'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Τουρκία: «Ναι» στην αναθεώρηση του Συντάγματος

Γιορτή της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, καθώς οι Τούρκοι είπαν «ναι» στην αναθεώρηση του Συντάγματος, με ποσοστό 58%.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, η συμμετοχή ήταν 77,5%, κάτι στο οποίο έδωσε έμφαση ο Τούρκος πρωθυπουργός, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα.


«Απόψε ηττήθηκε η αντίληψη που τάσσεται υπέρ των στρατιωτικών πραξικοπημάτων. Ηττήθηκε η αντίληψη που αντιστέκεται στην αλλαγή και σε αυτά που θα επιφέρει η αλλαγή», τόνισε ο Ερντογάν.


«Η ισχύς της εθνικής βούλησης θα εμποδίσει κάθε είδους βρώμικα σχέδια», είπε, επισημαίνοντας ότι «δεν πρόκειται για νίκη του κόμματός μας, αλλά για νίκη της Δημοκρατίας».


«Ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης είχε χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα, ψήφο εμπιστοσύνης. Είμαι περίεργος πώς θα χαρακτηρίσει τη διαδικασία από εδώ και πέρα», ανέφερε.


Εκτός από την έγκριση της πρόσφατης τροποποίησης του συντάγματος, το αποτέλεσμα σημαίνει σημαντική νίκη για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.


Ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε γραπτή ανακοίνωσή του, κατηγόρησε το κυβερνών για χρήση αθέμιτων μέσων κατά την εκστρατεία και ζήτησε τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό.


Οι εκλογές πρόκειται να γίνουν τον Ιούλιο του 2011, αν και ενδέχεται να επισπευσθούν κατά μερικούς μήνες.


Με το αποτέλεσμα αυτό ενισχύεται πολύ ο Ερντογάν, όχι μόνο με βάση την προοπτική των εκλογών, αλλά και υπό την έννοια της σύνταξης νέου συντάγματος που ευαγγελίζεται για μετά τις εκλογές.


Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε με επεισόδια στη νοτιοανατολική Τουρκία και στη Μερσίνα. Εκατόν τριάντα εννέα άτομα συνελήφθησαν, με την κατηγορία ότι αποπειράθηκαν να εμποδίσουν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.


Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν μπόρεσε να ψηφίσει, επειδή προέκυψε ένα μπέρδεμα σχετικά με το πού θα έπρεπε να ψηφίσει, ανακοίνωσε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Είχε πρωτοστατήσει στην εκστρατεία κατά της δέσμης συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η κυβέρνηση.


Η αναθεώρηση του Συντάγματος έχει 26 τροπολογίες που περιορίζουν τις εξουσίες της δικαστικής ιεραρχίας και του στρατού, προπύργια του κοσμικού κράτους που βρίσκεται σε αντιπαλότητα με την ισλαμική-συντηρητική κυβέρνηση.


Η συνταγματική μεταρρύθμιση προβλέπει ότι ο αριθμός των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα αυξηθεί από 11 σε 17, οι τρεις από τους οποίους θα διορίζονται από το Κοινοβούλιο, που ελέγχεται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).


Οι πολίτες μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο αυτό για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα.


Το Δικαστήριο μπορεί να κρίνει τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων και τους τέσσερις ανώτατους διοικητές τους υπό την ιδιότητα του ως Ανώτατο Δικαστήριο.


Τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου αρμόδιου για τον διορισμό και την προαγωγή των δικαστών και των εισαγγελέων, θα αυξηθούν από 7 σε 22, αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης θα διατηρήσει την έδρα του, πολύ αμφιλεγόμενη, στους κόλπους του θεσμού αυτού, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου.


Το νέο κείμενο που τροποποιεί τον θεμελιώδη νόμο του 1982, που κληρονομήθηκε από τους στρατιωτικούς μετά το πραξικόπημα του 1980, και έχει ήδη αρκετές φορές τροποποιηθεί, προβλέπει την δικαστική κρίση, με πιο συστηματικό τρόπο, των στρατιωτικών εν καιρώ ειρήνης, για απόπειρα πραξικοπήματος.


Ακόμη, προβλέπει ότι οι στρατιωτικοί που αποστρατεύτηκαν, κυρίως για ισλαμισμό, μπορούν να ασκήσουν έφεση.


Το κείμενο επιτρέπει τη δίκη των ηγετών του πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου του 1980. Ωστόσο, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με αυτό, καθώς οι νομικοί πιστεύουν ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματα των πραξικοπηματιών.


Το κείμενο αφαιρεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο το μονοπώλιο της απόφασης για τη διάλυση πολιτικών κομμάτων. Το 2008, το ΑΚΡ είχε κινδυνεύσει να τεθεί υπό απαγόρευση για υπονόμευση του κοσμικού κράτους. Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε τελικά να το στερήσει από μέρος των δημόσιων επιδοτήσεων του.


Η μεταρρύθμιση παρέχει νέα δικαιώματα στους εργαζομένους, όπως αυτό του να κάνουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, δεν τους δίνει όμως και τη δυνατότητα να κάνουν απεργία.


Υπόσχεται τη θετική διάκριση υπέρ των ηλικιωμένων, την ισότητα των φύλων και την προστασία των παιδιών, και προβλέπει τη δημιουργία ενός διαμεσολαβητή.

ΕΕ  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την έγκριση της συνταγματικής αλλαγής, η οποία αποτελεί «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», προειδοποιώντας ότι θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υλοποίηση και της εφαρμογή της στη χώρα.


Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη δέσμευση των Τούρκων πολιτών, υπέρ των μεταρρυθμίσεων, για να αυξήσουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους», δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέφαν Φούλε.


«Μια ολόκληρη σειρά νόμων για την εφαρμογή του, θα χρειαστούν και εμείς θα παρακολουθούμε την προετοιμασία τους πολύ προσεκτικά», διευκρίνισε ο Φούλε.


Οι Βρυξέλλες μοιράζονται «την άποψη πολλών στην Τουρκία, σύμφωνα με τους οποίους η ψηφοφορία πρέπει να ακολουθηθεί και από άλλες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστούν οι υπόλοιπες προτεραιότητες στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία της έκφρασης και η θρησκευτική ελευθερία», πρόσθεσε.

ΗΠΑ

O Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα, της Τουρκίας, που είχε ως αποτέλεσμα να υπερψηφιστούν οι σημαντικές αναθεωρήσεις του Συντάγματος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Επίσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του στον Τούρκο πρωθυπουργό για τη διεξαγωγή και οργάνωση του Μουντομπάσκετ 2010 που οδήγησε στον τελικό τις ομάδες των δύο χωρών τους.



http://www.nooz.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου