'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Μετά την Κομοτηνή η Ziraat Bank και στα Δωδεκάνησα;;

Φιλοδοξεί να στήσει υποκαταστήματα σε Ρόδο και Κω

Έντονη είναι η κινητικότητα που υπάρχει σε ό,τι αφορά την τουρκική τράπεζα Ziraat Bank η οποία μετά τα συνεχόμενα δημοσιεύματά μας για την περίεργη δράση της, βρίσκεται πλέον και στο στόχαστρο του κοινοβουλευτικού ελέγχου έπειτα από ερώτηση που κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Ιωάννη Κοραντή.


Πιο συγκεκριμένα, θέμα φαίνεται να προκύπτει καθώς φιλοδοξία της διοίκησης του τουρκικού χρηματοπιστωτικού φορέα είναι η ίδρυση και λειτουργία δύο υποκαταστημάτων της σε Ρόδο και Κω.

Δάνεια με χαμηλό επιτόκιο

«Η εν λόγω τράπεζα, ως γνωστόν, ξεκίνησε την επιχειρηματική της δραστηριότητα στην Ελλάδα το 2008, με την ίδρυση υποκαταστημάτων διαδοχικά σε Αθήνα, Κομοτηνή και Ξάνθη, αποκτώντας ταχέως πελάτες, στους οποίους προσφέρει, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, καταναλωτικά δάνεια με χαμηλό επιτόκιο, μόλις 3% ετησίως, τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες απαιτούν επιτόκια 12%-16%», αναφέρει ο κ. Κοραντής και συνεχίζει:

«Δεν αποτελεί ασφαλώς σύμπτωση το ότι η τουρκική αυτή κρατική τράπεζα επιλέγει να ανοίξει υποκαταστήματα σε Ρόδο και Κω, δύο νησιά όπου η επίσημη Τουρκία, εδώ και καιρό, με σειρά δηλώσεων και επίσημων τοποθετήσεων κυβερνητικών παραγόντων, ως και με έντονη προπαγάνδα, υποστηρίζει ότι υπάρχει «τουρκική κοινότητα», της οποίας παραβιάζονται τα ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα. Είναι παράλληλα γνωστή η προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει έναν οικονομικό και εμπορικό ομφάλιο λώρο εξάρτησης των νήσων του Αιγαίου, και ειδικότερα της Ρόδου και της Κω, από τα τουρκικά παράλια. Είναι σαφές συνεπώς ότι τυχόν άνοιγμα υποκαταστημάτων της ZIRAAT Βank στα δύο αυτά νησιά θα εξυπηρετούσε μακροπρόθεσμους στρατηγικούς τουρκικούς στόχους, που βαίνουν πολύ πέραν της απλής επιχειρηματικής δραστηριότητας.


Εύλογα τα ερωτήματα που προκύπτουν

Παράλληλα ανακύπτει εύλογα το ερώτημα, πώς είναι δυνατόν μία τράπεζα, εκτός Ε.Ε., να υποθηκεύει ένα ακίνητο σε παραμεθόριο περιοχή -προκειμένου να χορηγήσει π.χ. ένα στεγαστικό δάνειο- με συνέπεια να το διεκδικήσει σε περίπτωση αδυναμίας του δανειολήπτη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, όταν είναι γνωστό ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η πώληση ακινήτου εντός παραμεθορίου περιοχής σε αλλοδαπό φυσικό ή νομικό πρόσωπο χώρας εκτός Ε.Ε. προϋποθέτει άδεια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας».

Η ερώτηση που απευθύνεται προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αλλά και τους συναρμόδιους υπουργούς της Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, της Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υπουργού Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη, ζητά να ξεκαθαρίσει το κατά πόσο η κυβέρνηση είναι ενήμερη για όλα όσα το «ΘΕΜΑ» έχει δημοσιοποιήσει, κατά πόσο οι δραστηριότητες της τουρκικής τράπεζας ελέγχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, εάν ισχύουν οι περιορισμοί απόκτησης ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές, χωρίς την προηγούμενη άδεια του ΥΠΕΘΑ.


Εθνικό θέμα και με τις τακτικές επαφές του αμερικανικού προξενείου στην Κομοτηνή

Ωστόσο ο κ. Κοραντής κατέθεσε ερώτηση και για το δημοσίευμα της εφημερίδας μας αναφορικά με την τακτική παρουσία της Αμερικανίδας προξένου στη Θεσσαλονίκη, κυρίας Marsha Lane, στην Κομοτηνή και πιο συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «Arcadia» κάθε Τετάρτη με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας. Η αμερικανική κυβέρνηση, κινούμενη εκτός των ορίων της διπλωματικής νομιμότητας, φαίνεται να παρεμβαίνει στα εσωτερικά μας, με αποτέλεσμα ο κ. Δημήτρης Δρούτσας να διερευνά ήδη την υπόθεση. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να πούμε πως το αμερικανικό ΥΠΕΞ στην ετήσια έκθεσή του προς το Κογκρέσο σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα ανά τον κόσμο συμπεριλαμβάνει αρνητική κριτική εις βάρος της Ελλάδος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Θράκη, βασιζόμενο στην κριτική του αμερικανικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη.


protothema
sarotiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου