'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Παγκόσμιος πόλεμος νομισμάτων

Ακόμη και σε παγκόσμια κρίση με τις τιμές βασικών αγαθών να εκτοξεύονται είναι πιθανό να οδηγήσει η αποτυχία συμφωνίας στη Σεούλ για παύση του πολέμου των νομισμάτων. 

Σταθερή στην τροχιά του αδύναμου γουάν η Κίνα, με τις ΗΠΑ να απαντούν με τεχνητή υποτίμηση του δολαρίου και στη μέση το Ευρώ να απειλείται με σύνθλιψη

Σε έναν παγκόσμιο πόλεμο νομισμάτων με σκοπό την ολοένα και μεγαλύτερη υποτίμηση μεταξύ δολαρίου και , κινεζικού γουάν και με το ευρώ να αγωνίζεται να κρατηθεί στη σκληρή ισοτιμία χωρίς να ανακόπτει την ανάπτυξη και τις εξαγωγές της Ε.Ε. οδηγεί -σύμφωνα με αναλυτές- η αποτυχία συμφωνίας στη σύνοδο του G20 στη Σεούλ.
Η σύνοδος, στην οποία μετείχαν οι οκτώ πιο πλούσιες χώρες του πλανήτη και οι 12 ταχύτερα αναπτυσσόμενες, κατέληξε σε ένα μετριοπαθές κείμενο συμφωνίας, το οποίο μιλά για αποφυγή των ανταγωνιστικών υποτιμήσεων νομισμάτων, με την προσδοκία οι αγορές να καθορίζουν ισοτιμίες με βάση τα δεδομένα για τις εθνικές οικονομίες τα οποία διαθέτουν.
Ωστόσο η αναζητούμενη συμφωνία μεταξύ γιγάντων - ΗΠΑ και Κίνας δηλαδή- δεν επετεύχθη:
"Στις συνόδους, έχουμε χρήση ωραίου λεξιλογίου, αλλά όχι απτά αποτελέσματα, λόγω των πολύ έντονων διαφορών στα συμφέροντα των συνέδρων", αναφέρει ο καθηγητής στο "Ινστιτούτο Ανώτατων διεθνών σπουδών", στη Γενεύη, Τσαρλς Ουΐπλοτζ.
Κρίση του συστήματος
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι είναι πολύ πιθανό ο πόλεμος των νομισμάτων που αυτή τη στιγμή γίνεται ανάμεσα στο δολάριο και το γουάν, να συνθλίψει το ευρώ που αγωνίζεται να σταθεί ελλείψει κοινής ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, αλλά και εθνικών οικονομικών ανισοτήτων και οι δύο γιγάντιες οικονομίες του πλανήτη να δημιουργήσουν δύο μπλοκ (δολάριο και γουάν) συνεχίζοντας τις υποτιμήσεις και προκαλώντας κρίση άνευ προηγουμένου στην εύθραυστη ισορροπία των αγορών.
Η κρίση αυτή, είναι βέβαιο ότι θα συμπαρασύρει προϊόντα, ενεργειακά κεφάλαια παραγωγή και εργασία σε μία θεαματική συμπίεση, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια για "κρίση του συστήματος" με ότι αυτό συνεπάγεται.
"Αποδείχθηκε ότι, προκειμένου περί του πολέμου των νομισμάτων, μία συλλογική θεραπεία προς το παρόν δεν μπορεί να υπάρχει", σχολίασε ο Εσουαρ Πράσαντ, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς στην Ουάσινγκτον.
"Θα ενταθεί ο πόλεμος των νομισμάτων, βραχυπρόθεσμα όλοι κινούνται στον αστερισμό ο καθένας για τον εαυτό του"..." κατέληξε.
Οι επικρίσεις βάρυναν μέχρι πρότινος την Κίνα και είχαν αφετηρία την Ουάσινγκτον. Έως ότου οι ΗΠΑ αποφάσισαν να υποτιμήσουν τεχνητά και το δικό τους νόμισμα, αγνοώντας τις εκτιμήσεις των αγορών για το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα κάθε χώρας  που οι ίδιες ανήγαγαν σε ύψιστο παράγοντα στάθμισης και ρύθμισης με βάση τα στοιχεία αξιολόγησης.
Και η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα αποφάσισε ότι κάθε μήνα μέχρι τον Ιούνιο του 2011 θα αγοράζει χρέος των ΗΠΑ ύψους 75 δισ. δολαρίων. Για να το επιτύχει, θα τυπώνει νόμισμα, προκαλώντας υποτίμηση.
Για τον Τζόζεφ Στίγκλιτζ αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό:
"Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ανταγωνιστική υποτίμηση" είπε. "Ορθά εκτιμάται στην Ουάσινγκτον ότι αυτό που την ωφελεί, ωφελεί και τον υπόλοιπο κόσμο" ήταν η εκτίμησή του.
"'Όσο στην Ουάσινγκτον τυπώνουν φρέσκα δολάρια, η κατάσταση στον υπόλοιπο κόσμο από την άποψη των συναλλαγματικών ανισορροπιών δεν θα αλλάζει, ενώ οι ισορροπίες θα είναι, απλά, μία ιερή ευχή" ήταν αντίθετα η άποψη του Φρανσέσκο Τζιαβάζι, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μποκόνι του Μιλάνο.
Υπάρχει λύση;
Η γαλλική προεδρία του G20 προσπάθησε να περάσει ένα σχέδιο λύσης που προβλέπει ένα τέλος στην κυριαρχία του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και την έκδοση εφεξής ενός νομίσματος -όχι από μία μόνον χώρα- που θα το αντικαταστήσει.
Η πρόταση υποστηρίζεται από τις αναπτυσόμενες οικονομίες που διεκδικούν ήδη μεγαλύτερο ρόλο στη λήψη αποφάσεων στο ΔΝΤ, επιθυμώντας να περιορίσουν την αμερικανική επιρροή.
Ωστόσο οι αναλυτές θεωρούν δύσκολο - αν όχι ακατόρθωτο- να βρει ανταπόκριση η πρόταση της γαλλικής προεδρίας όσο οι σφαίρες επιρροής σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία παραμένουν ισχυρές και η Ε.Ε. αναζητά ακόμη τις ισορροπίες που θα της επιτρέψουν να επιβιώσει πέρα από την ισχύ των εθνικών οικονομιών της.


 http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου