'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Αμετακίνητος ο Μουμπάρακ, στα πρόθυρα εμφυλίου η Αίγυπτος - Ένας νεκρός, εκατοντάδες τραυματίες

Σφοδρές συγκρούσεις αντικαθεστωτικών και υπέρμαχων του Μουμπάρακ 
 
- Φόβοι ακόμη και για 3 νεκρούς


- Δεν θα παραιτηθεί εύκολα ο Μουμπάρακ δηλώνει το περιβάλλον του 


- Τελεσίγραφο των ΗΠΑ προς την αιγυπτιακή κυβέρνηση: «αλλαγή τώρα» 


- Ο διάδοχος του Μουμπάρακ, πάντως, έχει ήδη βρεθεί!





Ο χειρότερος εφιάλτης γίνεται πραγματικότητα για την Αίγυπτο. Ο εμφύλιος φαίνεται πως έφτασε στις όχθες του Νείλου. Μολότωφ, πετροπόλεμος, ένας νεκρός και εκατοντάδες τραυματίες από τις συγκρούσεις στο Κάιρο.


Την 9η μέρα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, την επόμενη της δέσμευσης Μουμπάρακ ότι δε θα είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές και λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση-μήνυμα του στρατού, η πλατεία Ταχρίρ, σύμβολο της «επανάστασης» έγινε πεδίο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς και υποστηρικτές του Χόσνι Μουμπάρακ.


Τουλάχιστον ένας άνθρωπος, ένας νεαρός στρατιωτικός, έχασε τη ζωή του και 403 τραυματίστηκαν σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας του Αιγύπτου, Αχμέντ Χόσνι. Νωρίτερα, πάντως, το Al Jazeera έκανε λόγο για 700 τραυματίες και το BBC για 500.





Καθώς η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα του εμφυλίου, ο Χόσνι Μουμπάρακ αρνείται να εισακούσει τα αιτήματα των πολιτών και να παραιτηθεί. "Θα δώσει μάχη μέχρι τέλους και δε θα παραιτηθεί άμεσα" δήλωσε στο BBC στενός συνεργάτης του. "Είναι στρατιωτικός. Οι στρατιωτικοί, αν εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, εκτελούνται", δήλωσε ο dr Μαγκίντ Μπούτρος.


Οι δηλώσεις έγιναν στον ανταποκριτή του BBC Ρούπερτ Γουίνγκφιλντ Χέις, ο οποίος κατήγγειλε ότι αφού επισκέφτηκε τον συνεργάτη του Μουμπάρακ στο προάστιο Ηλιούπολη, απήχθη από τη μυστική αστυνομία και αφού ανακρίθηκε επί τρεις ώρες, απελευθερώθηκε.


Εισβολή στην πλατεία Ταχρίρ με άλογα και καμήλες!
Κραδαίνοντας ρόπαλα και μαστίγια, πιστοί στον Αιγύπτιο πρόεδρο εισέβαλαν, περίπου στις 15:00 το μεσημέρι πάνω σε άλογα και καμήλες στην πλατεία Ταχρίρ και οι σφοδρότατες συγκρούσεις άρχισαν, με τον στρατό σε ρόλο παρατηρητή!


70.000 είναι οι οπαδοί του Μουμπάρακ που παραμένουν στην πλατεία, οι περισσότεροι οπλισμένοι (με πέτρες, ρόπαλα, σιδερόβεργες και μερικές φορές και με μαχαίρια) και αποφασισμένοι για όλα, την ώρα που οι οπαδοί της αντιπολίτευσης είναι άοπλοι. Καθώς έπεσε η νύχτα, τα πράγματα ηρέμησαν κάπως, αλλά ο πετροπόλεμος δε σταμάτησε, ενώ βόμβες μολότωφ έπεφταν από παντού!


Ένα παιδί δέκα ετών, που πυροβολήθηκε στο κεφάλι, μεταφέρθηκε αναίσθητο στο νοσοκομείο. Συγκρούσεις έγιναν επίσης κοντά στο Αιγυπτιακό Μουσείο, το οποίο στεγάζει ανεκτίμητους θησαυρούς της φαραωνικής περιόδου. Οι στρατιώτες σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα για την προστασία του ιδρύματος, αλλά αργά το απόγευμα, δύο βόμβες μολότοφ έπεσαν στην αυλή του μουσείου.


Μόνο αφού εκατοντάδες άτομα τραυματίστηκαν, ο στρατός προσπάθησε να επιβάλει την απαγόρευση κυκλοφορίας και κάλεσε τον κόσμο να επιστρέψει στα σπίτια του.






Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι εξέφρασε ήδη φόβους για λουτρό αίματος και απηύθυνε έκκληση στον στρατό, που παρακολουθεί απαθείς, να παρέμβει για να σώσει τις ζωές πολλων Αιγυπτίων, ενώ κάλεσε τον Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί έως την Παρασκευή.
«Ζητώ από το στρατό να παρέμβει για να προστατεύσει τις ζωές Αιγυπτίων», δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι Αλ Τζαζίρα, προσθέτοντας ότι ο στρατός θα πρέπει να παρέμβει άμεσα κι όχι να παραμένει ουδέτερος




Κατηγόρησε, μάλιστα, την κυβέρνηση για τακτικές εκφοβισμού. «Αυτό είναι άλλο ένα σύμπτωμα ή άλλη μια ένδειξη ενός εγκληματικού καθεστώτος που χρησιμοποιεί εγκληματικές πράξεις», είπε και αποκάλεσε τους διαδηλωτές υπέρ του Μουμπάρακ «ομάδα από φονιάδες».




Πολλοί πιστεύουν πως τα νέα επεισόδια στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα είναι κατευθυνόμενα. Διαδηλωτές δήλωσαν πως πιστεύουν ότι μερικοί από τους υποστηρικτές του Μουμπάρακ που βρίσκονται πίσω από τις συγκρούσεις είναι αστυνομικοί με πολιτική περιβολή. Πάντως το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε ότι αυτό ισχύει.

newsit
sarotiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου