'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ...ΝΤΟΥΜΠΑΙ !!!!

Στη χώρα μας μόλις χθες αποφάσισαν τη σύσταση Ειδικού Φορέα τη στιγμή που στο παραμεθόριο Πωγώνι μας... κοιτούν τα κοιτάσματα του μαύρου χρυσού!

Σε ένα δεύτερο… Ντουμπάι μετατρέπεται σιγά – σιγά η Αλβανία, καθώς όλο και πιο πολλές πετρελαϊκές εταιρίες, κυρίως Αμερικάνικες και Καναδικές, δραστηριοποιούνται, για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που υπάρχουν, ακόμη και κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα!Και όλα αυτά, τη στιγμή που στη χώρα μας ακόμη συζητάμε για δημιουργία… Φορέα Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων! Το θέμα εγκρίθηκε στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο και εξετάστηκε η επικαιροποίηση του παλαιού Νόμου για έρευνα κοιτασμάτων σε περιοχές της Ελλάδος. Στη σύσταση του Φορέα συμφωνεί και η Νέα Δημοκρατία, η οποία αφού μελετήσει συστηματικά τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου, θα τοποθετηθεί στη Βουλή.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Έτσι, αναπτερώνονται οι ελπίδες των κατοίκων αρκετών περιοχών της Ηπείρου, κυρίως αυτών που βρίσκονται κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, όπου κατά το παρελθόν είχαν γίνει προσπάθειες να βρεθούν κοιτάσματα. Ο δήμαρχος Καλπακίου και νέος δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης,μιλώντας για το θέμα δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την σύσταση του Φορέα.«Αρκετές εταιρίες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να κάνουν γεωτρήσεις στο Καλπάκι, εκεί όπου είχαν γίνει και παλαιότερα. Όμως τότε δεν υπήρχε Φορέας. Τώρα, σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, θα υπάρξει, οπότε έχουμε και εμείς ελπίδες». Εξηγεί παράλληλα, πως «ο Φορέας θα επιλέξει κάποιες περιοχές, για να ξεκινήσουν οι έρευνες. Ελπίζουμε να είμαστε μέσα σε αυτές. Όπως και να έχει όμως θα παρακολουθούμε στενά το θέμα. Θα διαθέσουμε ό, τι μπορούμε».

ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ
Υπενθυμίζεται, ότι αρκετές φορές κατά το παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες για ανεύρεση κοιτασμάτων στην Ήπειρο. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι έγιναν πριν από 15 χρόνια περίπου κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, στη διασταύρωση Δελβινακίου Πωγωνιανής, όπου είχε εγκατασταθεί μηχάνημα και μετρούσε τα κύματα από εκρήξεις και πώς αυτά διοχετεύονταν στο έδαφος. Πρόκειται για γεωφυσική διασκόπηση με σεισμική μέθοδο.Επίσης, έρευνες έχουν γίνει και στους ακριτικούς Φιλιάτες, κοντά στο γήπεδο, όπως στην Ανεμορράχη της Άρτας, στον Κάμπο της Πρέβεζας, ανάμεσα από Πρέβεζα και Παξούς, ενώ ενδείξεις πισσασφάλτου υπήρχαν στη Λάβδανη και στη Δραγοψά Ιωαννίνων. Τέλος, έχει γίνει μια γεωφυσική έρευνα και στον Αμβρακικό Κόλπο και φυσικά οι πιο συστηματικές έρευνες έγιναν στους Νεγράδες Καλπακίου, οι οποίες όμως σταμάτησαν απότομα και χωρίς να δοθούν κάποιες εξηγήσεις για το πολύχρονο εγχείρημα.

ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ

Σε ότι αφορά τη Νότια Αλβανία, έρευνες είχαν γίνει, μεταξύ άλλων, στο Δέλβινο και τη Φοινίκη, ενώ Αμερικανικές και Καναδικές εταιρίες, πραγματοποιούν έρευνες κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, γεγονός, που ενισχύει τις πιθανότητες «φλέβες» πετρελαίου να υπάρχουν και στις περιοχές μας (κυρίως Πωγωνίου και Φιλιατών), όπου παλαιότερα είχαν διεξαχθεί έρευνες. Μόλις πριν ένα μήνα (10.11.2010) ο Υπουργός Οικονομίας της Αλβανίας δήλωσε ότι οι επενδύσεις στην εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου στην Αλβανία έφθασαν στην αξία των 500 εκατ. ευρώ, ενώ τόνισε, ότι η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις επενδύσεις στον τομέα αυτόν και ότι θα χρηματοδοτήσει κάθε σχέδιο εξερεύνησης και εξόρυξης πετρελαίου.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 2000 ΧΡΟΝΙΑ!

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών στην Αλβανία έχει αυξηθεί τελευταία. Και αυτό, γιατί η ιστορία του πετρελαίου της Αλβανίας χρονολογείται περίπου 2.000 χρόνια, όταν οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν την άσφαλτο της Απολλωνίας (σήμερα Fier) για τα πλοία τους. Σύγχρονη εξερεύνηση άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του 1900, από την Standard Oil Ροκφέλερ και την Anglo Περσικά Oil Company. Το 1932, ανακαλύφθηκαν τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χερσαία πετρελαϊκά κοιτάσματα βαρέως τύπου, στο Patos-Marinza, τα οποία σύμφωνα με αξιολόγηση της 31 Δεκεμβρίου του 2009 από την Καναδική εταιρεία RPS Energy Ltd ανέρχονται σε 5.7 δισ. βαρέλια!Η εταιρία δεν έχει ανησυχία για την εξεύρεση πετρελαίου επειδή έχει άδεια για εξαγωγή από την περιοχή Patos-Marinza, όπου υπάρχει μεγάλη ποσότητα μαύρου χρυσού. Αυτό βέβαια είναι "βαρύ πετρέλαιο" και πωλείται σε πολύ χαμηλότερη τιμή, περίπου στο 60% της τιμής του αργού πετρελαίου, τύπου Brent.Η εταιρία όμως έχει αναπτύξει σύγχρονη τεχνολογία για να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά παραγωγής. Σε πρόσφατη παρουσίαση, η πρόγνωσή της είναι ότι η παραγωγή στο τέλος του 2011 θα φθάσει τα 12.000 βαρέλια ημερησίως (!). Ο Doug Urch, Γενικός Διευθυντής της Bankers Petroleum, σε μια συνέντευξή του μίλησε για παραγωγή περίπου 40.000 βαρέλια ημερησίως!

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ SKY
Εκτός από τα παραπάνω, η εταιρία Sky προσπαθεί στην Αλβανία να αναπτύξει τις υποδομές για την καλύτερη εκμετάλλευση με μια διαδικασία τριών βημάτων: έρευνα για πετρέλαιο, εξαγωγή και πώληση. Η εν λόγω εταιρία συνεχίζει την εκτέλεση γεωτρήσεων για να αξιολογήσει πλήρως το αποθεματικό δυναμικό των κοιτασμάτων πετρελαίου, καθώς της έχουν χορηγηθεί αποκλειστικά δικαιώματα εξερεύνησης περιοχών (Blocks Α, Β, Δ, Ε, 2 και 3), που αντιπροσωπεύουν το 20% της ξηράς της Αλβανίας!Πρόσφατα, στις 23 Σεπτεμβρίου 2010, η Sky ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την πραγματοποίηση των γεωφυσικών σεισμικών εξετάσεων και την καταγραφή δεδομένων για τα τρία τμήματα εξερεύνησης (τέσσερα, πέντε και Dumres), τα αποτελέσματα των οποίων αναφέρονται σε έκθεση που περιλαμβάνει και την εκτίμηση της δυνητικής αξίας των τριών μπλοκ εξερεύνησης.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Το Μπλοκ τέσσερα βρίσκεται στη νοτιοανατολική Αλβανία, που συνορεύει με την Ελλάδα και καλύπτει μια έκταση 2.264 τετραγωνικών χλμ. (540.000 στρέμματα). Το συνολικό εκτιμώμενο δυνητικό αποθεματικό ανέρχεται σε 350 MMBOE.Το Block πέντε βρίσκεται στη νοτιοδυτική Αλβανία δίπλα στην Αδριατική θάλασσα και καλύπτει μια έκταση 2.076 χιλιομέτρων 2 (498.000 στρέμματα). Το μπλοκ έχει συνολικό εκτιμώμενο δυνητικό αποθεματικό 375 MMBOE.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΡΕΝΟ!

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες αποθεματικών -η μία εκπονήθηκε από την Αυστριακή OMV- οι εκτιμήσεις δείχνουν μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αλβανία. Για την καλύτερη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησης των απαραίτητων υλικών και την οριστικοποίηση της διαδρομής ΜΕ σιδηροδρομική γραμμή, μήκους 44 χιλιομέτρων, η ολοκλήρωση της οποίας έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2011. Η γραμμή θα συνδέει το κύριο κοίτασμα πετρελαίου σιδηροδρομικώς, τόσο με τον τερματικό σταθμό εξαγωγής, όσο και με τα δύο τοπικά διυλιστήρια που βρίσκονται στο Ballsh και Fier στη νότια Αλβανία, τα οποία έχουν ικανότητα να επεξεργάζονται πάνω από 10.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα (bopd), μέσω της χρήσης του κόμβου στην πόλη Fier.

ΣΤΗ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσουν οι έρευνες, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα.Υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «υπάρχει αμεσότατη ανάγκη να προχωρήσουμε ταχύτατα, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδος, στον εμπλουτισμό των ερευνητικών δεδομένων που έχουμε, διότι τα στοιχεία που υπάρχουν στα αρχεία του Υπουργείου είναι αρκετά αισιόδοξα, ότι μπορούμε να έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα».

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Αισιόδοξος, ότι μπορεί να υπάρχουν αξιόλογα κοιτάσματα τόσο στην Ήπειρο, όσο και στη Δυτική Ελλάδα εμφανίζεται ο Καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδης, που έχει προχωρήσει σε σχετικές μελέτες. Μάλιστα, πρόσφατα δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή, πως τα συνεργεία έφυγαν βιαστικά και χωρίς ιδιαίτερο λόγο από περιοχές της Ηπείρου, δηλώνοντας την πεποίθησή του, πως η περιοχή μας έχει κοιτάσματα πετρελαίου.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ο Καθηγητής κ. Ζεληλίδης, μεταξύ άλλων περιοχών, έχει προτείνει δυο τοποθεσίες δυτικά και ανατολικά των Στροφάδων, την Πρέβεζα και το κοίτασμα του Κατάκολου, ανατολικά της Κέρκυρας ανάμεσα από Παξούς και Πάργα. «Ξέρω ότι τα κοιτάσματα είναι μεγάλα, αλλά δεν μπορώ να πω ακριβώς για τι μεγέθη μιλάμε. Θα πρέπει πρώτα να γίνουν γεωτρήσεις και τότε θα ξέρουμε με ασφάλεια για τις ποσότητες, τόσο σε πετρέλαιο, όσο και σε φυσικό αέριο» σημειώνει σε δηλώσεις του.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΛΑ.Ο.Σ.
Επίκαιρη Επερώτηση σχετικά με τον ανεκμετάλλευτο ορυκτό και γεωθερμικό πλούτο της χώρας κατέθεσε ο ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή, προς τα Υπουργεία Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος.«Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν πληροφορίες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε ηπειρωτικές περιοχές, κυρίως της Δυτικής Ελλάδας» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επερώτηση, που υπογράφει και ο Πρόεδρος του Κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης, μαζί με όλους τους βουλευτές. Οι βουλευτές ρωτούν τους Υπουργούς «σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, ώστε να επισπεύσετε την εκμετάλλευση των πόρων του ελληνικού υπεδάφους, ειδικά, μάλιστα, σήμερα που η ανάγκη για επενδύσεις στη χώρα είναι πιο επιτακτική από ποτέ; Γιατί δεν έχει προχωρήσει η συστηματική αξιοποίηση του επιβεβαιωμένου σημαντικού γεωθερμικού
δυναμικού της χώρας;».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 
http://epirusgate.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου