'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ Από τη δράση στην απαξίωση..

Αν και για δεκαετίες ήταν η αιχμή του δόρατος στις επείγουσες επεμβάσεις και η πρώτη εικόνα που είχαν στο μυαλό τους οι πολίτες όταν αναφέρονταν στην αστυνομία, παρ’ όλα αυτά η Άμεση Δράση έχει αφεθεί πλέον να μαραζώνει στη σκιά του ένδοξου παρελθόντος. 

Σήμερα μάλιστα η Άμεση Δράση, που περιλαμβάνει στους κόλπους της και την ομάδα ΖΗΤΑ, βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους απαξίωσης, καθώς οι προτεραιότητες της ηγεσίας έχουν αλλάξει δραματικά με όλο το βάρος να πέφτει κυρίως στη δίτροχη περιπολία που ακούει στο όνομα ΔΙ.ΑΣ. και ΔΕΛΤΑ.
 Στα αζήτητα πλέον οι έμπειροι «Ζητάδες» που όλα αυτά τα χρόνια έσωσαν τις ζωές δεκάδων χιλιάδων παιδιών συνοδεύοντάς τα σαν σίφουνες και με προσωπικό ρίσκο στα νοσοκομεία. Οι «Ζητάδες» και οι «Αμεσωδρασίτες» που έφταναν πρώτοι σε αιματηρές συμπλοκές και ληστείες, ομαδικές αποδράσεις και τρομοκρατικές επιθέσεις.
Όλοι αυτοί οι αστυνομικοί με το απαράμιλλο ήθος, που είδαν συναδέλφους τους να πέφτουν νεκροί σε καταδιώξεις σκληρών κακοποιών, βρίσκονται σήμερα καθηλωμένοι να παριστάνουν τους σκοπούς σε κτίρια-στόχους και στην καλύτερη περίπτωση τα… οχήματα σταθερής τροχιάς, πραγματοποιώντας δρομολόγια το πολύ ενός χιλιομέτρου σε δυο τρεις οδικούς άξονες του κέντρου της Αθήνας!
Χωρίς εκπαίδευση και εξοπλισμό
Όπως καταγγέλλουν, με ιδιαίτερη πικρία μάλιστα, οι εναπομείναντες αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης, δεν υπάρχουν πλέον κονδύλια να καλύψουν ακόμη και τις ζωτικές ανάγκες ώστε να δουλέψει στοιχειωδώς η νευραλγική αυτή υπηρεσία. Ο ατομικός εξοπλισμός της ομάδας ΖΗΤΑ αγοράζεται με προσωπικά έξοδα του κάθε αστυνομικού, καθώς δεν αντικαθίστανται τα φθαρμένα από την πολυκαιρία μπουφάν και τα ληγμένα κράνη που και στην παραμικρή πτώση σπάνε πια σαν καρυδότσουφλα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη συντήρηση των μηχανών. Οι αστυνομικοί βάζουν από την τσέπη τους τα έξοδα για να αλλάξουν λάδια και τακάκια στα φρένα για να μη σκοτωθούν την ώρα της υπηρεσίας. Τυπικά υπάρχει βέβαια και η σειρά προτεραιότητας που καταρτίζεται από την υπηρεσία, αλλά, όπως λένε με νόημα οι αστυνομικοί, τα ραντεβού είναι χειρότερα και από αυτά του ΙΚΑ.
Ακόμη και οι αξιωματικοί πρώτα βγαίνουν στο δρόμο ως επόπτες και όταν τελειώσουν τα δρομολόγια επιστρέφουν στο γραφείο για να βγάλουν τις υπηρεσίες δουλεύοντας και επιπλέον ώρες εκτός ωραρίου για να καλύψουν τις υπηρεσιακές ανάγκες. Τεράστια κενά υπάρχουν πλέον και στο έμψυχο δυναμικό. Αν και στις τελευταίες μεταθέσεις αποχώρησαν από την υπηρεσία είκοσι αξιόμαχοι αστυνομικοί, δεν αντικαταστάθηκε κανένας. Παρά το γεγονός ότι ήταν να τοποθετηθούν δεκαπέντε αστυνομικοί, τελικά για άγνωστο λόγο η υπογραφή δεν μπήκε από τη ΓΑΔΑ.
Ούτε λόγος να γίνεται βέβαια για το αξιόμαχο της υπηρεσίας όσον αφορά τη χρήση των όπλων. Η εκπαίδευση στη σκοποβολή και τα ειδικά σεμινάρια γίνονται κάθε ενάμιση χρόνο με πενήντα φυσίγγια όλα κι όλα για κάθε αστυνομικό. Αν δεν έχει λοιπόν κάποιος να διαθέσει χρήματα από την τσέπη του για να ρίχνει αρκετά συχνά βολές στο σκοπευτήριο, καλύτερα, όπως λένε, να μη βγάλει καθόλου το όπλο από τη θήκη.
Αυτή η κατάσταση που περιγράφεται είναι τουλάχιστον ανεπίτρεπτη για αστυνομικούς, που υποτίθεται ότι το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. τούς έχει τοποθετήσει στο κέντρο της πόλης δίπλα σε κρίσιμους πολιτικούς και διπλωματικούς στόχους, ώστε να επέμβουν άμεσα και να σώσουν την κατάσταση λόγω της εμπειρίας τους. Όπως μας είπαν κάποιοι αστυνομικοί, αυτή η εξήγηση της ηγεσίας για την τοποθέτησή τους στο κέντρο της Αθήνας αποτελεί μια δικαιολογία για να τους χρυσώσουν το χάπι της απαξίωσης και του παροπλισμού.


Κόντρες εξουσίας και καπελώματα
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, υπάρχουν κάποια περιστατικά που αμαυρώνουν την εικόνα της αστυνομίας και προκαλούν τεράστια ερωτήματα για τον περίεργο ρόλο που παίζουν κάποιοι αξιωματικοί στην αγωνία τους να αναδειχθούν και να ανέλθουν τάχιστα την κλίμακα της ιεραρχίας στην ΕΛ.ΑΣ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συμπεριφορά αξιωματικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που προφανώς με άνωθεν εντολή, σύμφωνα με την καταγγελία, έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια το σχεδιασμό του Αττικάρχη σε κρίσιμο ποδοσφαιρικό ντέρμπι κορυφής και πήρε με το «έτσι θέλω» τη συνοδεία της μιας από τις δύο ομάδες στον Πειραιά.


Το λεωφορείο του Ολυμπιακού θα συνόδευαν κάποιες διμοιρίες της ΥΑΤ με περιπολικά της Άμεσης Δράσης και προπομπούς μοτοσικλετιστές της ομάδας ΖΗΤΑ. 


Ξαφνικά όμως κι ενώ όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει η αποστολή, εμφανίστηκαν από το πουθενά μια ντουζίνα μοτοσικλετιστές της ΔΙ.ΑΣ. και με τρόπο ανεπίτρεπτο ξεκαθάρισαν ότι αυτοί θα αναλάμβαναν τη συνοδεία. Προκλήθηκε μεγάλη ένταση μεταξύ των επικεφαλής αξιωματικών, αλλά τελικά ο αξιωματικός της ΔΙ.ΑΣ. ανέλαβε πραξικοπηματικά την αποστολή.

Ο συγκεκριμένος αξιωματικός μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, είπε στο δικό του κέντρο και όχι στο κέντρο από όπου συντονίζονταν όλες οι δυνάμεις για το ντέρμπι, ότι τους παραγκώνισε και ανέλαβε πλέον αυτός τη μεταφορά όπως είχαν συμφωνήσει!


Παραβλέποντας μάλιστα και την αυστηρή εντολή που είχαν από τον Αττικάρχη, ώστε η συνοδεία να γίνει εντελώς διακριτικά και αθόρυβα χωρίς ηχητικά και φωτεινά σήματα για να μη θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιχτών από θερμόαιμους οπαδούς της άλλης ομάδας. 

Είναι κι αυτό προφανώς ένα ακόμη χαρακτηριστικό δείγμα των περίεργων αλλαγών που κυοφορούνται στην αστυνομία.

 
ΒΑΪΟΣ ΣΥΡΡΟΣ
http://www.paraskevi13.com/?p=16042
http://eglimatikotita.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου