'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Αύξηση της εμπορίας βρεφών στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα ...

Την ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των βουλγαρικών και των ελληνικών φορέων και των αστυνομικών αρχών των δύο χωρών, για να παταχθούν τα εγκληματικά κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων και εμπορίας βρεφών, υπογράμμισε, με δηλώσεις της, η γραμματέας της βουλγαρικής Εθνικής Επιτροπής Καταπολέμησης Διακίνησης Ανθρώπων, Αντουανέτα Βασίλεβα.

Η κ. Βασίλεβα έδωσε διευκρινίσεις για το θέμα, έπειτα από δημοσίευμα της εφημερίδας της Σόφιας «Νόβιναρ», στο οποίο, υπό τον πηχυαίο τίτλο «ολόκληρα χωριά πουλάνε τα βρέφη τους στην Ελλάδα», η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις της, για την εμπορία βρεφών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Νόβιναρ», η εμπορία βρεφών στην Ελλάδα γίνεται δια της «εξαγωγής» της μέλλουσας μητέρας, όταν αυτή βρίσκεται στο στάδιο της εγκυμοσύνης, με σκοπό την πώληση του βρέφους σε άτεκνους 'Ελληνες γονείς.


Είναι, άραγε, τόσο δραματικά τα πράγματα; Ολόκληρα βουλγαρικά χωριά να έχουν εγκλωβιστεί σε τέτοια εγκληματικά κυκλώματα, ρωτήσαμε την κα. Βασίλεβα και μας απάντησε: "Όχι φυσικά. Πρόκειται για υπερβολές. Από εκείνες, που ``πουλάνε φύλλα``".

«Εγώ δεν είπα τέτοιο πράγμα», τόνισε η κ. Βασίλεβα και διευκρίνισε ότι, στην παρουσίαση των στοιχείων που έκανε ενώπιον των εκπροσώπων του βουλγαρικού Τύπου, αναφέρθηκε σε δύο χωριά στην περιοχή του Μπουργκάς και της Βάρνας, όπου έχουν διαπιστωθεί τα περισσότερα κρούσματα «εξαγωγής» εγκύων γυναικών στην Ελλάδα, όπως και στη δράση κυκλωμάτων σε χωριά στην περιοχή του Πλέβεν στη βόρεια Βουλγαρία.

Σύμφωνα με την κ. Βασίλεβα, τα στοιχεία της Επιτροπής μαρτυρούν ότι, φέτος, σημειώνεται αύξηση σε ό,τι αφορά τις απόπειρες εμπορίας βρεφών, σε σύγκριση με πέρυσι, που είχαν διαλευκανθεί επτά παρόμοιες υποθέσεις.

Οι λεπτομέρειες που έδωσε η κ. Βασίλεβα, απαντώντας στις ερωτήσεις του περιγράφουν, πράγματι, μια δραματική εικόνα στυγνής εκμετάλλευσης, εξαθλίωσης και απόγνωσης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, θύματα των εγκληματικών κυκλωμάτων εμπορίας βρεφών είναι, συνήθως, πολύτεκνες μητέρες από την κοινότητα των Ρομά της Βουλγαρίας, οι οποίες προσπαθούν να θρέψουν τα πέντε ή έξι - κατά μέσο όρο - παιδιά τους, με τα επιδόματα που λαμβάνουν και το βοήθημα ανεργίας.

Καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να τα καταφέρουν, οι μητέρες από την κοινότητα των Ρομά πέφτουν εύκολα στα «δίχτυα» αδίστακτων τοκογλύφων, οι οποίοι, συνήθως, είναι μέλη της ίδιας κοινότητας και προσφέρονται να τις «βοηθήσουν», παρέχοντάς τους δάνεια, με ημερήσιο τόκο 10%.

Η «βοήθεια» γρήγορα μετατρέπεται σε «κόλαση» για τις μητέρες, οι οποίες εξαναγκάζονται να δώσουν στους τοκογλύφους τις ταυτότητες, αλλά και τις τραπεζικές τους κάρτες, καθώς είναι υπόχρεες απέναντί τους και τους χρωστάνε λεφτά.

Έτσι, οι μητέρες οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο, οπότε και οι τοκογλύφοι τις αναγκάζουν να μεταβούν στην Ελλάδα για να δουλέψουν, όπως τους λένε, επειδή τους χρωστάνε πολλά λεφτά.


Η «δουλειά» που υπόσχονται οι τοκογλύφοι στα «θύματά» τους δεν είναι άλλη από την πώληση του αγέννητου παιδιού τους, όμως οι ανυποψίαστες μητέρες δεν το γνωρίζουν, είπε η κ. Βασίλεβα.

«Πρόκειται συνήθως για γυναίκες, που έχουν από τη φύση τους μεγάλη δύναμη και αντοχή, που τους επιτρέπει να εργάζονται χωρίς πρόβλημα μέχρι πολύ προχωρημένη εγκυμοσύνη. Αυτό το γεγονός βοηθάει τα κυκλώματα των τοκογλύφων, των ``υπεύθυνων`` για τη διακίνηση κλπ, να ξεγελάνε πολλές από τις γυναίκες. Και να τους λένε πως πρέπει να πουλήσουν το μωρό τους για να ξεπληρώσουν τα χρέη τους, όταν έχουν ήδη φτάσει στην Ελλάδα», εξήγησε η κ. Βασίλεβα.

Το θράσος και η απληστία των κυκλωμάτων διακίνησης φτάνει μέχρι τέτοιο σημείο, ώστε να μην πληρώνουν στα θύματα τους ούτε καν τα «ψίχουλα», που τους είχαν υποσχεθεί προκαταβολικά για το βρέφος, «επειδή έχουν να ξεπληρώσουν το χρέος τους», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βασίλεβα.

«Η συνηθισμένη 'τιμή' για ένα νεογέννητο αγόρι- που ορίζουν τα εγκληματικά κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας βρεφών - κυμαίνεται από 16.000 έως 18.000 ευρώ, ενώ για ένα νεογέννητο κορίτσι, η 'τιμή' κυμαίνεται περίπου στις 14.000 ευρώ», τονίζεται στο ρεπορτάζ της «Νόβιναρ», το οποίο επικαλείται τις πρόσφατες δηλώσεις της Α. Βασίλεβα.


http://www.newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου