'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Κόψτε το κάπνισμα σε 6 ημέρες!!!!!!!!!!!

Από 1η Σεπτέμβρη οι καπνιστές τα βρίσκουν σκούρα. Δείτε στο ρεπορτάζ του NewsIt πως θα κόψετε το κάπνισμα σε μόλις 6 επισκέψεις !

Είτε είναι η πρώτη φορά που προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα είτε έχετε προσπαθήσει πολλές φορές προηγουμένως, να ξέρετε ότι πλέον μπορείτε με την κατάλληλη βοήθεια και υποστήριξη. Το Ευγενίδειο θεραπευτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών υπόσχεται να σας βοηθήσει με ανώδυνο τρόπο αρκεί να το έχετε πάρει απόφαση.

Με πέντε βήματα θα κόψετε το κάπνισμα ξεκινώντας :


- Αρχικά γίνεται μία ενημέρωση των καπνιστών σχετικά με τα προβλήματα που προκαλεί το κάπνισμα και για τους τρόπους βοήθειας για την διακοπή


-Στη συνέχεια προγραμματίζεται ραντεβού ένταξης όπου ζητείται να συμπληρώσουν ειδικά ερωτηματολόγια αξιολόγησης, των κινήτρων και του βαθμού εξάρτησης.


Το ειδικό ερωτηματολόγιο
Το ειδικό ερωτηματολόγιο

Οι καπνιστές εντάσσονται σε προσωπικά επιλεγόμενο πρόγραμμα βοήθειας και απεξάρτησης από το κάπνισμα και επιλέγεται ειδικά για το κάθε καπνιστή ατομικά θεραπεία που κοστίζει περίπου 300 ευρώ πάντα με ψυχολογική υποστήριξη.

Ο καπνιστής δεσμεύεται να σταματήσει το κάπνισμα σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία στόχο (ημερομηνία διακοπής καπνίσματος), που συνήθως τίθεται εντός 1-2 εβδομάδων από την ένταξη του στο πρόγραμμα. Η ενθάρρυνση και επιβράβευση της προσπάθειας αυτής είναι βασικό κομμάτι της θεραπείας.


Στη συνέχεια περνάει από μια ειδική εξέταση όπου ο καπνιστής φυσάει στο ειδικό μηχάνημα για να εξακριβώσουν οι ειδικευμένοι γιατροί το πόσο πολύ καπνίζει.


Δειτε το βίντεο με την επίδειξη της μέτρησης



Μιλώντας στο NewsIt η Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών κ.Γκράτσιου Χριστίνα τονίζει πως το πρόγραμμα είναι εξατομικευμένο και ενταντικοποιημένο και αυτά παίζουν το μεγαλύτερο ρόλο για την επιτυχία και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα 8 στα 10 άτομα να κόβουν το κάπνισμα.

Στο τμήμα του Ευγενείδιου γίνεται παρακολούθηση μια φορά την εβδομάδα για τον πρώτο μήνα και στη συνέχεια μια φορά το μήνα μέχρι να συμπληρωθούν τρεις μήνες. Το τελικό ποσοστό επιτυχίας από ανθρώπους που τελικά δεν ξεκινούν ξανά το κάπνισμα ποτέ είναι 6 στους 10.


Σημαντική είναι η ερμηνεία που δίνει η Κ. Γκράτζιου για τους καπνιστές που τελικά ξεκίνησαν ξανά το κάπνισμα χαρακτήριστικά αναφέρει ''Δεν είναι αποτυχία να ξεκινήσει κάποιος το τσιγάρο ξανά αφού το έχει κόψει, είναι χαρακτηριστικό μια χρόνιας εξάρτησης που λέγεται νικοτίνη.''


Σε πρόσφατη μελέτη που έγινε σε Ευρωπαϊκά εξειδικευμένα κέντρα σε σύνολο 567 καπνιστών με συμμετοχή 10 ειδικών τμημάτων από την Ελλάδα φάνηκε ότι παρότι οι Ελληνες καπνιστές κάπνιζαν περισσότερο και περισσότερα χρόνια και παρότι ήταν περισσότερο εξαρτημένοι -σύμφωνα με ειδικό μετρητή που μετράει την εξάρτηση- κατάφεραν σε μεγαλύτερο ποσοστό να κόψουν το κάπνισμα σε σύγκριση με καπνιστές των άλλων χωρών!

Το ποσοστό της επιτυχίας έφτασε το 70,4 % σε άτομα που έλαβαν φαρμακευτική αγωγή και το 86 % σε όσους συμπλήρωσαν το σωστό χρόνο θεραπείας και παρακολούθησης 12 εβδομάδων.




ΠΗΓΗ:   http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου