Φόβους για ένα νέο κύμα παράνομων μεταναστών προκαλεί στις ελληνικές αρχές η αναταραχή στην Αίγυπτο.
Παρ’ ότι μέχρι σήμερα δεν έχει παρατηρηθεί κάποια αλλαγή στα μεταναστευτικά ρεύματα από τη βόρεια Αφρική, κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στο μέλλον και η κυβέρνηση προχωρεί στη λήψη προληπτικών μέτρων.
Ενδεικτικό της ανησυχίας που προκαλεί στους αρμοδίους η εκρηκτική κατάσταση στην Αίγυπτο είναι το γεγονός ότι προτού καν ξεκαθαρίσει η εικόνα στη μεγάλη βορειοαφρικανική χώρα, στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος πραγ [Ο Μοχάμεντ Αμπεραχίμ αγωνιά για την οικογένειά του που ζει στην Αλεξάνδρεια.] ματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη για το θέμα της μετανάστευσης. Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Ελευθέριος Οικονόμου, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Κωνσταντίνος Σούλης, ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, πρέσβης Κωνσταντίνος Μπίκας και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Σε αυτήν εξετάστηκαν οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας μετά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο αλλά και στα άλλα αραβόφωνα κράτη που βρίσκονται σε αναβρασμό, την Τυνησία και την Αλγερία, ενώ αποφασίστηκαν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανών μεταναστευτικών ροών προς στην Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο κ. Παπουτσής ανακοίνωσε ότι «τόσο το Λιμενικό Σώμα όσο και η Ελληνική Αστυνομία θα εντείνουν τους ελέγχους στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας» και σημείωσε ότι τα δύο σώματα «θα προετοιμαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στην περίπτωση που η χώρα μας κληθεί να αντιμετωπίσει αύξηση των μεταναστευτικών ροών». Αναφερόμενος στους παράνομους μετανάστες που διαβιούν στη χώρα μας, ο υπουργός τούς κάλεσε να ενταχθούν στα προγράμματα επαναπατρισμού. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στις μεταναστευτικές οργανώσεις που λειτουργούν στη χώρα μας ζητώντας να αποτρέψουν τα μέλη τους να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις που μπορούν να προκαλέσουν ένταση.
«Διαπιστώσαμε τους κινδύνους που δημιουργούνται από τη μεγάλη κινητικότητα που επιδεικνύουν ορισμένοι εντός της χώρας επιχειρώντας να κινητοποιήσουν και να ενεργοποιήσουν μετανάστες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη χώρα μας» τόνισε ο υπουργός Προστασία του Πολίτη, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στα πρόσφατα γεγονότα της Νομικής, και πρόσθεσε με νόημα: «Θεωρούμε ότι αυτήν την περίοδο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να υπάρχουν τέτοιου [Οι Ελληνες που ζουν στην Αίγυπτο είναι φίλοι μας λέει ο Ιμπραήμ Μπαντάουϊ.] είδους κινητοποιήσεις, γιατί θα μπορούσαν κάλλιστα να υπάρξουν καταστάσεις οι οποίες να είναι ανεξέλεγκτες».
Ωρες αγωνίας για όσους άφησαν πίσω οικογένειες
Τις δικές τους ώρες αγωνίας περνούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αφότου ξέσπασαν στην Αίγυπτο οι μαζικές διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ, τα μέλη της αιγυπτιακής κοινότητας που ζουν στη χώρα μας.
«Κολλημένοι» διαρκώς μπροστά από μία τηλεόραση, οι Αιγύπτιοι που μένουν μόνιμα στην Ελλάδα παρακολουθούν τις εξελίξεις και προσπαθούν να ενημερώνονται για την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους του Καΐρου. Κάποιοι από αυτούς είναι υπέρ της ανατροπής του Μουμπάρακ, αλλά υπάρχουν και μερικοί που πίνουν νερό στ’ όνομά του!
Ο Μοχάμεντ Αμπεραχίμ, ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου στην οδό Σοφοκλέους, ήρθε στην Ελλάδα από την Αλεξάνδρεια το 1991. «Ανησυχώ πολύ για τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου που είναι στην Αλεξάνδρεια. Η τηλεόραση είναι διαρκώς ανοιχτή για να παρακολουθώ τις εξελίξεις» δηλώνει στην «Espresso» ο κ. Αμπεραχίμ.
Η ίδια εικόνα επικρατεί και στα αιγυπτιακά καφενεία της πλατείας Κουμουνδούρου. Ο 25χρονος Ηλίας ήρθε στην Ελλάδα πριν από τρεις μήνες. Είναι ένας από τους χιλιάδες ανέργους που κατηγορούν το καθεστώς Μουμπάρακ για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και την ανέχεια που μαστίζει τη χώρα και, όπως πολλοί συμπατριώτες του, ήρθε στην Ελλάδα αφήνοντας πίσω την οικογένειά του. «Οι γονείς μου και τα αδέλφια μου ζουν στην Αλεξάνδρεια. Φυσικά ανησυχώ γι’ αυτούς» τονίζει και συμπληρώνει: «Τελείωσα το πανεπιστήμιο πριν από τρία χρόνια και ήρθα στην Ελλάδα γιατί δεν μπορούσα να βρω δουλειά στη χώρα μου. Είμαι υπέρ των διαδηλώσεων και αν ήμουν εκεί θα έπαιρνα κι εγώ μέρος».
Μπροστά από την τηλεόραση περν [Αιγύπτιοι διαδηλωτές στους δρόμους του Καΐρου. ] ά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και ο Ιμπραήμ Μπαντάουϊ, ο οποίος έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της αιγυπτιακής κοινότητας στην Ελλάδα. «Από το πρωί μέχρι τις 2.00 τα ξημερώματα παρακολουθώ το Al Jazeera. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους συμπατριώτες μας που έχουν βγει στους δρόμους και διαδηλώνουν» δηλώνει ο κ. Μπαντάουϊ, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα το 1975, ενώ προσθέτει πως οι Ελληνες της Αιγύπτου δεν θα έπρεπε να ανησυχούν ή να νιώθουν φόβο. «Υπάρχει μια διάχυτη κινδυνολογία. Οι Ελληνες που ζουν στην Αίγυπτο δεν πρέπει να φοβούνται. Είναι φίλοι μας και δεν τους πειράζουμε» δηλώνει.
Οπως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, έτσι και τώρα υπάρχουν άνθρωποι που διαφωνούν με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αίγυπτο. «Ολα αυτά τα τριάντα χρόνια που ο Μουμπάρακ ήταν στην εξουσία δεν έγινε ούτε ένας πόλεμος. Αν φύγει τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα» λέει ο Μοχάμεντ Ιλ Σακάα, ο οποίος καπνίζει τον ναργιλέ του και την ίδια στιγμή βγάζει μια φωτογραφία του Χόσνι Μουμπάρακ και τη φιλάει!
ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ, ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΥΡΕΣ ΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Πλιάτσικο, λεηλασίες, αλλά και εξορμήσεις στα σούπερ μάρκετ της αιγυπτιακής πρωτεύουσας είναι η νέα πραγματικότητα στην Αίγυπτο, με τους κατοίκους να προσπαθούν να προετοιμαστούν για το χειρότερο, όποιο κι αν είναι αυτό. Τα καταστήματα τροφίμων γέμισαν κόσμο που επιθυμούσε να εφοδιαστεί με τρόφιμα, την ίδια στιγμή που οι κάτοικοι δημιουργούσαν αυτοσχέδια φυλάκια για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, ύστερα από τις λεηλασίες που σημειώθηκαν σε αποθήκες με αιγυπτιακές αρχαιότητες, αλλά και σε καταστήματα.
Ο Χόσνι Μουμπάρακ στην προσπάθειά του να εκτονώσει την ένταση σχημάτισε νέα κυβέρνηση αντικαθιστώντας τους υπουργούς Εσωτερικώ [Ουρές σχημάτιζαν και χθες στο αεροδρόμιο του Καΐρου όλοι αυτοί που ήθελαν να φύγουν άρον-άρον από τη φλεγόμενη Αίγυπτο. ] ν και Οικονομικών και διορίζοντας τον υπουργό Αμυνας Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι και στη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού. Παράλληλα ζήτησε από τον νέο υπουργό Οικονομικών να διατηρήσει τις επιδοτήσεις και να μειώσει τις τιμές των αγαθών. Οι κινήσεις αυτές του Αιγύπτιου προέδρου δεν κατάφεραν ωστόσο να κατευνάσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι μετά τη γενική απεργία που ξεκίνησε χθες έχουν προγραμματίσει για σήμερα πορεία διαμαρτυρίας ενός εκατομμυρίου ανθρώπων ζητώντας την απομάκρυνση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία. Την ίδια στιγμή, η Μουσουλμανική Αδελφότητα θέλει να σχηματίσει επιτροπή με τη συμμετοχή του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι προκειμένου να αρχίσει συνομιλίες με τον στρατό της Αιγύπτου.
Το δικό τους δράμα ζουν οι χιλιάδες αλλοδαποί που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα. Πολλές ξένες κυβερνήσεις και τουριστικά πρακτορεία επισπεύδουν την απομάκρυνση των υπηκόων τους που ζουν μόνιμα ή προσωρινά στην Αίγυπτο στέλνοντας ναυλωμένα αεροσκάφη, ενώ πολλοί ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν διακόψει ήδη κάθε δραστηριότητά τους σε αυτήν.
Εντύπωση έχει προκαλέσει η μαρτυρία Σουηδού τουρίστα, ο οποίος υποστηρίζει ότι συνελήφθη και βασανίστηκε επί τέσσερις μέρες από την αιγυπτιακή αστυνομία. Το συμβάν επιβεβαιώνει και η σουηδική πρεσβεία, η οποία δεν θέλησε προς το παρόν να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα αίτια της σύλληψής του. Αντιθέτως, αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια έξι δημοσιογράφων της αγγλόφωνης υπηρεσίας του Αλ Τζαζίρα, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι χθες, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή τους. Το ειδησεογραφικό δίκτυο είχε αναγκαστεί να διακόψει τη λειτουργία του στην Αίγυπτο από την Κυριακή.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος διακοπής της κυκλοφορίας στη στρατηγικής σημασίας διώρυγα του Σουέζ και κατ’ επέκταση περαιτέρω ανόδου της τιμής [Το αδιαχώρητο προκλήθηκε στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων της Αιγύπτου από ντόπιους αλλά και επισκέπτες που εγκαταλείπουν τη χώρα.] του πετρελαίου. Ο ΟΠΕΚ δηλώνει παρ’ όλα αυτά έτοιμος να αυξήσει την παραγωγή του για να αποφευχθεί τυχόν έλλειψη του μαύρου χρυσού.
Ομάρ Σαρίφ
Αλληλέγγυος με τον αιγυπτιακό λαό δήλωσε ο διάσημος Αιγύπτιος ηθοποιός Ομάρ Σαρίφ, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις μέρες στο Κάιρο. «Βρίσκομαι στον 17ο όροφο ενός ξενοδοχείου και βλέπω όλα όσα γίνονται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο 78χρονος καλλιτέχνης, που χαρακτήρισε δίκαια όλα όσα ζητούν οι πολίτες.
«Θεωρώ ότι ο πρόεδρος Μουμπάρακ πρέπει να παραιτηθεί. Είναι πάνω από τριάντα χρόνια στην εξουσία. Ε, φτάνει πια» πρόσθεσε ο Σαρίφ, ο οποίος θεωρεί καλή επιλογή τον Ομάρ Σουλεϊμάν για τη θέση του αντιπροέδρου, λόγω των καλών σχέσεων που διατηρεί με το Ισραήλ.
Espressonews.gr
madata.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου