'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Κόβουν την πίστωση

Από την τσέπη τους θα πρέπει να πληρώνουν από 1η Οκτωβρίου τα φάρμακά τους οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ, καθώς η υπομονή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, εξαντλήθηκε και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ρύθμιση των οφειλών των ταμείων δεν έγιναν πράξη. Διακόπτουν και τη χορήγηση 89 φαρμάκων

Με αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων απειλεί ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών όλους τους ασφαλισμένους του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) από την 1η Οκτωβρίου, εξαιτίας των οφειλών ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τον ΦΣΑ, ο ΟΠΑΔ οφείλει τα περισσότερα χρήματα από τις συνταγές στους φαρμακοποιούς, ενώ τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία οφείλουν συνολικά άλλα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Άμεση συνέπεια της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης των ταμείων και της συνακόλουθης απόφασης του συλλόγου φαρμακοποιών είναι οι ασφαλισμένοι από την 1η Οκτωβρίου να αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα που προμηθεύονται και στη συνέχεια να διεκδικούν την επιστροφή των χρημάτων τους από τα ταμεία.

"Είχαμε πάρει υποσχέσεις ότι θα πάρουμε τα χρήματα για την εξόφληση των συνταγών μέχρι 15 Σεπτεμβρίου. Αρκετά κάναμε υπομονή", δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος.

Επιπλέον, ο Σύλλογος ανακοίνωσε ότι οι φαρμακοποιοί της Αττικής δεν θα χορηγούν από σήμερα 89 φάρμακα που θεωρούνται αρκετά τσιμπημένα ως προς την τιμή.

Εξάλλου, με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο υπέγραψε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος επιχειρείται μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 20%.

Μάλιστα, ξεκαθαρίζεται ότι στο ίδιο διάστημα θα πρέπει να αντικατασταθούν κάποια φάρμακα από άλλα ίδιας θεραπευτικής αξίας και δραστικής ουσίας (γενόσημα - αντίγραφα) αλλά χαμηλότερου κόστους, ώστε τελικά το 30% της δαπάνης να αφορά γενόσημα φάρμακα. Σημειώνεται ότι σήμερα το ποσοστό αυτό αγγίζει μόλις το 12%-13% της δαπάνης.

Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος, "η κατανάλωση στα φαρμακεία των νοσοκομείων δεν σχετίζεται με την υγεία. Δεν θέλουμε να κάνουμε τους κακούς ούτε να λέμε λόγια. Θέλουμε να εξορθολογίσουμε το σύστημα, γιατί δεν έχει η χώρα την πολυτέλεια να αντιμετωπίζει φαινόμενα που οξύνθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια".

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα των μέτρων που ελήφθησαν συνολικά για το φάρμακο από τα συναρμόδια υπουργεία, λέγοντας πως στο υπουργείο Εργασίας έχει επιτευχθεί μείωση των δαπανών κατά 700 εκατ. και στόχος είναι να περιοριστούν επιπλέον κατά 300 εκατ. Αντίστοιχα στο υπουργείο Υγείας το Α’ εξάμηνο του 2010 εξοικονομήθηκαν 100 εκατ. από τις πολιτικές για το φάρμακο.

http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου