'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Δίκτυο λεηλατούσε αρχαιολογικούς χώρους στην Ισπανία...!!!

Ένα δίκτυο που λεηλατούσε αρχαιολογικούς χώρους εξουδετερώθηκε στην Ισπανία, ανακοίνωσε την Παρασκευή η αστυνομία η οποία συνέλαβε 57 άτομα και κατάσχεσε χιλιάδες κομμάτια «μεγάλης αξίας», προϊστορικά, ρωμαϊκά και μεσαιωνικά.

«Μεταξύ των κομματιών αυτών είναι αιχμές βελών, ρωμαϊκά και μεσαιωνικά νομίσματα, καρφίτσες ρωμαϊκής προέλευσης, σκουλαρίκια και πόρπες της εποχής των Βησιγότθων, πελέκεις από γυαλισμένη πέτρα, και στήλες με επιγραφές στα αραβικά», αναφέρει η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, «χιλιάδες νομίσματα διαφόρων τύπων και εποχών, αλλά κυρίως από την ρωμαϊκή περίοδο» κατασχέθηκαν, ενώ ανακαλύφθηκε και ένα εργαστήριο για την αποκατάσταση ή την πλαστογράφηση της αρχαιοτήτων.

Αυτό το «δίκτυο λειτουργούσε κυρίως στην Ανδαλουσία (νότια), αλλά μετακινείτο και σε άλλες περιοχές για τη λεηλασία αρχαιολογικών χώρων», πρόσθεσε η αστυνομία που κατάσχεσε και 18 ανιχνευτές μετάλλων οι οποίοι χρησιμοποιούντο από τους κακοποιούς για τον εντοπισμό περιοχών με αρχαιότητες.

Τα λεηλατημένα αντικείμενα, μετά τη συντήρηση και την αποκατάσταση τους, πωλούντο σε ιδιωτικούς πλειστηριασμούς στο διαδίκτυο ή προωθούντο κατευθείαν σε συλλέκτες οι οποίοι ήταν «τακτικοί πελάτες» των λαθρεμπόρων αρχαιοτήτων.

Τα περισσότερα κομμάτια ήταν αυθεντικά και προέρχονταν από παράνομες ανασκαφές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, επρόκειτο για αρχαιότητες που είχαν συντηρηθεί από πεπειραμένους πλαστογράφους, και σε άλλες περιπτώσεις, απλώς και μόνον για αντίγραφα των πρωτότυπων κομματιών που έγιναν από «μηχανήματα υψηλής ακρίβειας», ενώ η παλαίωση γινόταν με τεχνητά μέσα.

Σε ένα δεύτερο σκέλος αυτής της επιχείρησης, ένα δίκτυο λαθρεμπορίου πολύτιμων μετάλλων και ξεπλύματος χρήματος εξαρθρώθηκε από την αστυνομία που πραγματοποίησε στο πλαίσιο της υπόθεσης 28 επιπλέον συλλήψεις.

Κατά την επιχείρηση αυτή 55 κιλά χρυσού, 70 κιλά αργύρου, πολλά κοσμήματα και 900.000 ευρώ σε μετρητά κατασχέθηκαν καθώς και πέντε πυροβόλα όπλα

http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου