'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

ΦΑΡΜΑΚΟ: Αύξησαν τη δοσολογία για να παίρνουν μίζες οι ... γιατροί!!!

Ε
ίναι κοινοτοπία ότι δεν είναι λίγοι οι γιατροί που συνυπογραφούν τις συνταγές βάσει προσωπικών, οικονομικών συμφερόντων που έχουν με διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες. 

Ένα παράδειγμα που το αποδεικνύει είναι η ομεπραζόλη -χημική ονομασία γνωστών γαστροπροσταυτευτικών-, η οποία προστατεύει το στομάχι. Παλαιότερα κυκλοφορούσε η συσκευασία των είκοσι mg, για την οποία ο ασθενής έπρεπε να πληρώσει τριάντα τρία ευρώ. Αλλά μετά την πτώση των τιμών, το φάρμακο πουλιόταν πλέον μόλις... είκοσι ευρώ! 

Έτσι οι φαρμακευτικές εταιρείες -σύμφωνα με άτομο από το χώρο της υγείας- φαίνεται πως σκέφτηκαν το εξής: «Γιατί να μην αυξήσουμε την ποσότητα σε σαράντα mg και να κοστολογήσουμε το φάρμακο γύρω στα σαράντα ευρώ, για να παίρνουν και οι γιατροί την αντίστοιχη προμήθειά τους και για να έχουν το κίνητρο να χορηγούν συνταγές με το συγκεκριμένο φάρμακο;». Όλες οι εταιρείες αντίγραφων στη χώρα μας κυκλοφορούν κουτιά που περιέχουν 28 κάψουλες και όχι 14, όπως το πρωτότυπο φάρμακο, άλλο ένα τρικ για να μεγαλώσει το κόστος...

Από την άλλη, η ομεπραζόλη υπερσυνταγογραφείται: για έναν πόνο στο γόνατο ο ορθοπεδικός συνταγογραφεί ένα αντιφλεγμονώδες και δύο κουτάκια ομεπραζόλης, για να προστατευτεί το στομάχι. Οπωσδήποτε δεν χρειάζονται όλοι προστασία για το στομάχι. 


Όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα ο αθηναϊκός Τύπος, ο γιατρός μπορεί να ενημερώσει τον ασθενή για την πιθανή ενόχληση του στομάχου και να του προτείνει να τον αναζητήσει ώστε να του συνταγογραφήσει την ομεπραζόλη. Αντ' αυτού, η ομεπραζόλη συνταγογραφείται, και μάλιστα εις διπλούν, από την αρχή. 

Εν τω μεταξύ το αντιφλεγμονώδες κοστίζει 3,37 ευρώ και τα δύο κουτιά ομεπραζόλης που ξεπερνούν τα 66 ευρώ! Το συνολικό κόστος για το ασφαλιστικό σύστημα για έναν πόνο στο γόνατο φτάνει στα 70 ευρώ, με το μεγαλύτερο κομμάτι να πληρώνεται για την πιθανή προστασία του στομάχου!

Ο νόμος υποστηρίζει τις φαρμακευτικές
Ο νόμος επιτρέπει να πάρεις ακριβώς ό,τι σου χορηγήσουν οι γιατροί, δηλαδή τη συγκεκριμένη μάρκα φαρμάκου, ενώ υπάρχει ακριβώς το ίδιο προϊόν από άλλη εταιρεία και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη ταλαιπωρία τους Έλληνες καταναλωτές. Μαρτυρία ενός από των ταλαιπωρημένων: «Γύρισα δέκα φαρμακεία για να βρω το φάρμακο. Αν οι γιατροί έγραφαν σύμφωνα με τη χημική ονομασία και όχι την εμπορική όλα θα ήταν πολύ πιο εύκολα».


Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, θα γλιτώναμε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ από τη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία σήμερα αγγίζει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ και μεταφράζεται στο 2,7% του ΑΕΠ, τη στιγμή που οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης δαπανούν λιγότερο του 1,5%. 


http://dete.gr/news.php?article_id=9937 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου