'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Κόβουν το επίδομα από ακρωτηριασμένο ναυτεργάτη..!!

Ο απάνθρωπος χαρακτήρας της πολιτικής που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα (και γι' αυτό προχωρά σε συνεχείς περικοπές στις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων) αναδεικνύεται απ' την περίπτωση συνταξιούχου ναυτεργάτη που έχασε το ένα του πόδι εν ώρα εργασίας. 

Ο συνταξιούχος Παναγιώτης Γαϊτανάρος είναι δικαιούχος του εξευτελιστικού επιδόματος αναπηρίας των 180 ευρώ απ' τον Οίκο Ναύτου. Τις μέρες αυτές όμως κινδυνεύει να στερηθεί και αυτό το... πενιχρό επίδομα καθώς ο Οίκος Ναύτου θέτει ούτε λίγο ούτε πολύ ως προϋπόθεση τον ακρωτηριασμό και των δυο ποδιών για τη χορήγηση του!

Ο 70χρονος ναυτεργάτης, κάτοικος της Μάνης, στα 30 του χρόνια, έπαθε εργατικό «ατύχημα» σε καράβι με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί το πόδι του απ' το μηρό και κάτω. Μετά τον τραυματισμό του πήρε ένα πενιχρό επίδομα αναπηρίας από τον Οίκο Ναύτου. Ομως, το 2005 η διοίκηση του Οίκου του Ναύτου επικαλούμενη Προεδρικό Διάταγμα του 2005, έκοψε το επίδομα αναπηρίας των 114 ευρώ που έπαιρνε τότε ο ανάπηρος, λέγοντας ότι θα έπρεπε να του λείπουν και τα δύο πόδια, προκειμένου να είναι δικαιούχος!

Το Προεδρικό Διάταγμα (Γενάρης του 2005) προβλέπει συγκεκριμένα: «Παρέχεται μηνιαίο επίδομα "οίκοι περίθαλψης" σε ασφαλισμένους του Οίκου Ναύτου οι οποίοι πάσχουν από καρκίνο τελικού σταδίου, ακρωτηριασμό αμφότερων των άνω ή κάτω άκρων, πλήρη τύφλωση, σχιζοφρένεια, παρανοϊκή ψύχωση, AIDS, ημιπληγία με πλήρη παράλυση των άκρων (πλην τετραπληγίας, παραπληγίας) απομυελινωτικές νόσους τελικού σταδίου, μεσογειακή αναιμία και υπόκεινται σε αποσιδήρωση, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.


Το επίδομα αυτό χορηγείται με την προσκόμιση στην αρμόδια επιτροπή της ΥΥΟΝ, γνωμάτευσης αντίστοιχης κλινικής δημόσιου νοσοκομείου για τη νόσο και απόφαση του ΔΣ του Οίκου Ναύτου. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται και η χρονική διάρκεια καταβολής του που δεν μπορεί να υπερβαίνει την πενταετία. Μετά τη λήξη της πενταετίας η κάθε περίπτωση επανεξετάζεται».

Δηλαδή, με την αποκρουστική δικαιολογία ότι ο Π. Γαϊτανάρος δεν είχε ακρωτηριαστεί και στα δυο πόδια του κόπηκε το επίδομα! Τελικά το επίδομα επαναχορηγήθηκε στον ανάπηρο το 2006, μετά από θύελλα αντιδράσεων μαζικών φορέων κτλ. Το θέμα είχε αναδείξει και ο «Ρ» μέσα από το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ενώ το ΚΚΕ είχε καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή. Τότε η κυβέρνηση της ΝΔ είχε δεσμευτεί ότι θα υπάρξει τροπολογία για την κατάργηση του απάνθρωπου αυτού όρου, όμως σχεδόν πέντε χρόνια μετά δεν έχει γίνει καμία μετατροπή.

Μάλιστα, στο ΠΔ προβλέπεται και η επανεξέταση του επιδόματος ανά πέντε χρόνια. Στην περίπτωση του Π. Γαϊτανάρου το επίδομα των 180 ευρώ θα του χορηγείται έως τις 18.1.2011. Κατόπιν αυτού ο 70χρονος θα πρέπει να επανεξεταστεί και - όπως ενημερώθηκε απ' το παράρτημα του Οίκου Ναύτου στην Καλαμάτα - σύμφωνα με τα ισχύοντα δε δικαιούται το επίδομα! Και αυτά όταν ο 70χρονος έχει υποβληθεί εκτός των άλλων σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς και καλείται να ζήσει με την πενιχρή σύνταξη των 517 ευρώ που παίρνει απ' τον Οίκο Ναύτου!

Φυσικά, δεν πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση. Το ΠΔ του 2005 αφορά όλους τους ακρωτηριασμένους του Οίκου Ναύτου, αλλά και εκατοντάδες ακόμα ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο τελικού σταδίου, τύφλωση και χρόνια εξαιρετικά σοβαρά νοσήματα και οι οποίοι θα πρέπει να επανεξεταστούν.


Ολα αυτά μάλιστα γίνονται στο φόντο των περικοπών που γίνονται στις παροχές και τα δικαιώματα των αναπήρων και συνολικά των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για την επανεξέταση, δηλαδή το πετσόκομμα, των αναπηρικών συντάξεων.

Για πολλοστή φορά ο Οίκος Ναύτου υπόσχεται ότι το ΠΔ θα αλλάξει και ότι θα βελτιωθεί το κανονιστικό πλαίσιο προς όφελος των ασφαλισμένων. Ομως, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα με ό,τι συνέπειες επιφυλάσσει αυτό για την υγεία χιλιάδων ανθρώπων με αναπηρίες ή σοβαρές νόσους.

Πηγή:Ριζοσπάστης
http://kontiloforos.blogspot.com/2010/11/blog-post_9797.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου