'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ποινές και μέτρα σε χώρες της ΕΕ

Παρά τις αντιδράσεις, η δέσμη προτάσεων Ρομπέϊ έγινε δεκτή από τους ηγέτες της Ε.Ε. που κινείται πλέον στην τροχιά δημιουργίας οικονομικής κυβέρνησης με προληπτικές ποινές σε χώρες μέλη αλλά και μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, για τον οποίο διαφωνεί η Γερμανία

Ένα ακόμη βήμα προς την οικονομική κυβέρνηση της Ε.Ε. προχώρησαν το βράδυ της Πέμπτης οι αρχηγοί κρατών που κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού στενής επιτήρησης και λήψης μέτρων, για τις χώρες που ξεπερνούν τα όρια στα ελλείμματα και το χρέος.

Η πρόταση του προέδρου της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπέι έγινε εν μέρει αποδεκτή στο σκέλος που προέβλεπε την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας με την επιτήρηση των χωρών που παρουσιάζουν ελλείμματα και χρέη υψηλότερα από αυτά που προβλέπουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες καθώς και μία σειρά κυρώσεων που θα επιβάλονται, ωστόσο συμφωνήθηκε ακόμη η δημιουργία ενός μηχανισμού επίλυσης κρίσεων που καθιστά πιο μόνιμο τον Μηχανισμό Στήριξης σε περιπτώσεις όπως η ελληνική.

Παρά τις αντιδράσεις των μικρών χωρών, καθώς και αυτών του ευρωπαϊκού Νότου, που αντιμετωπίζουν στην παρούσα φάση τα οξύτερα δημοσιονομικά προβλήματα, έγινε τελικά αποδεκτό το πακέτο προτάσεων Ρομπέϊ χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει γίνει γνωστό εάν στις κυρώσεις που θα επιβάλλονται και προληπτικά, θα συμπεριλαμβάνονται και πολιτικά μέτρα όπως η στέρηση του δικαιώματος ψήφου στα όργανα της Ε.Ε.

Η Γερμανία που πρώτη έσπευσε να υποστηρίξει τη δέσμη προτάσεων Ρομπέϊ προς την κατεύθυνση μέτρων επιτήρησης για τη θεμελίωση ενός είδους οικονομικής κυβέρνησης της Ε.Ε. ανέπτυξε τη θέση ότι προκειμένου να δημιουργηθεί ο μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης θα πρέπει να τροποποιηθεί η Συνθήκη της Λισσαβώνας, καθώς δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο.
Τη θέση, υποστήριξε και η Γαλλία και αναμένεται να συνεχιστούν οι συζητήσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Τα μέτρα πειθαρχίας
Αυτό που πάντως θεωρείται πλέον δεδομένο, είναι η ομοφωνία κατα πλειοψηφία των ηγετών της Ε.Ε. στη θέσπιση μέτρων επιτήρησης που προβλέπει η δέσμη προτάσεων Ρομπέϊ και περιλαμβάνουν ακόμη και την δέσμευση κεφαλαίων, όχι μόνον εάν μία χώρα υπερβεί το 3% του ΑΕΠ στο έλλειμμα και το 60% του ΑΕΠ στο χρέος, αλλά ακόμη και εάν παρουσιάζει τάση να αυξήσει τα δύο αυτά μεγέθη, χωρίς να λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό τους.

"Είναι η συγκεφαλαίωση που έγινε από το Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ", ανέφερε διπλωματική πηγή.
Το σχέδιο αυτό, που ετοιμαζόταν υπό την εποπτεία του προέδρου της ΕΕ από την περασμένη άνοιξη προκειμένου να σκληρύνει το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας, αποτέλεσε ήδη αντικείμενο συμφωνίας των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα στο Ecofin και το Eurogroup.

http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου