'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Πιο κοντά σε επανδρωμένες βάσεις στη Σελήνη!!!

Επιστήμονες της ΝΑSΑ που μελετούν τα δεδομένα που συνέλεξε η αποστολή LCRΟSS που προσέκρουσε στη Σελήνη πριν από έναν χρόνο επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις για την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων νερού στο υπέδαφός της ενώ επίσης διαπίστωσαν την παρουσία αργύρου.  

Η διαστημοσυσκευή που αποτελούνταν από δύο μέρη έπεσε σε έναν κρατήρα στον.Νότιο Πόλο της Σελήνης. Η κεφαλή της συσκευής, βάρους 2,2 τόνων, προσέκρουσε στη λεκάνη του κρατήρα Cabeus με ταχύτητα γύρω στα 9.000 χλμ./ώρα με αποτέλεσμα να εκτοξευτούν δεκάδες τόνοι πετρωμάτων και άλλης ύλης.

Η υπόλοιπη συσκευή βρισκόταν πάνω από το σημείο της πρόσκρουσης και συνέλεξε τα υλικά που εκτοξεύτηκαν στέλνοντας στη συνέχεια τα σχετικά δεδομένα στη Γη. Σύντομα διαπιστώθηκε ότι στο υπέδαφος του φυσικού μας δορυφόρου υπάρχουν ποσότητες νερού σε παγωμένη μορφή.



Η νέα μελέτη δείχνει ότι περισσότερο από το 5% της μάζας του κρατήρα Cabeus αποτελείται από νερό σε παγωμένη μορφή, ποσότητα ικανή για να συντηρήσει μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές ή ακόμη και τη δημιουργίας μιας βάσης στη Σελήνη. Η δημιουργία επανδρωμένων βάσεων σε άλλους πλανήτες απαιτεί την ύπαρξη νερού εκεί αφού σε διαφορετι κή περίπτωση θα έπρεπε το νερό να μεταφέρεται- πράγμα αδύνατον.



Εκτός όμως από τις μεγάλες ποσότητες νερού, οι επιστήμονες της ΝΑSΑ «δικαιώνουν» και τους λογοτέχνες και τους στιχουργούς που διαχρονικά αναφέρονται στο «ασημένιο φεγγάρι» αφού διαπίστωσαν την ύπαρξη αργύρου, γεγονός που πιθανώς να οδηγήσει σε σκέψεις για μελλοντική προσπάθεια εξόρυξής του.


Εκτός από νερό και ασήμι, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων υδραργύρου καθώς και πλήθος άλλων στοιχείων όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, αμμωνία, μονοξείδιο αλλά και διοξείδιο του άνθρακα.

http://stakarfia.blogspot.com/2010/10/blog-post_6758.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου