'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Η ελληνική «τρόικα» απειλεί το χρεοκοπημένο δήμο Ιωαννιτών!!!

ΣΤΑ 14,6 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ-ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

Είναι πλέον βέβαιο ότι ο δήμος Ιωαννιτών θα μπει σε καθεστώς επιτήρησης από το ελληνικό κράτος μετά τον υπέρογκο δανεισμό του και την αδυναμία του να ανταπεξέλθει σε βασικές του υποχρεώσεις.



Σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο «Ηπειρωτικος Αγών», στο τέλος Σεπτεμβρίου 2010, ο δήμος Ιωαννιτών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 14,6 εκατομμυρίων ευρώ. Από το ποσό αυτό, το 76% (11,1 εκατ. ευρώ) αφορά υποχρεώσεις που δεν έχουν εξοφληθεί ένα τρίμηνο από την ημερομηνία που έπρεπε να εξοφληθούν.Ο δήμος Ιωαννιτών χρωστάει από ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ μέχρι αναλώσιμα υλικά. Με την εφαρμογή του μνημονίου, όλοι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας είναι υποχρεωμένοι να αποστέλλουν κάθε μήνα στο υπουργείο Εσωτερικών το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, προς τρίτους και προς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Όχι φυσικά ότι χωρίς «μνημόνιο» ο δήμος δεν θα χρωστούσε ή δεν θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να αποπληρώσει τις οφειλές του.Και να σκεφτεί κανείς ότι στο πιο πάνω ποσό δεν περιλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δημοτικών Επιχειρήσεων και των άλλων Νομικών Προσώπων του Δήμου.Κάτι ήξερε ο δήμαρχος και δεν έφερε ακόμη για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο τον ισολογισμό του Δήμου, για τη χρήση 2009, παρότι οι σχετικές προθεσμίες έχουν εκπνεύσει.Ο δήμος Ιωαννιτών είναι ο μοναδικός «επαρχιακός» δήμος μαζί με τη Ρόδο που εμφανίζεται στην πρώτη δεκάδα των χρεωμένων δήμων προς τις τράπεζες. Όλοι οι άλλοι είναι δήμοι της πρωτεύουσας. Το χρέος του ανερχόταν σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των οφειλών δήμων προς τράπεζες σε 32.433.246 ευρώ. Δεν υπολογίζονται σε αυτό το δυσθεώρητο νούμερο τα χρέη προς τρίτους, ούτε οι οφειλές επιχειρήσεων όπως η ΔΕΥΑΙ.

Τι προβλέπει ο «Καλλικράτης»
Με αυτά τα δεδομένα και με το συνολικό χρέος να φθάνει τα 70 εκατομμύριο ευρώ, ο δήμος δεν πρόκειται να αποφύγει την «επιτήρηση» με όσα αυτή συνεπάγεται.Ποιος όμως θα ασκήσει την επιτήρηση; Ο «Καλλικράτης» προβλέπει την ένταξη των χρεωμένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ειδικό πρόγραμμα για την οικονομική τους εξυγίανση. Η ένταξη μπορεί να γίνει ακόμη και με αίτημα του ίδιου του δήμου. Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών ελεγκτική επιτροπή αποτελούμενη από έναν σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον γενικό διευθυντή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου και έναν εκπρόσωπο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Μια ελληνική «τρόικα» με άλλα λόγια που θα ελέγχει τους δήμους.Για να κάνει ο ίδιος ο δήμος αίτηση πρέπει να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο και με πλειοψηφία των 3/5 του συνόλου να καθοριστεί επιχειρησιακό πρόγραμμα εξυγίανσης, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μέτρα και δράσεις. Αν το πρόγραμμα κριθεί ανεπαρκές θα το συντάξει η ελεγκτική επιτροπή του υπουργείου.

Λιτότητα από το υπουργείο
Σε αυτή την περίπτωση το υπουργείο έχει δικαίωμα να απαγορεύσει τη συνομολόγηση νέου δανείου όπως και να επιβάλλει την αναστολή οποιασδήποτε πρόσληψης μόνιμου ή έκτακτου προσωπικού. Και επειδή ο δήμος δανείζεται πλέον για να λειτουργήσει και να πληρώσει μισθούς και ηλεκτρικό ρεύμα, εξαίρεση από δανεισμό σημαίνει λουκέτο. Τόσο απλά.Ανάμεσα στα μέτρα του προγράμματος εξυγίανσης προβλέπεται και η διάθεση μέρους ή του συνόλου των εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από ΣΑΤΑ, του δήμου, της περιφέρειας ή εκείνων που αντιστοιχούν στη δημοτική ενότητα για έργα, δράσεις και υπηρεσίες του, προκειμένου οι πόροι να χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή του δανεισμού.Και φυσικά, περικοπές κάθε είδους και μορφής σε όλες τις δραστηριότητες του δήμου.Βλέπουμε λοιπόν σιγά σιγά ότι το χρέος του δήμου δεν είναι θεωρητικό αλλά αντίθετα αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες και την καθημερινότητά τους.Ο Καλλικράτης προβλέπει επίσης τη δημιουργία λογαριασμού «Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης» στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με σκοπό τη χρηματοδότηση του προγράμματος εξυγίανσης των δήμων και περιφερειών. Το θέμα ασφαλώς είναι πού θα βρει το κράτος τα χρήματα για να τα δώσει. Όπως επίσης, το γιατί να πληρώνουν οι πολίτες άλλων δήμων, τακτικών και νοικοκυρεμένων για να ξεχρεώνει ο δήμος Ιωαννιτών τους εκατοντάδες συμβασιούχων του και τις αόρατες δαπάνες των επιχειρήσεών του.Να ξεκαθαρίσουμε επίσης ότι στο πρόγραμμα εξυγίανσης μπορούν να μπουν ανεξάρτητες δημοτικές κοινότητες. Σε αυτή την περίπτωση θα την πληρώσει μόνο ο δήμος Ιωαννιτών και όχι για παράδειγμα ο πρώην δήμος Ανατολής που δεν έχει αυτά τα χρέη.

Προϋποθέσεις για να μπει ο δήμος σε επιτήρηση

Οι ετήσιες υποχρεώσεις του ενδιαφερόμενου δήμου υπερβαίνουν το 20% των τακτικών του εσόδων και το συνολικό χρέος της δημοτικής κοινότητας υπερβαίνει το 60% των τακτικών τους εσόδων.Ως συνολικό χρέος θεωρούνται οι συνολικές μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους.


ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ 
http://epirusgate.blogspot.com/2010/10/blog-post_3461.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου