Στενεύουν τα περιθώρια για δάνεια στις επιχειρήσεις
Δυσχεραίνει μέρα με τη μέρα ο δανεισμός των επιχειρήσεων, καθώς στη στενότητα ρευστότητας έρχεται να προστεθεί η ανοδική τάση των επιτοκίων και εσχάτως η «κόντρα» Δημοσίου – τραπεζών για το ποιος θα επωμιστεί το ρίσκο των επιχειρηματικών χορηγήσεων.
Στελέχη τραπεζών αναφέρουν ότι ενώ οι τράπεζες προσπαθούν να διασώσουν επιχειρήσεις πραγματοποιώντας μαζικές αναχρηματοδοτήσεις και αναδιαρθρώσεις χρεών, το Δημόσιο «ρίχνει» εγγυητικές επιχειρήσεων, καλώντας τις σε πληρωμές.
Το φαινόμενο παρατηρείται σε διάφορες επιχειρήσεις, είναι ωστόσο εντονότερο σε κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις έργων όπου το Δημόσιο ζητά από εταιρείες να επιστρέψουν μέρος των πληρωμών που έχουν λάβει για αντικείμενο που σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών δεν εκτελέστηκε όπως προέβλεπε η σύμβαση. Καθώς οι επιχειρήσεις δεν έχουν ρευστότητα που να τους επιτρέπει την επιστροφή πληρωμών, προχωρούν στην ενεργοποίηση των εγγυητικών επιστολών που τους έχουν χορηγήσει οι τράπεζες.
Οι τράπεζες κάνουν λόγο για «εξώθηση» σε κατάπτωση εγγυήσεων και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προχωρήσει σε «διάβημα» προς το Υπουργείο Υποδομών προκειμένου να δοθεί παράταση χρόνου στις πληρωμές από πλευράς εταιριών και να μην καταπέσουν οι εγγυήσεις. Αναφέρουν μάλιστα ότι η αδυναμία των επιχειρήσεων να επιστρέψουν καταβολές του Δημοσίου έχει να κάνει και με το ότι το ίδιο το Δημόσιο δεν είναι συνεπές προς τις πληρωμές του. Ετσι, οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν άμεσα το Δημόσιο τη στιγμή που το Δημόσιο τους χρωστάει χρήματα από έργα που έχουν εκτελέσει ακόμα και από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων ή δεν τους επιστρέφει τον ΦΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες ζητούν λιγότερη αυστηρότητα από πλευράς Δημοσίου προκειμένου ούτε οι εγγυητικές να καταπίπτουν, ούτε να αυξάνεται ο κίνδυνος από τις επιχειρηματικές χορηγήσεις για τις τράπεζες.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ευθύνη φέρουν και οι ίδιες οι τράπεζες στο μέτρο που στο παρελθόν έδιναν μεγάλες εγγυητικές επιστολές σε εταιρίες που είχαν προβλήματα, αλλά παρόλα αυτά διεκδικούσαν και έπαιρναν δημόσια έργα με μεγάλες εκπτώσεις.
Περιγράφοντας την κατάσταση στις επιχειρηματικές χορηγήσεις, οι τραπεζίτες αναφέρουν ότι οι επισφάλειες κινούνται ήδη άνω του 7%. Το περιβάλλον δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο, καθώς το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις έχει αυξηθεί κατά 4% από το 2009 μέχρι σήμερα και επίκειται νέα αύξηση του κόστους χρήματος από το καλοκαίρι και μετά λόγω της αναμενόμενης αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμούν ότι η αύξηση των επιχειρηματικών χορηγήσεων δεν αναμένεται να είναι μεγαλύτερη του 2% - 3% φέτος.
Πηγή:www.capital.gr
sarotiko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου