'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Απάτες για κάθε γούστο στα κιτάπια της Εφορίας !!!

Μαύρη λίστα με 1.150 επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν φέτος φορολογική δήλωση ή εμφάνισαν μεγάλες ζημιές στους ισολογισμούς τους έναντι σημαντικών κερδών το 2009, αποφεύγοντας την καταβολή του φόρου εισοδήματος και της έκτακτης εισφοράς, έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών και προχωρά σε επί τόπου εξονυχιστικούς ελέγχους. Την ίδια ώρα στο στόχαστρο μπαίνουν και .επιχειρήσεις που το 2010 παρουσιάζουν ζημιές, ενώ οι προηγούμενες χρήσεις τους ήταν κερδοφόρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από διασταυρώσεις στοιχείων με τα αρχεία των εφοριών εντοπίσθηκαν Ανώνυμες και Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΑΕ, ΕΠΕ) οι οποίες είτε δεν υπέβαλαν φέτος δηλώσεις είτε «γύρισαν» τους ισολογισμούς τους από κερδοφόρους σε ζημιογόνους.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν μετά τον έλεγχο διαπίστωσαν ότι εταιρείες ΑΕ και ΕΠΕ με κέρδη δεκάδων εκατ. ευρώ το περσινό οικονομικό έτος φέτος εξαφανίσθηκαν από τους καταλόγους των εφοριών. Ταυτόχρονα εκατοντάδες εταιρείες εμφάνισαν μεγάλες ζημιές για τη χρήση του 2009 έναντι παχυλών κερδών το 2008, γεγονός που κίνησε υποψίες στον ελεγκτικό μηχανισμό για μαγειρέματα και αλχημείες.

Τα στελέχη του υπ. Οικονομικών εκτιμούν ότι πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις μπήκαν στον πειρασμό να μην υποβάλουν καθόλου δηλώσεις ή να μαγειρέψουν τα στοιχεία των ισολογισμών τους με διπλό στόχο. Να μην καταβάλουν τον φόρο εισοδήματος και την προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και να αποφύγουν την πληρωμή της έκτακτης εισφοράς που θα πρέπει να καταβάλουν όσες επιχειρήσεις εμφάνισαν κέρδη πάνω από 100.000 ευρώ στις φετινές τους δηλώσεις.

Πώς είναι δυνατόν κάποιος να είχε πέρυσι κέρδη εκατ. ευρώ και φέτος να μην εμφανίζεται καν στην εφορία, αναρωτιούνται τα αρμόδια στελέχη. Παράλληλα επισημαίνουν ότι είναι απορίας άξιο πώς μια επιχείρηση με υψηλή κερδοφορία τα προηγούμενα χρόνια εμφανίζει ξαφνικά ζημιές.

Υποψίες
Εξαιτίας αυτών των απότομων και ραγδαίων οικονομικών μεταβολών οι παράγοντες του ελεγκτικού μηχανισμού θεωρούν ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που βρίσκονται στη λίστα έχει διαπράξει φορολογικά αδικήματα αποκρύπτοντας μεγάλα κέρδη είτε με τη μη υποβολή δήλωσης είτε με αλχημείες που έχουν να κάνουν με διόγκωση των δαπανών και με διακίνηση προϊόντων και παροχή υπηρεσιών με πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία.

Τα πρώτα αποτελέσματα από τους προσωρινούς ελέγχους έδειξαν πράματα και θάματα. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση εταιρείας η οποία εμφάνιζε ζημιές εγγράφοντας παράνομα στα βιβλία εξόδων της ακίνητο που είχε αγοράσει συγγενικό πρόσωπο του ιδιοκτήτη. Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης κατά προτεραιότητα ελέγχονται οι επιχειρήσεις με μεγάλα κέρδη στις προηγούμενες χρήσεις και οι οποίες φέτος δεν υπέβαλαν καν φορολογική δήλωση και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες με τους «κόκκινους» ισολογισμούς.

Στη συνέχεια οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στη χρήση του 2010, καθώς «υπάρχουν υπόνοιες ότι το κόλπο με τις πλασματικές ζημιές ή με την τεχνητή μείωση κερδών προσλαμβάνει μαζικές διαστάσεις» όπως επισημαίνει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει καταγραφή όλων των επιχειρήσεων που παρουσίασαν σημαντική μείωση της κερδοφορίας στο πρώτο εξάμηνο του 2010 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009 και οι ζημιογόνες επιχειρήσεις θα βαθμολογηθούν ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή με κριτήρια τον κλάδο που δραστηριοποιούνται, τη φορολογική συμπεριφορά τους τα προηγούμενα χρόνια και την έκταση της αναστροφής των οικονομικών τους αποτελεσμάτων. Τους ελέγχους στις επιχειρήσεις με τον υψηλότερο βαθμό επικινδυνότητας θα διενεργήσει ειδική μονάδα ελεγκτών.

Απάτες για κάθε γούστο

Στον μαύρο κατάλογο των 62 σελίδων περιλαμβάνονται επιχειρήσεις ποικίλων αποχρώσεων, που εκτείνονται από τον τομέα του τουρισμού μέχρι το χονδρεμπόριο ιατρικών μηχανημάτων. Για παράδειγμα υπάρχει μεγάλη επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού και η οποία, ενώ στη φορολογική δήλωση του 2009 εμφάνισε κέρδη 6 εκ. ευρώ, φέτος δεν υπέβαλε καθόλου φορολογική δήλωση. Αλλη εταιρεία κατασκευής χαρτιού με κέρδη 3,5 εκ. ευρώ το 2009 φέτος εξαφανίσθηκε από την εφορία.


Πηγή: Εθνος

http://newscity1.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου