Ο πρώην ισχυρός άνδρας της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα έδειξε για άλλη μία φορά ότι γνωρίζει άριστα πώς να χειρίζεται τις δυνατότητες που του δίνει άλλοτε η γερμανική και άλλοτε η ελληνική Δικαιοσύνη, υπό τις οδηγίες, φυσικά, των δικηγόρων του.
Το βασικό όπλο της πλευράς Χριστοφοράκου ήταν το γεγονός ότι στην Ελλάδα είναι κατηγορούμενος και επομένως μπορεί και να μη δώσει απαντήσεις σε ερωτήσεις που θα μπορούσαν να δυσχεράνουν τη θέση του απέναντι στην ελληνική Δικαιοσύνη. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι από τις επτά γραπτές ερωτήσεις απάντησε μόνο στις δύο.
Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος έριξε πλέον στους κατήγορούς του το βάρος της απόδειξης των κατηγοριών που τον βαρύνουν, αφού έκανε πολλά βήματα πίσω σε σχέση με όσα είχε υποστηρίξει κατά την προκαταρκτική εξέταση τόσο ενώπιον του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου όσο και ενώπιον της Γερμανίδας εισαγγελέως, Μπόιμλερ-Χεσλ. Τότε, και στις δύο περιπτώσεις, ο mr Siemens είχε κάνει λόγο για χορηγίες προς τα δύο μεγάλα κόμματα, αναφέροντας τις επαφές που είχε με τον Κώστα Γείτονα και τον Γιάννη Βαρθολομαίο, από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αντίστοιχα.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του βουλευτή της ΝΔ, Γρηγόρη Αποστολάκου, «ο κ. Χριστοφοράκος επέλεξε να τύχει της προστασίας του γερμανικού κράτους και όχι της προστασίας που του παρέχει το ελληνικό δίκαιο και το ελληνικό κράτος».
Η άρνηση του mr Siemens, πάντως, δημιουργεί ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στην οριστική διαλεύκανση της υπόθεσης, αφού ακόμα και ο κύριος διαχειριστής των «μαύρων ταμείων», Ράινχαρντ Ζίκατσεκ, αυτόν έδειξε ως το «αντικλείδι» που θα ξεκλειδώσει την υπόθεση. Η κατάθεση Σίκατσεκ είχε, όμως, μια βασική και ειδοποιό διαφορά σε σχέση με αυτή του Μιχάλη Χριστοφοράκου, καθώς εκείνος επιβεβαίωσε ότι η Siemens διέθετε χρήματα για δωροδοκίες Ελλήνων.
Αποτέλεσμα του τείχους που ύψωσε μπροστά στις ερωτήσεις των Ελλήνων βουλευτών είναι ο μοναδικός δικαιωμένος να είναι τελικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός εκ των μελών της εξεταστικής που δεν ταξίδεψε στο Μόναχο.
Έτσι, οι ελπίδες για ουσιαστικότερες απαντήσεις που θα οδηγήσουν κατ' επέκταση και σε ουσιαστικότερα αποτελέσματα περιορίζονται πλέον στην κατάθεση του Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, στα μέσα Νοεμβρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένο το δεύτερο ταξίδι Ελλήνων βουλευτών στο Μόναχο.
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=192447&cid=6
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου