'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Νέος αναβρασμός στην Παιδεία!!!!!

Δ
ύσκολος αναμένεται ο χειμώνας στο χώρο της Παιδείας, με τη μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και πανεπιστημιακούς, καθηγητές, δασκάλους και φοιτητές μοιάζει αναπόφευκτη. 
 
Οι μεν πανεπιστημιακοί αντιδρούν εντόνως στο γεγονός πως το υπουργείο Παιδείας έχει καθυστερήσει να δώσει τις εξειδικευμένες κατευθύνσεις των αλλαγών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τη στιγμή μάλιστα που την Παρασκευή αρχίζει στο Ρέθυμνο η Σύνοδος Πρυτάνεων, η οποία θεωρητικά έχει ως αντικείμενο συζήτησης αυτές τις αλλαγές! 

 
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ήδη, διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να παραστεί στη Σύνοδο, ενώ η Σύγκλητος, σε απόφασή της, σημειώνει πως «το ΕΜΠ θεωρεί προσχηματικό το διάλογο που εξαγγέλλεται από την κυβέρνηση, επιφυλάσσεται για τη συμμετοχή του σε αυτόν και δεσμεύεται να επαναπροσδιορίσει τη στάση του το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα». 

Οι περισσότεροι πρυτάνεις και καθηγητές των Ιδρυμάτων, αντιδρούν στην προοπτική να μπουν στη διοίκηση εξωπανεπιστημιακά πρόσωπα, ενώ θεωρούν πως είναι αδιαπραγμάτευτο το δημόσιο, αυτοδιοικούμενο πανεπιστήμιο, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος που εγγυάται τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. 

Επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν να περικόπτονται δραματικά οι επιδοτήσεις στα Ιδρύματα, ενώ υποστηρίζουν ότι ο δημόσιος χαρακτήρας των Ιδρυμάτων απαξιώνεται και ταπεινώνεται, αναμένουν δε περαιτέρω συρρίκνωση των χρηματοδοτήσεων, κάτι που, όπως λένε, θα προλειάνει το έδαφος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με ολέθριες επιπτώσεις. 

Όπως σημειώνει η Σύγκλητος του ΕΜΠ «επιπλέον, το προσκλητήριο κείμενο του διαλόγου είναι προκλητικό στις ισοπεδωτικές γενικεύσεις και αστήρικτες καταγγελίες του». Αν και όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, οι πρυτάνεις είναι αντίθετοι με τις προωθούμενες αλλαγές, σε πολλά επίπεδα, από το υπουργείο Παιδείας.


Την ίδια στιγμή, οι φοιτητές, και μάλιστα με πρώτη αντίδραση από την ΠΑΣΠ που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις διαρκείας, ενώ ήδη 6 τμήματα του ΕΜΠ και ένα του Πανεπιστημίου Αθηνών, τελούν υπό κατάληψη. 

Με κινητοποιήσεις απειλούν όμως και οι δάσκαλοι, με οικονομικά αιτήματα κυρίως. Όπως καταγγέλλουν, είναι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι και ζητούν ενιαίο μισθολόγιο.

Επίσης, η ΟΛΜΕ ζητά προσλήψεις καθηγητών ξένων γλωσσών στα γυμνάσια και τα λύκεια. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ αναμένεται μάλιστα να καθορίσουν από κοινού τη στάση τους σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα. 

http://dete.gr/news.php?article_id=9872

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου