρωί της Τετάρτης θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομίας, για τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις. 

ΠΗΓΗ:   http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου