'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

CIA : Το φοβερό σχέδιο "Κόνδωρ".....

Στις 25 Νοεμβρίου 1975,

είχαν δώσει ραντεβού στο Σαντιάγκο οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού έξι χωρών της Λατινικής Αμερικής: της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Ουρουγουάης, της Παραγουάης, της Βολιβίας και, φυσικά, της Χιλής.Βεβαια καθολου τυχαιο ...

....δεν ήταν πως οι Κυβερνήσεις των χωρών αυτών ηταν Δικτάκτορες. Καρπός της συνάντησής τους ήταν ένα διαβόητο σχέδιο, που έγινε ευρέως γνωστό ως «Επιχείρηση Κόνδορας».

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Η εφαρμογή του δεν είχε άλλο στόχο από την εξόντωση των μαζικών αριστερών κινημάτων τα οποία αποτελούσαν την πιο μεγάλη απειλή για τα στυγνά δικτατορικά (και φιλοαμερικανικά) καθεστώτα της περιοχής της Λατινικής Αμερικής και, όχι σπάνια, συνοδεύονταν από ισχυρά ένοπλα αντάρτικα, που αντλούσαν την έμπνευσή τους από τον -δολοφονηθέντα το 1967 από τη CIA, στο έδαφος της Βολιβίας- Κομαντάντε Τσε Γκεβάρα.

Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ CIA

Πιστευεται πως πίσω απο την επιχείρηση "κόνδωρ" βρισκόταν η CIA η οποία θορυβυμένη απο την απήχηση που ειχε ο Τσέ Γκαβάρα και γενικά τα αριστερά κινήματα στην κοινωνία της Λατινικής Αμερικής αποφασισε να συνεργαστει με τα δικτατορικα καθεστωτα των χωρών αυτών.Η Εμπλοκή ομως της CIA ποτέ δεν επιβαιβεωθηκε.


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Το αποτέλεσμα του σχεδίου "Κόνδωρ" ηταν στις παραπάνω χώρες αλλού σε μεγαλύτερη και αλλού σε μικροτερη κλιμακα χιλιάδες αριστεροί να σκοτώθούν ή να «εξαφανίστούν».
Στην Χιλή μόνο τρεις μήνες μετά την κήρυξη της στρατιωτικής χούντας του 1973,
3000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν ή να εξαφανίστηκαν από το καθεστώς. Σύμφωνα με τη αναφορά Valech (2005), έγιναν περίπου 28 χιλιάδες συλλήψεις από την πλειοψηφία όσων κρατήθηκαν κάποιοι φυλακίσθηκαν ή σε αρκετές περιπτώσεις υπέφεραν βασανιστήρια. Το Λατινοαμερικάνικο Ινστιτούτο Πνευματικής Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Latin American Institute on Mental Health and Human Rights) εκτιμά ότι περίπου 200 χιλιάδες άτομα μαζί με τις οικογένειες τους υπέφεραν από δολοφονίες, βασανιστήρια ή εξορία.

ΣΗΜΕΡΑ

Σήμερα, 30 και πλέον χρόνια αργότερα, δικτατορίες δεν υπάρχουν στη Λατινική Αμερική και ο «Κόνδορας» έχει προ πολλού αποκαλυφθεί και εξαρθρωθεί.
Το αριστερό κίνημα και η παράδοση του γκεβαρισμού, όμως, εξακολουθούν να είναι ζωντανά: Απόδειξη ότι οι περισσότερες χώρες κυβερνώνται από ηγέτες οι οποίοι κινούνται στο αριστερό άκρο του πολιτικού φάσματος -από τον εκσυγχρονιστή Λούλα στη Βραζιλία μέχρι τον Τσάβες στη Βενεζουέλα και τον Μοράλες στη Βολιβία. Όσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, νοτίως του Μεξικού κινδυνεύουν να ξεμείνουν από πιστούς συμμάχους.


 ΠΗΓΗ:   http://www.troktikaras.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου