'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Περισσότερες άδειες για λογιστές – φοροτεχνικούς

Η χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας... (Ο.Ε.Ε.) επεκτείνεται πλέον και σε πτυχιούχους τμημάτων που ιδρύθηκαν μετά το 1997, όπως είναι η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας των ΤΕΙ και άλλα Τμήματα οικονομικής κατεύθυνσης.

Επιπλέον, η απαιτούμενη προϋπηρεσία για τη χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Λογιστή Φοροτεχνικού Γ’ τάξεως μειώνεται στα 2 χρόνια από τη λήψη του πτυχίου (από τα 4 που ίσχυε) και του Λογιστή Φοροτεχνικού Β’ τάξεως γίνεται 5 έτη στην άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού Γ’ τάξεως, (από 4 που ίσχυε).


Επίσης, καθιερώνεται η υποχρεωτική εγγραφή στο Ο.Ε.Ε. όλων όσοι κατέχουν βασικό πτυχίο πανεπιστημίου, ή και πτυχίο ορισμένων Τμημάτων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των ΤΕΙ, οι οποίοι κατέχουν και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην οικονομική επιστήμη, εφόσον ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα με αντικείμενο την οικονομική επιστήμη.


Τα παραπάνω προβλέπονται σε τροπολογία στο νομοσχέδιο για το ΕΤΕΑΝ, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με τίτλο “Συμπλήρωση διατάξεων του Ν.2515/1997, για τη χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.)”


Επιπλέον, στο σχέδιο νόμου κατατέθηκαν άλλες δύο τροπολογίες που αφορούν στην αναμόρφωση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης (Ε.Σ.Α.Α.) και στη συμπλήρωση διατάξεων του Ν.1796/1988 για τη «Σύσταση του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ)»


Πιο αναλυτικά, η κάθε μία από τις τροπολογίες προβλέπει:


Α. Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης (Ε.Σ.Α.Α.)


Με αυτή την τροπολογία αναμορφώνεται το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης (Ε.Σ.Α.Α.), το οποίο εντάσσει στη λειτουργία του το Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών (Ε.Σ.ΕΞ.) και το Εθνικό Συμβούλιο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Μ.Ε), τα οποία μέχρι σήμερα λειτουργούν παράλληλα με το Ε.Σ.Α.Α. Έτσι, ενσωματώνονται στη λειτουργία του νέου Ε.Σ.Α.Α. οι ύψιστες προτεραιότητες της ελληνικής Ανταγωνιστικότητας, αυτές της Εξωστρέφειας και της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, που μέχρι σήμερα ήταν αντικείμενο του Ε.Σ.ΕΞ. και του Ε.Σ.Μ.Ε. αντίστοιχα. Επιπρόσθετα, στους τρεις πυλώνες της Ανάπτυξης (Ανταγωνιστικότητα, Εξωστρέφεια, Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις) το νέο Ε.Σ.Α.Α έρχεται να υιοθετήσει δύο ακόμη σημαντικούς πυλώνες, της Καινοτομίας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.


Την τεχνοκρατική προετοιμασία των θεμάτων, τα οποία θα εισάγονται στο Ε.Σ.Α.Α. προς απόφαση, θα επιμελείται ανάλογα με τον πυλώνα, η αντίστοιχη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα απαρτίζεται από προσωπικότητες ενισχυμένης εμπειρίας στον συγκεκριμένο τομέα.


Το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης αποτελεί το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της πολιτείας, στο οποίο οι θεσμικοί παράγοντες συνομιλούν, συζητούν και καταθέτουν τις προτάσεις τους για θέματα που αφορούν όλες τις πτυχές της Ανάπτυξης και της προώθησης της Ανταγωνιστικότητας. Το Ε.Σ.Α.Α. είναι το δημόσιο βήμα της κοινωνικής διαβούλευσης και του κοινωνικού διαλόγου. Εξασφαλίζει δε, τη θεσμική συμμετοχή όλων των φορέων – της Κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων – στη διαμόρφωση των γενικών αξόνων της στρατηγικής, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση ή έστω την εξειδίκευση των επιμέρους διαφωνιών.


Μία από τις κύριες αρμοδιότητες και ευθύνες του Ε.Σ.Α.Α., είναι και η σύνταξη της Ετήσιας Έκθεσης Ανταγωνιστικότητας της χώρας, η οποία περιλαμβάνει τόσο τον τρόπο που εξετάζουν την Ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας οι διεθνείς οργανισμοί (WEF, WB, IMD, κλπ), όσο και την Ελληνική οπτική, ως προς τις παθογένειες, τα προβλήματα αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελληνικής οικονομίας. Επίσης, η Έκθεση Ανταγωνιστικότητας θα περιλαμβάνει τις ετήσιες προτάσεις πολιτικής για την Ανάπτυξη και την ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας, η υλοποίηση των οποίων θα αξιολογείται στην επόμενη Ετήσια Έκθεση, γεγονός που εξασφαλίζει τη δυνατότητα διαχρονικής παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας των αναλαμβανόμενων δράσεων αλλά και τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων, στην υλοποίηση τους.



Β. Συμπλήρωση διατάξεων του Ν.1796/1988 για τη «Σύσταση του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ)»


Με την παρούσα τροπολογία επιτρέπεται στον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) να καλύψει ελληνικές επενδύσεις που πραγματοποιούνται τόσο μέσω ευέλικτων μορφών που υπαγορεύονται κάθε φορά από το δίκαιο της χώρας υποδοχής της επένδυσης, όσο επενδύσεις που γίνονται σε συνεργασία με άλλες εταιρίες του εξωτερικού, καθώς τα οικονομικά μεγέθη των επενδύσεων και η απαραίτητη τεχνογνωσία απαιτούν διεθνείς συμπράξεις και σχήματα. Σημειώνεται ότι, από τη στιγμή που το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έχει θέσει ως προτεραιότητα την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, η τροπολογία αυτή κρίνεται απαραίτητη καθώς οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό πραγματοποιούνται πλέον μέσω σύνθετων εταιρικών σχημάτων, που δεν καλύπτονται με την ισχύουσα νομοθεσία.



PROTO THEMA
sarotiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου