'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Διαστημικό τηλεσκόπιο απειλεί με χρεοκοπία τη ΝΑSΑ !!!

Το φιλόδοξο σχέδιο της ΝΑSΑ να θέσει σε τροχιά το νέο μεγαλύτερο διαστημικό τηλεσκόπιο κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα λόγω οικονομικής κρίσης. 

 Αστρονομικό αναμένεται να είναι το τελικό κόστος για το τηλεσκόπιο James Webb Space Τelescope (JWSΤ), το οποίο θα αντικαταστήσει το γηρασμένο και ελαττωματικό Χαμπλ σε...
τροχιά γύρω από τη Γη.

Το JWSΤ είχε προϋπολογισμό περίπου 4 δισ. ευρώ και θα λειτουργούσε το 2013. Τώρα έγινε γνωστό ότι όχι μόνο τα δεδομένα του προϋπολογισμού αποδείχθηκαν πολύ... αισιόδοξα αλλά και ότι το τελικό κόστος θα ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ απειλώντας να τινάξει στον αέρα τα ήδη στενά οικονομικά της ΝΑSΑ.


«Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε το συντομότερο δυνατόν τα απαιτούμενα οικονομικά κονδύλια» τόνισε ο αξιωματούχος της ΝΑSΑ Κρις Σκολέζε, προσθέτοντας ότι «σε περίπτωση που οι οικονομικοί πόροι δεν βρεθούν, τότε η εγκατάστασή του αναμένεται να πάρει κι άλλη αναβολή».


Ο νέος προγραμματισμός προβλέπει ότι το τηλεσκόπιο θα τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2015. Θα μεταφερθεί στο Διάστημα με τον πύραυλο Αriane V, ενώ η διάρκεια ζωής του υπολογίζεται στα δέκα χρόνια.


Το μήκος του JWSΤ, που πήρε το όνομά του από έναν πρώην διοικητή της Διαστημικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, φτάνει τα 24 μέτρα και το ύψος τα 12 μέτρα, ενώ ο εξάγωνος καθρέφτης του θα είναι διαμέτρου 6,5 μέτρων, σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του Χαμπλ.


Θα μπορεί όχι μόνο να παρατηρήσει πιο μακρινούς γαλαξίες στο Σύμπαν αλλά και να καταδείξει νέες λεπτομέρειες για τη γέννηση και την εξέλιξη των ήδη παρατηρουμένων.


Για να εκτελέσει την αποστολή που του έχει αναθέσει η ΝΑSΑ στο πλαίσιο του προγράμματος «Οrigin» θα ασχοληθεί με την παρατήρηση ολόκληρης της κλίμακας της υπέρυθρης ακτινοβολίας. Οι εικόνες που θα στέλνει πίσω στη Γη ενδέχεται να είναι λιγότερο θεαματικές από αυτές του προκατόχου του, θα μας αποζημιώσουν όμως από την άποψη του επιστημονικού ενδιαφέροντος.


Το Χαμπλ, που τέθηκε σε τροχιά το 1990, έχει στείλει ως σήμερα φωτογραφίες του ηλιακού μας συστήματος, μακρινών άστρων και πλανητών, αλλά και απομακρυσμένων γαλαξιών που σχηματίστηκαν λίγο μετά τη Μεγάλη Εκρηξη. Οπως όμως αναφέρουν οι ιθύνοντες, το JWSΤ θα τους επιτρέψει να δουν ακόμη μακρύτερα και ακόμη πιο πίσω στο παρελθόν και στις αρχές του Σύμπαντος. 


http://fonaklas.blogspot.com/2010/11/s.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου