'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Παράνομη η απόλυση εργαζομένου για αναρτήσεις στο Facebook...!!!

Απόφαση-«σταθμός» για την ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο

Παράνομη κρίθηκε από τα αρμόδια ομοσπονδιακά όργανα των Ηνωμένων Πολιτειών η απόλυση μιας γυναίκας, επειδή έγραψε στο Facebook επικριτικά σχόλια για τον εργοδότη της.


Η απόφαση ενδεχομένως να αποτελέσει «σταθμό» για τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης στο Ίντερνετ.


Νομικοί κύκλοι στις Η.Π.Α. θεωρούν ότι...

θα αποτελέσει προηγούμενο για εκατοντάδες παρόμοιες υποθέσεις, καθώς αναγνωρίζει το δικαίωμα των εργαζομένων να εκφράζονται επικριτικά δημοσίως -άρα και στο Ίντερνετ- για τους προϊσταμένους τους.

Η απόφαση


Η Εθνική Επιτροπή Εργασιακών Σχέσεων -η αρμόδια για τα εργασιακά θέματα ομοσπονδιακή υπηρεσία, τα μέλη της οποίας διορίζονται από τον πρόεδρο των Η.Π.Α.- απεφάνθη ότι η απόλυση της Ντόνμαρι Σόουζα, τεχνικού ιατρικών μηχανημάτων από το Κονέτικατ, αντίκειται στην εργατική νομοθεσία.


Η Επιτροπή έκρινε ότι η εταιρεία American Medical Response of Connecticut απέλυσε παράνομα την Σόουζα στα τέλη του περασμένου έτους, μετά από επικριτικά σχόλια που έγραψε στο προφίλ της στο Facebook για τον προϊστάμενό της.


Τα τελευταία δύο χρόνια, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη δουλειά τους.


Τα σχόλια στο Ίντερνετ «είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα με τις συζητήσεις που κάνουν οι υπάλληλοι πάνω από τον ψύκτη στη δουλειά τους. Αναμφίβολα οι εργαζόμενοι προστατεύονται από το νόμο όταν συζητούν για τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο εργασίας τους», δήλωσε ο Λέιφ Σόλομον, εκπρόσωπος της επιτροπής.


Νόμιμα τα επικριτικά σχόλια


Το ομοσπονδιακό εργατικό δίκαιο των Ηνωμένων Πολιτειών προστατεύει τους εργαζόμενους από τυχόν κυρώσεις και εκδικητικές συμπεριφορές της εργοδοσίας, όταν, μιλώντας με συναδέλφους τους, διατυπώνουν παρατηρήσεις και επικρίσεις για τους προϊσταμένους τους. Ο νόμος ισχύει ανεξάρτητα από το εάν οι υπάλληλοι ανήκουν ή όχι σε συνδικάτο ή συνδικαλιστική ένωση.


Η πολιτική της εταιρείας


Η εν λόγω επιχείρηση απαγορεύει στους υπαλλήλους της να διατυπώνουν υποτιμητικά σχόλια για τους προϊσταμένους τους ή να αναφέρονται με οποιονδήποτε τρόπο στην εταιρεία μέσω του Διαδικτύου, χωρίς προηγουμένως να έχουν λάβει άδεια από τη διοίκηση. Η Εθνική Επιτροπή Εργασιακών Σχέσεων απεφάνθη ότι η πολιτική αυτή είναι παράνομη.


«Είναι η πρώτη απόφαση που εκδίδουμε για σχόλια που έγιναν στο Facebook. Ωστόσο δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα δούμε κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις», είπε ο κ. Σόλομον, εκτιμώντας ότι υπάρχει ανάγκη για «νέους κανόνες, καθώς οδεύουμε προς αυτό το ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον (σ.σ. την διείσδυση της κοινωνικής δικτύωσης στους εργασιακούς χώρους)».


Το χρονικό


Όλα ξεκίνησαν όταν ένα διευθυντικό στέλεχος της επιχείρησης ζήτησε από την Σόουζα να συντάξει μια αναφορά, διότι ένας πελάτης διαμαρτυρήθηκε για τη δουλειά της.


Το ίδιο απόγευμα η Σόουζα μπήκε στο προφίλ της στο Facebook από τον υπολογιστή του σπιτιού της και ανήρτησε το ακόλουθο σχόλιο: «Φαίνεται ότι θα μου δώσουν αναγκαστική άδεια. Λατρεύω το πώς η εταιρεία επιτρέπει σε έναν ‘’17’’ να γίνει προϊστάμενος».


Το «17» είναι κωδικός που χρησιμοποιεί η επιχείρηση για να χαρακτηρίσει τους ψυχιατρικούς ασθενείς.


Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε σχόλια συναδέλφων της Σόουζα, που τάχθηκαν με το μέρος της, αναρτώντας υποστηρικτικά μηνύματα στο Facebook. Απαντώντας σε αυτά, η Σόουζα αναφέρθηκε εκ νέου στον προϊστάμενό της, χρησιμοποιώντας δύο χυδαίους χαρακτηρισμούς.


«Θα τη διώχναμε έτσι κι αλλιώς»


Ο Τζον Μπαρ, νομικός σύμβουλος της εταιρείας, ισχυρίστηκε ότι ο πραγματικός λόγος που απολύθηκε η Σόουζα ήταν δύο εις βάρος της καταγγελίες για «ανάγωγη και αγενή συμπεριφορά», σε διάστημα 10 ημερών. Υποστήριξε, δε, ότι θα απολυόταν έτσι κι αλλιώς, ακόμη κι αν δεν είχε κάνει αυτές τις αναρτήσεις.


Ο Μπαρ πρόσθεσε ότι η American Medical Response of Connecticut «κατανοεί» ότι οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να συζητούν για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας. Ωστόσο, σημείωσε ότι η επιχείρηση εξακολουθεί να υποστηρίζει την πολιτική που ακολουθεί εναντίον των υπαλλήλων που συζητούν για την εταιρεία στο Διαδίκτυο.


«Τα αηδιαστικά και συκοφαντικά σχόλια για συναδέλφους, είναι κάτι που η πολιτική μας δεν επιτρέπει», σημείωσε.


Ο Τζόναθαν Κρέισμπεργκ, διευθυντής του περιφερειακού γραφείου της Εθνικής Επιτροπής Εργασιακών Σχέσεων στο Χάρτφορντ, παραδέχτηκε ότι ο νόμος που προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης των εργαζομένων έχει κάποια όρια, τα οποία όμως δεν υπερέβη η Σόουζα.


«Δημοσίευσε τα σχόλια στον ελεύθερο χρόνο της, από τον δικό της υπολογιστή, στη δική της σελίδα στο Facebook. Αν οι εργαζόμενοι είναι ενοχλημένοι με τον προϊστάμενό τους, δικαιούνται να συζητήσουν γι’ αυτόν στον ελεύθερο χρόνο τους, ακόμη κι αν τον επικρίνουν ή μιλήσουν άσχημα».


Στις 25 Ιανουαρίου οι δύο πλευρές θα καταθέσουν ενώπιον διοικητικού δικαστή. 


http://fonaklas.blogspot.com/2010/11/facebook_10.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου