- Ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου
- Τα σενάρια για τη μετά-Μουμπάρακ εποχή παρουσίασε ήδη σε ΗΠΑ, Βρετανία ο Μπαραντέι
Ολόκληρος ο αιγυπτιακός λαός και η διεθνής κοινότητα άκουσαν από τα χείλη του Χόσνι Μουμπάρακ οτι δεν παρατείται παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες συγκεντρώθηκαν ξανά στο Κάιρο και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, απαιτώντας την παραίτησή του.
Ο Μουμπάρακ ανακοίνωσε ότι στις επόμενες εκλογές, τον προσεχή Σεπτέμβριο, δε θα είναι υποψήφιος. Έως τότε, όμως, θα παραμείνει στον προεδρικό θώκο. Έτσι στην ουσία παρά τις σφοδρές αντιδράσεις στο πρόσωπό του ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν παρατείται τώρα, ενώ κατηγόρησε τις πολιτικές δυνάμεις ότι εκείνες κρύβονται πίσω από τις διαδηλώσεις αυτές. Ωστόσο, όπως τόνισε ο Χόσνι Μουμπάρακ δήλωσε ότι κατανοεί το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν.
Μιλώντας προς το έθνος από την κρατική τηλεόραση, δήλωσε ότι προτεραιότητά του είναι η σταθερότητα του έθνους η οποία θα επιτρέψει την μεταβίβαση της εξουσίας, για την οποία δήλωσε πως θα εργαστεί τους τελευταίους μήνες της θητείας του.
Πρόκειται για μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο και να κατευνάσει τη λαϊκή οργή. Υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις και ελεύθερες εκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο, έδωσε εντολή στον αντιπρόεδρο, Ομαρ Σουλεϊμάν, να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση. Αυτό όμως δεν πρόκειται να ικανοποιήσει τη λαοθάλασσα που διαδήλωσε για όγδοη συνεχόμενη μέρα, με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος.
Έτοιμα τα σενάρια της επόμενης μέρας
Ο κλοιός για τον Αιγύπτιο πρόεδρο σφίγγει όλο και περισσότερο και ήδη ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι έχει εκπονήσει το σχέδιο για την επόμενη μέρα. Πολιτική πηγή έκανε γνωστό ότι ο Ελ Μπαραντέι παρουσίασε σενάρια για την «μετά-Μουμπάρακ» στους πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί τους.
Ο Ελ Μπαραντέι προτείνει να ανατεθεί στον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν, ο οποίος διορίστηκε το Σάββατο, η ευθύνη για μια μεταβατική προεδρία. Η μεταβατική αυτή περίοδος θα επιτρέψει τη διάλυση των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου και την αναθεώρηση του Συντάγματος ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.
Σε ένα άλλο σενάριο, ο Ελ Μπαραντέι προτείνει να σχηματιστεί ένα προεδρικό συμβούλιο που θα αποτελείται από τρεις προσωπικότητες, έναν στρατιωτικό και δύο πολίτες, που θα διαχειριστούν τη μετάβαση μόλις αποχωρήσει ο Μουμπάρακ.
Διαβουλεύσεις και στον Λευκό Οίκο - Κάλεσμα Ομπάμα σε Μουμπάρακ
Η επόμενη μέρα της Αιγύπτου απασχολεί έντονα και τις ΗΠΑ. Άλλωστε, πρόκειται για μια χώρα που είναι στρατηγικός σύμμαχος της Ουάσινγκτον. Ο Μπάρακ Ομπάμα και οι συνεργάτες του έχουν συνεχείς συσκέψεις, αναζητώντας το δρόμο για την ομαλή αλλαγή στην Αίγυπτο.
Σύμφωνα με αιγυπτιακές και αμερικανικές διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλούνται οι New York Times, ο Μπαράκ Ομπάμπα ζήτησε από τον Αιγύπτιο πρόεδρο να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Το μήνυμα, φέρεται, να μετέφερε ο Φρανκ Ουίσνερ, πρώην διπλωμάτης, που συναντήθηκε με τον Μουμπάρακ στο Κάιρο.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ, όμως, φοβούνται πως ενδεχόμενη πτώση του Μουμπάρακ από την εξουσία θα φέρει στην Αίγυπτο ό,τι και η ανατροπή του Σάχη, το 1979, στο Ιράν: ισλαμικό καθεστώς. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζήτησε ήδη, όποια κι αν είναι η εξέλιξη, να γίνει σεβαστή η 30χρονη συμφωνία ειρήνης που έχουν υπογράψει οι δυο πλευρές.
Επιθυμία των ΗΠΑ είναι η ομαλή μετάβαση. Για αυτό και ο Αμερικανός γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος πρόεδρος, Τζον Κέρι, κάλεσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο να μην είναι ούτε εκείνος ούτε ο γιος του υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.
newsit
sarotiko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου