'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Άνοιξε πριν ..... χιλιάδες χρόνια !!!!!

Μια από τις παλαιότερες θύρες που έχουν βρεθεί ποτέ στην Ευρώπη ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στη Ζυρίχη. Κατασκευάστηκε πριν 5.100 χρόνια και παρά το πέρασμα των αιώνων, διατηρείται πολύ καλά.

Μια πόρτα της Εποχή του Λίθου  ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στη Ζυρίχη. Η πόρτα όπως ισχυρίζονται  βρέθηκε σε εξαιρετική κατάσταση καθώς κατασκευάστηκε πριν  5100 χρόνια!

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής αρχαιολόγος, Νίελς Μπλέισερ η πόρτα κατασκευάστηκε περίπου το 3063 π.Χ.

Το εύρημα είναι μία από τις παλαιότερες θύρες που βρέθηκαν ποτέ στην Ευρώπη και είναι αξιοσημείωτος "ο τρόπος δεσίματος των σανίδων η μια δίπλα στην άλλη" είπε ο αρχαιολόγος.

Το εύρημα βρέθηκε σε ανασκαφή πριν από την κατασκευή ενός υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων για την Όπερα της Ζυρίχης.

Η πόρτα, που είναι 153 εκατοστά ύψος  και 88 εκατοστά πλάτος, ανήκε σε σπίτι της εποχής,  ενός από των  τουλάχιστον πέντε νεολιθικών  χωρίων που πιστεύεται ότι υπήρχαν στη περιοχή.

Είναι κατασκευασμένη  από ξύλο λεύκας έχει  "στερεούς  και κομψούς " καλοδιατηρημένους  μεντεσέδες, είπε ο Μπλέισερ.

Η πόρτα ήταν μέρος ενός ξύλινου σπιτιού που είχε  σχεδιαστεί για να κρατά έξω το κρύο και τους  ανέμους που πνέουν σε ολόκληρη τη λίμνη της Ζυρίχης, πρόσθεσε ο αρχαιολόγος.

Οι αρχαιολόγοι σχεδιάζουν να εκθέσουν την πόρτα αφού πρώτα την  απομακρύνουν προσεκτικά  από το έδαφος και την  εμποτίσουν  με ειδικό διάλυμα για να το αποτρέπει η σήψη.

http://news247.gr/kosmos/news/arxaia_porta_sth_zyrixh.593585.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου