'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η Κυβέρνηση αποφάσισε να πουλήσει τη ΔΩΔΩΝΗ, οφείλει συνεπώς να ενημερώσει αναλυτικά τους τοπικούς Φορείς

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η πρόταση νόμου που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία για τον «Εκσυγχρονισμό του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και την απλούστευση της διαδικασίας ίδρυσης επιχειρήσεων». 

 Στην εισήγησή του ο Στ. Καλογιάννης αρχικά αναφέρθηκε στο μεγάλο θέμα που δημιουργείται για τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ μετά την απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών κ.  Σαχινίδης σε ερώτηση του κ. Ευ. Αργύρη

Ειδικότερα ο Σταύρος Καλογιάννης τόνισε:«Θέλω να κάνω μία αναφορά στη συζήτηση για τη ΔΩΔΩΝΗ που έγινε σήμερα το πρωί στη Βουλή με Ερώτηση του κ. Αργύρη. Από την απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών προκύπτει ξεκάθαρα ότι η Αγροτική Τράπεζα έχει αποφασίσει να πουλήσει τη ΔΩΔΩΝΗ. Όμως η τακτική της Κυβέρνησης είναι απαράδεκτη:

* Δεν έχει ενημερώσει κανέναν στην Ήπειρο, ούτε καν τους συναδέλφους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ!
* Δεν έχει ξεκαθαρίσει τον τρόπο μεταβίβασης της βιομηχανίας.
* Δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει αποτίμηση της βιομηχανίας.
* Δεν γνωρίζουμε εάν θα προτιμηθούν οι υγιείς κτηνοτρόφοι και οι υγιείς κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί της Ηπείρου κατά τη διαδικασία πώλησης.
Θέλουμε απαντήσεις τώρα για όλα τα θέματα που αφορούν τη ΔΩΔΩΝΗ.Σε ό,τι αφορά την πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει:«Η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας είναι πολύ κρίσιμη. 


Η επιβολή των μέτρων που αποφασίσθηκαν από το ΔΝΤ είναι αμιγώς ταμειακού χαρακτήρα. Περιορίζονται οι δημόσιες δαπάνες με τη μείωση μισθών, συντάξεων και επιδομάτων και επιχειρείται η αύξηση των κρατικών εσόδων διά της επιβολής νέων φορολογικών επιβαρύνσεων. Ταυτόχρονα όμως οι οφειλές των συμπολιτών μας στα ασφαλιστικά Ταμεία και στις Εφορίες διογκώνονται καθημερινά.

Η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει επειγόντως μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας και τόνωσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Δυστυχώς όμως έχει εξουδετερώσει το αναπτυξιακό σκέλος της οικονομίας. Ενδεικτικά αναφέρω:


1. Παρά το γεγονός ότι το ΕΣΠΑ αποτελεί ένα βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, οι μέχρι σήμερα απορροφήσεις του είναι εξαιρετικά χαμηλές. Τα περισσότερα προγράμματα υλοποιούνται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα με τα «έργα-γέφυρες» του Γ΄ ΚΠΣ. Μάλιστα, τη χαμηλότερη απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ, κάτω από 2%, εμφανίζει το Πρόγραμμα για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, παρά τον σημαντικό ρόλο που θα μπορούσε να έχει το Πρόγραμμα για την εφαρμογή του «Καλλικράτη».



2. Για τον αναπτυξιακό νόμο: Η πρώην Υπουργός Οικονομίας είχε δεσμευθεί στη Βουλή ότι τον Απρίλιο 2010 αρχικά και εν συνεχεία τον Μάιο, θα έχουμε νέον επενδυτικό νόμο. Προσχέδιο νόμου κατατέθηκε τελικά το καλοκαίρι αλλά άλλαξε ο Υπουργός, πήρε πίσω το σχέδιο που είχε εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο για να φέρει άλλο και ακόμα δεν είδαμε τίποτα, παρά το γεγονός ότι έφτασαν τα Χριστούγεννα! Αυτά είναι πρωτόγνωρα πράγματα.

3. Έχουν σταματήσει επί έναν και πλέον χρόνο οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
4. Το Δημόσιο έχει ουσιαστικά κηρύξει στάση πληρωμών, καθώς δεν καταβάλλει το εφ’ άπαξ των νέων συνταξιοδοτούμενων, δεν πληρώνει επενδυτές, κατασκευαστές, εργολάβους, δεν επιστρέφει ΦΠΑ.
Αναρωτιέται συνεπώς καλόπιστα κάθε πολίτης: Πως είναι δυνατό να βγεί από το σημερινό τέλμα η χώρα με αυτήν την πολιτική; 


Για να αλλάξει το κλίμα οφείλει η Κυβέρνηση να αναλάβει επειγόντως πρωτοβουλίες που θα τονώσουν την ιδιωτική πρωτοβουλία και την ρευστότητα στην αγορά.Η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί υπεύθυνη στάση και το γεγονός ότι κατέθεσε τον περασμένο Μάρτιο πρόταση νόμου για την τόνωση της επιχειρηματικότητας είναι απόδειξη της πολιτικής μας ευθύνης.

Η πρότασή μας είχε ως κύριο στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας για την ίδρυση μιας εταιρείας, με την αξιοποίηση του νέου Ηλεκτρονικού Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).Σκοπεύαμε στη μείωση του χρόνου και του κόστους της διαδικασίας και συνεπώς στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.

Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν στα Ιωάννινα οι εργασίες της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων της χώρας, τις οποίες παρακολούθησα και σας διαβεβαιώνω ότι το ΓΕΜΗ ήταν από τα θέματα που κυριάρχησαν στις συζητήσεις.Η πρόταση νόμου περιλαμβάνει δυο μέρη:

α] Το πρώτο αφορά τις ειδικές ρυθμίσεις που διέπουν τη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.
β] Στο δεύτερο μέρος περιλαμβάνονται οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο των ανωνύμων εταιρειών, των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και των προσωπικών εμπορικών εταιρειών, ώστε το νομικό καθεστώς να συμβαδίζει με τις ρυθμίσεις περί ΓΕΜΗ.


Συζητάμε όμως μια πρόταση νόμου την οποία είχαμε επεξεργαστεί στην αρμόδια Επιτροπή στις αρχές του περασμένου Μαΐου. Από τότε η πρόταση αυτή παρέμεινε στα συρτάρια της Βουλής. Εν τω μεταξύ, το Μάιο το αρμόδιο Υπουργείο κατέθεσε δικό του σχέδιο νόμου για το ίδιο θέμα, το οποίο τον Ιούνιο έγινε νόμος του κράτους. Δηλαδή η Κυβέρνηση μεθόδευσε να έρθει η πρότασή μας στη Βουλή με μεγάλη καθυστέρηση.


Έστω και τώρα όμως, η συζήτηση είναι χρήσιμη καθώς αναδεικνύει τις αδυναμίες της κυβερνητικής πολιτικής όχι μόνο για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και γενικότερα για την επιχειρηματικότητα.Η πρόταση νόμου που είχαμε καταθέσει είναι πλήρης. Αποτελούσε μοναδική ευκαιρία η υιοθέτησή της βοηθώντας ουσιαστικά τις νέες επιχειρήσεις και το επιχειρείν σήμερα στη χώρα.Ως υπεύθυνη αντιπολίτευση, συνεχίζουμε το έργο μας καταθέτοντας προτάσεις.

Έχουμε καταθέσει από τον περασμένο Ιούλιο πρόταση νόμου για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών πάρκων προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Δεν απομένει στην Κυβέρνηση παρά να φέρει την πρότασή μας προς συζήτηση και να την αποδεχθεί». 

http://epirusgate.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου