'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Τρίχες & Τριχόπτωση: Οι δέκα μεγαλύτεροι μύθοι για την απώλεια μαλλιών

Αν ανησυχείτε για την τριχόπτωση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο. Για να μην τον ενοχλήσετε όμως άσκοπα, διαβάστε πρώτα μήπως αυτά που έχετε ακούσει είναι μύθος.

Στις δεκαετίες του εξήντα και του εβδομήντα τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα για τους ατυχείς φαλακρούς. Το πρότυπο της ανδρικής ομορφιάς ήταν ο «μακρυμάλης» επαναστάτης, τύπου Che Guevara. Στα μέσα της δεκαετίας του 80 τα πράγματα άλλαξαν και το πρότυπο έγινε ο φρεσκοκουρεμένος επαγγελματίας, τύπου Charlie Sheen. Έτσι και με λιγότερο μαλλί κάτι γινόταν.

Η σωτήρια για τους φαλακρούς ήρθε τη δεκαετία του ενενήντα. Το cabrio look, στις διάφορες παραλλαγές του, έγινε της μόδας. Πρωτοπόροι σταρ, όπως ο Andre Agassi και ο Bruce Willis είχαν το θάρρος να ξυρίσουν το κεφάλι τους και να το εκθέσουν σε παγκόσμια θέα. Όσοι θυμάστε και τους δυο στα νιάτα τους, σίγουρα καταλαβαίνετε. Παρόλα αυτά, λίγοι διάσημοι, χωρίς πρόβλημα τριχόπτωσης, υιοθέτησαν το ξυρισμένο κεφάλι το οποίο συνεχίζει να συνδέεται με την τριχόπτωση και σήμερα.

Η τριχόπτωση στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι παθολογική κατάσταση. Είναι απολύτως φυσιολογική για πολλούς άντρες αλλά και γυναίκες. Οφείλεται σε ένα εξαιρετικά πολύπλοκο συνδυασμό κληρονομικών (γονίδια) και ορμονικών παραγόντων. Αν ανησυχείτε, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο. Για να μην τον ενοχλήσετε όμως άσκοπα, το MEN 24 αποκαλύπτει τους 24 μύθους γύρω από την ανδρική τριχόπτωση.

1. Η απώλεια του τριχώματος κληροδοτείται από τη μεριά της μητέρας

Όχι, δεν ευθύνεται ο παππούς μας από την πλευρά της μητέρας μας. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι γονίδια που ευθύνονται για την απώλεια τους τριχώματος προέρχονται και από τις δυο πλευρές.

2. Μόνο οι άντρες πάσχουν από τριχόπτωση

Στις γυναίκες, η τριχόπτωση είναι τόσο συχνή όσο και στους άντρες αλλά εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο. Οι άνδρες συνήθως χάνουν τα μαλλιά τους μεταξύ τριάντα και σαράντα ετών ενώ η τριχόπτωση ξεκινάει μετά τα είκοσι. Στις γυναίκες αντίθετα ξεκινάει μετά τα τριάντα, ενώ εκδηλώνεται πιο έντονα μεταξύ 40 και 50 ετών. Σε σπάνιες περιπτώσεις οι γυναίκες χάνουν τα μαλλιά τους από τα είκοσι.

3. Οι γυναίκες δεν κάνουν καράφλα

Περίπου σωστά. Η απώλεια μαλλιών από το τριχώτο της κεφαλής, στις γυναίκες, γίνεται σχεδόν ομοιόμορφα. Αντίθετα, οι άντρες χάνουν τα μαλλιά τους πιο έντονα σε συγκεκριμένα σημεία όπως η κορυφή του κεφαλιού.

4. Φαλακρό μωρό ίσον φαλακρός άντρας

…Ήταν τα λόγια της μαμής, μια φορά και έναν καιρό. Τα δυο δεν έχουν καμία σχέση. Στα μωρά που γεννιούνται χωρίς τρίχωμα απλώς δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα τα εμπλεκόμενα γονίδια.

5. Το τρίψιμο και το χτένισμα βοηθούν στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και επιβραδύνουν την τριχόπτωση

Αληθές, όσο και η στάση με το κεφάλι προς τα κάτω και τα πόδια προς τα πάνω. Στην πραγματικότητα η κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή της φαλάκρας είναι πολύ καλή και γι' αυτό οι μεταμοσχεύσεις έχουν μεγάλη συχνότητα επιτυχίας. Το πρόβλημα είναι στα θυλάκια των τριχών τα οποία σε κάθε περίπτωση αιματώνονται επαρκώς.

6. Το κούρεμα δυναμώνει τα μαλλιά

…Έλεγαν οι γονείς στα παιδιά τους για να μην γίνουν «τεντιμπόιδες». Όπως η τρίχα μεγαλώνει γίνεται πιο λεπτή και απαλή. Όταν κόβουμε τα μαλλιά μας, τα κόβουμε σε σημείο που είναι πιο χόντρη και τραχιά. Αυτό δίνει την εντύπωση ότι το μαλλί γίνεται πιο πυκνό. Ότι και να γίνει περισσότερες τρίχες δεν βγαίνουν και ούτε αλλάζει ο ρυθμός αύξησης τους.

7. Τα καπελά ευθύνονται για την τριχόπτωση

…Όσο και οι σέλες των ποδηλάτων για την ανικανότητα. Τα καπέλα μπορεί να ευθύνονται μόνο για παροδικές απώλειες τριχών επειδή, αν είναι πολύ στενά, τραβούν τις τρίχες. Παρόλα αυτά, τα θυλάκια παραμένουν ανεπηρέαστα και οι τρίχες συνεχίζουν να βγαίνουν φυσιολογικά.

8. Το πιστολάκι κάνει κακό στα μαλλιά

Σωστό αλλά δεν έχει σχέση. Το πιστολάκι ξεραίνει την τρίχα αλλά δεν προκαλεί καμία επίπτωση στα θυλάκια. Το μόνο αρνητικό, από το στέγνωμα με πιστολάκι, είναι ότι οι τρίχες φθείρονται και μοιάζουν ταλαιπωρημένες.

9. Το συχνό λούσιμο απελευθερώνει τις εγκλωβισμένες τρίχες

…Τρίχες.

10. Οι αλοιφές με κάρυ σταματούν την τριχόπτωση

….Όσο και το γλείψιμο της αγελάδας.

11. Αν ξεριζώσω μια γκρίζα τρίχα στη θέση της θα βγει μια μαύρη

…Και δυο πράσινες επίσης. Όταν τα κύτταρα, στη ρίζα της τρίχας σταματήσουν να παράγουν την χρωστική που δίνει το χρώμα στα μαλλιά μας τίποτα, μέχρι σήμερα, δεν μπορεί να τους αλλάξει γνώμη.

12. Η πιτυρίδα προκαλείται από τη ξηρότητα του δέρματος

Η πιτυρίδα και η ξηρότητα του δέρματος είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Ένα καλό σαμπουάν μπορεί να περιποιηθεί το ξηρό δέρμα αλλά δεν θα κάνει τίποτα για την πιτυρίδα. Η πιτυρίδα οφείλεται μερικώς στην παρουσία μικροοργανισμών και αντιμετωπίζεται με ειδικά σαμπουάν και σκευάσματα.

13. Η πιτυρίδα είναι μεταδοτική

…Όσο και το AIDS με την χειραψία. Οι μικροοργανισμοί που την προκαλούν υπάρχουν ήδη στο δέρμα μας απλώς δεν είναι πολύ ενεργοί. Από την άλλη υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που μπορεί να κολλήσουμε όταν χρησιμοποιούμε ξένες χτένες.

14. Το κόψιμο των μαλλιών όταν έχει πανσέληνο σταματά την τριχόπτωση

…Όσο και το σεξ στην πανσέληνο έχει περισσότερες πιθανότητες για γονιμοποίηση.

15. Η καθημερινή απώλεια μαλλιών είναι ένδειξη τριχόπτωσης

Όχι απαραίτητα. Όλοι οι άνθρωποι χάνουν καθημερινά μαλλιά αλλά αντικαθίστανται. Στην περίπτωσης της τριχόπτωσης αντικαθίστανται με μικρότερο ρυθμό και σε βάθος χρόνου εμφανίζεται η φαλάκρα.

16. Η έκθεση στον ήλιο ευνοεί την τριχόπτωση

…Όσο και τα καπέλα. Οι επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου δεν μπορούν να εισχωρήσουν τόσο βαθιά ώστε να προκαλέσουν βλάβη και νέκρωση των θυλάκων των τριχών. Ωστόσο μπορούν να προκαλέσουν φθορές στην τρίχα και να την ξεράνουν όπως το πιστολάκι.

17. Η δίαιτα σχετίζεται με τη απώλεια τριχών

Κανένα διατροφικό στοιχείο δεν σχετίζεται αποδεδειγμένα με την απώλεια ή την ανάπτυξη των θυλακίων.

18. Το στρες προκαλεί απώλεια τριχών

Αυτό ισχύει, αλλά θα πρέπει να πρόκειται για πολύ ισχυρό σοκ στον οργανισμό. 'Οπως σε χειρουργική επέμβαση. Το στρες δεν μπορεί να προκαλέσει θάνατο των θυλακίων και το τρίχωμα σε κάθε περίπτωση θα ανακάμψει.

19. Οι ορμόνες σχετίζονται με την τριχόπτωση

Πιο σωστά, οι διαταραχές στο ορμονικό ισοζύγιο σχετίζονται με προσωρινή απώλεια τριχώματος. Ωστόσο, όταν αυτό αποκατασταθεί, τα θυλάκια θα συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά και να αναπαράγουν τις χαμένες τρίχες.

20. Τα στεροειδή αναβολικά δεν προκαλούν τριχόπτωση

Λάθος. Μια από τις παρενέργειες των στεροειδών είναι η τριχόπτωση, που όμως, εμφανίζεται πολύ αργότερα από την χρήση. Γι' αυτό όσοι κάνουν body building πρέπει να προσέχουν πολύ τα σκευάσματα που παίρνουν.

21. Η ανδρική τριχόπτωση οφείλεται σε παράσιτα

Αυτό θα ήταν πολύ ευνοϊκό, αν ήταν πραγματικότητα. Πολύ απλά θα βρίσκαμε ένα παρασιτοκτόνο φάρμακο και θα ξενοιάζαμε μια για πάντα.

22. Υπάρχει φάρμακο

Αν υπήρχε, θα το είχαμε μάθει. Η φαρμακευτική ουσία μινοξιδίλη είναι προς στιγμή ότι καλύτερο υπάρχει. Δυστυχώς όμως, μόνο σε ένα ποσοστό 10 έως 20% έχει δείξει ότι συντελεί στην αναγέννηση του τριχώματος.

23. Η μεταμόσχευση μαλλιών δεν μπορεί να προσφέρει ένα φυσικό αποτέλεσμα

Λάθος. Αυτό ισχύει για τις παλιότερες μεθόδους όπου τα μοσχεύματα ήταν πιο μεγάλα. Με τις νέες τεχνικές, οι ουλές που αφήνει η επέμβαση είναι ανεπαίσθητες. Η μεταμόσχευση είναι, προς το παρόν, η μοναδική θεραπεία με σχετικά καλά αποτελέσματα. Αν και κάπως δαπανηρή.

24. Οι γυναίκες δεν κάνουν μεταμόσχευση μαλλιών
…Εσείς τι λέτε;



ΠΗΓΗ:  http://www.men24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου