'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Η "Φαρμακούλα" με τα δηλητηριασμένα τηγανόψωμα είναι ελεύθερη

Αέρα ελευθερίας αναπνέει, ύστερα από δεκαεπτά χρόνια συνεχόμενου εγκλεισμού της στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θηβών, η «Φαρμακούλα», όπως την αποκαλούσαν στις δικαστικές αίθουσες οι συγγενείς των θυμάτων της. 

 Πρόκειται για τη Μαρία Σαμπανιώτη, που έγινε γνωστή συγκλονίζοντας το πανελλήνιο όταν είχε στείλει στον άλλο κόσμο τρία φιλικά της πρόσωπα, προσφέροντάς τους «θανάσιμα» τηγανόψωμα, γιατί δεν συμφωνούσαν να συμπεθεριάσουν μαζί της. Να σημειώσουμε ότι η Μαρία Σαμπανιώτη είχε κάνει κι άλλες αιτήσεις αποφυλάκισης στο παρελθόν, οι οποίες είχαν απορριφθεί.

Η ιστορία της 57χρονης τότε νοικοκυράς είχε προκαλέσει αίσθηση στην κοινή γνώμη, με την αποτρόπαια πράξη της. Το πρωτοφανές για την εποχή φονικό είχε γραφτεί με μεγάλα γράμματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Η Μαρία Σαμπανιώτη πριν από περίπου δεκαεπτά χρόνια έδωσε σε φιλικές της οικογένειες δηλητηριασμένα τηγανόψωμα, γιατί δεν ήθελαν για νύφη την κόρη της, με αποτέλεσμα να πεθάνουν τρία άτομα και να κινδυνεύσουν να χάσουν τη ζωή τους άλλα τέσσερα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις και παρά την επίμονη άρνηση της κατηγορουμένης σε όλες τις δικαστικές της διαδρομές, προκύπτει πως η 57χρονη τότε Σαμπανιώτη παρασκεύασε δηλητηριασμένη με παραθείο ζύμη, την οποία πρόσφερε στις οικογένειες της Ειρήνης Κληματσά και της Ελένης Μουστοπούλου, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγη ώρα τα μέλη των δύο οικογενειών να υποστούν οξύτατη τροφική δηλητηρίαση και να μεταφερθούν σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Εκεί, οι Θεόδωρος Μουστόπουλος, Ειρήνη Κληματσά και ο γιος της Αντώνης απεβίωσαν, παρά τις ιατρικές φροντίδες που τους παρασχέθηκαν. Τέσσερα ακόμη άτομα και συγκεκριμένα οι Κωνσταντίνος και Ελένη Μουστοπούλου και οι Σουλτάνα και Ραχμάν Μουρατπάγιεφ ξεπέρασαν τον κίνδυνο χάρη στην έγκαιρη μεταφορά τους στο νοσοκομείο και την απαιτούμενη παροχή ιατρικής βοήθειας. Το παραπεμπτικό βούλευμα βάσει του οποίου κάθισε στο εδώλιο η Σαμπανιώτη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η σύλληψη και κυρίως η εκτέλεση του εγκληματικού σχεδίου από την κατηγορουμένη, η οποία χωρίς ίχνος αναστολών "δώρισε" τον θάνατο και οδήγησε στον αφανισμό δύο οικογένειες, μαρτυρούν ότι πρόκειται για ένα αδίστακτο άτομο».


Με κουκλάκια και χαλιά πέρασαν τα 17 χρόνια στην «κλειστή φυλακή»
Σήμερα, σχεδόν δεκαεπτά χρόνια μετά, η 75χρονη πλέον Μαρία Σαμπανιώτη είναι και πάλι ελεύθερη. Πριν από μερικές ημέρες το αίτημά της για αποφυλάκιση έγινε δεκτό σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την αποτρόπαια πράξη της, για την οποία και εξέτισε την ποινή της στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα Θηβών.

Η καταδικασμένη τρεις φορές σε ισόβια χωρίς να της έχει αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό προσέφυγε με αίτησή της στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο της Θήβας, ζήτησε την υφ’ όρων απόλυσή της, επικαλούμενη την καλή συμπεριφορά της μέσα στη φυλακή, την ευεργετική προϋπόθεση συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας της, όπου η μία ημέρα κάθε κατάδικου μετριέται για δύο, καθώς και τα πολλά μεροκάματα που έχει κάνει, και τελικά κατάφερε να αποφυλακιστεί.


Η 75χρονη «Φαρμακούλα» είχε μείνει έως τώρα σε «κλειστή φυλακή» (όπως αποκαλούνται οι φυλακές από τις οποίες οι κρατούμενοι δεν μπορούν να πάρουν άδεια) δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια. Τα τελευταία χρόνια δούλευε για λογαριασμό της κοινωνικής οργάνωσης υποστήριξης κρατουμένων «Αρση», φτιάχνοντας κουκλάκια, ενώ κατά το παρελθόν είχε εργαστεί στο ταπητουργείο των φυλακών, όπου κατασκευάζονται τάπητες και περίτεχνα χαλιά.

«Μετά από τόσα χρόνια εγκλεισμού ήρθε η στιγμή της ελευθερίας της. Παρά το γεγονός ότι έμεινε στη φυλακή για περισσότερο από δεκαεπτά χρόνια επιμένει στην αρχική της θέση ότι είναι αθώα. Αποφυλακίστηκε λόγω της ηλικίας της, αλλά και της καλής της συμπεριφοράς» δηλώνει στην «Espressο» ο δικηγόρος της Γιώργος Παπαϊωάννου, μέσω του οποίου κατόρθωσε να κερδίσει την πολυπόθητη ελευθερία της.

Espressonews.gr

madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου