'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Μετά τον Αστακό ναυαγεί και η επένδυση στο Ελληνικό!

Συνέντευξη στο Κώστα Τζεβελέκο

Στην Αθήνα συναντήσαμε τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ - ελληνικής καταγωγής - κ. Πάτρικ Θήρος. Ο κ. Θήρος είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πολύ κοντά στον Εμίρη του Κατάρ.

Επίσης Πρόεδρος του επιχειρηματικού συμβουλίου ΗΠΑ – Κατάρ., Προκειμένου οι αναγνώστες μας να κατανοήσουν τη σημαίνει το παραπάνω συμβούλιο αρκεί να μπουν στην ιστοσελίδα www.usqbc.org και να δουν ποιοι συμμετέχουν σε αυτό. Τα μέλη που το απαρτίζουν είναι μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες στο κόσμο . Ο κ. Θήρος εκπροσωπεί το πατριαρχείο Ιεροσολύμων στην Αμερική καθώς επίσης συμμετέχει σε πολλά ινστιτούτα ( Thin Tunk) τα οποία διαμορφώνουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.....

Μίλησε στo «newscode» και μας διευκρίνισε γιατί απέτυχε η πολυδιαφημισμένη επένδυση του «Αστακού». Τόνισε ότι οι Καταριανοί κάνουν όλες τις δουλειές με απόλυτη διαφάνεια και χωρίς ‘δεύτερα λογιστικά βιβλία’ και υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη επένδυση δεν είχε από την αρχή καμία ελπίδα.
Για να μην ναυαγήσει και η επένδυση του «Ελληνικού» τόνισε ότι αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην ελληνική πλευρά η οποία μέχρι σήμερα ουσιαστικά δεν έχει Κάνει τίποτα. Και αποδεικνύει μια ανικανότητα άνευ προηγουμένου. Γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Εμίρης του Κατάρ επιθυμεί να επενδύσει στη χώρα μας με την προϋπόθεση ότι θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε ως ελληνική πλευρά μια αξιόπιστη πρόταση με διεθνής προδιαγραφές και όχι προχειρότητες. Όλα όμως δείχνουν ότι και η επένδυση στο «Ελληνικό» θα έχει την ίδια τύχη με τον Αστακό.
Η υπόθεση της επένδυσης του “Αστακού” έχει κλείσει οριστικά. Πολλά ακούστηκαν και γράφηκαν . Ποια είναι η αλήθεια ;

Από την αρχή των συζητήσεων δεν υπήρχε καμία ελπίδα. Οι λόγοι είναι πολλοί. Κατ΄αρχήν στην Ελλάδα δεν γνώριζαν τι σημαίνει βιομηχανία φυσικού αέριου και πως λειτουργεί, αλλά ούτε πως μπορούν να συνεργασθούν με ανθρώπους που σε τέτοια θέματα έχουν μεγάλη εξειδίκευση. Η επένδυση στο Αστακό ήταν της τάξεως των 2- 3 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων τον χρόνο. Τα ερωτήματα ήταν πολλά . Ποιοι θα ήταν οι πελάτες που θα απορροφούσαν μια τόση μεγάλη ποσότητα και θα υπέγραφαν συμβόλαιο για 20 χρόνια;

Γιατί αναφέρεται τα 20 χρόνια;

Οι Καταριανοί είναι ξεκάθαροι . Σε όλες τις χώρες που επενδύουν τα συμβόλαια τους έχουν χρονική διάρκεια το λιγότερο 20 χρόνια. Ο λόγος είναι ότι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου έχουν μεγάλο κόστος κατασκευής και στη συνέχεια ελάχιστα καθημερινά έξοδα γι αυτό επιβάλλεται να κάνουν απόσβεση της επένδυσης. Η χρονική διάρκεια που έχουν υπολογίσει είναι μιας εικοσαετίας.


Ποιοι ήταν οι πελάτες;

Δεν υπήρχαν από την ελληνική πλευρά αξιόπιστοι πελάτες οι οποίοι θα ήταν ικανοί ( οικονομικά εύρωστοι) ώστε να απορροφήσουν αυτή την μεγάλη ποσότητα. Δεν υπήρχαν δυνατά συμβόλαια ώστε να προσκομισθούν και να γίνουν αποδεκτά από την Καταριανή πλευρά.


Η ελληνική πλευρά υποστήριζε ότι υπήρχε σύνδεση με τον αγωγό φυσικού αέριου που πηγαίνει στην Ιταλία.


Δηλαδή θα πέρναγε ένας αγωγός 400χιλιμέτρων από την οροσειρά της Πίνδου προκειμένου να ενωθεί με έναν αγωγό που πηγαίνει ήδη στην Ιταλία . Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα. Είχαν πρόβλημα οι Καταριανοί να μην κατασκεύαζαν έναν τέτοιο σταθμό στην Ιταλία ώστε να είναι δίπλα στο πελάτη; Έπρεπε να τον κατασκευάσουν στον Αστακό για να μεταφέρουν το φυσικό αέριο στην Ιταλία;


Ποια άλλα λάθη έγιναν;

Η συγκεκριμένη ελληνική ομάδα που έκανε προτάσεις στην Καταριανή πλευρά δεν είχε ιδέα τι σημαίνει φυσικό αέριο και τι σημαίνει υγροποιημένο φυσικό αέριο . Είναι δυνατόν να λειτουργήσει ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με υγροποιημένο φυσικό αέριο ( LPG) , και εμείς να αποθηκεύουμε φυσικό αέριο (LNG) ; Έπρεπε να κατασκευασθεί και δεύτερο λιμάνι ,για ποιο λόγο ;


Μήπως υπήρξαν αδιαφανείς διαδικασίες ;


Η προσωπική μου άποψη είναι ότι κάθισαν σε ένα τραπέζι κάποιοι φίλοι επιχειρηματίες . Είπε ο πρώτος εγώ θέλω να χτίσω έναν σταθμό ενέργειας. Ο δεύτερος επιθυμώ να κατασκευάσω ένα λιμάνι . Και ο τρίτος να κατασκευάσω αγωγούς . Αφού ολοκλήρωσαν τη σύσκεψη είπαν , πάμε λοιπόν τώρα να βρούμε τα κορόιδα.Έτσι πιστεύω ότι στήθηκε το «παιχνίδι» με τον Αστακό. Μόνο που τα «κορόιδα» δούλευαν συστηματικά και με στρατηγικό πλάνο το οποίο η ελληνική ομάδα δεν μπορούσε να ακολουθήσει. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι Καταριανοί κάνουν όλες τις δουλειές με απόλυτη διαφάνεια και χωρίς ‘δεύτερα λογιστικά βιβλία’ .Υπάρχει μια παγκόσμια οργάνωση (Transparency International) που μετράει τη διαφθορά ,σας πληροφορώ ότι το Κατάρ βρίσκεται στην υψηλότερη θέση στο κόσμο .Στην ουσία λοιπόν επενδυτικό σχέδιο με αυτές τις προϋποθέσεις δεν υπήρξε ποτέ . Θα ήθελα να σας επισημάνω ότι το Κατάρ είναι ένα μικρό κράτος το οποίο βασίζεται στον μοναδικό του θησαυρό που είναι το φυσικό αέριο. Η φιλοσοφία των κυβερνώντων είναι : « Θέλω να κάνω επενδύσεις ,αλλά να είναι σίγουρες και να πληρούν τις προϋποθέσεις που εγώ θέτω ».


Η άποψη μου είναι ότι αυτό το έργο δεν ήταν σοβαρό από την πρώτη ημέρα . Οι Καταριανοί από ευγένεια κράτησαν τη συζήτηση λίγο χρόνο παραπάνω μέχρι να δουν τι θα γίνει.

Tο « Ελληνικό» θα έχει το ίδιο τέλος με τον «Αστακό» ;

Εξαρτάται από την ελληνική πλευρά . Η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο αναξιοποίητο κτήμα το παλαιό αεροδρόμιο στο οποίο θέλει να επενδύσουν οι Καταριανοί .Δεν έχει όμως σχέδιο . Δεν είναι αρκετό να το δώσεις στους Καταριανους και αυτοί να επενδύσουν 3 ή 5 δις δολάρια εάν δεν τους παρουσιάσεις ένα business plan .Οι Καταριανοί περιμένουν τις αποφάσεις της ελληνικής πλευράς πως επιθυμούν να αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη περιοχή. Όμως από ότι εγώ γνωρίζω μέχρι σήμερα δεν υπάρχει business Plan από την ελληνική πλευρά. Έκτος και εάν το έχουν κρατήσει μυστικό.

Ποιες προϋποθέσεις θέτουν οι Καταριανοί ;

Αυτό που τονίζουν παντού είναι : “ Δώστε μας την ευκαιρία να επενδύσουμε στη χώρα σας”. Θα πρέπει η ελληνική πλευρά να προτείνει πολύ συγκεκριμένα έργα. Να έχουν προχωρήσει οι μελέτες , να έχει εκτιμηθεί η αξία της γης από ξένους σοβαρούς οίκους αξιολόγησης , να έχουν βγει οι άδειες και να υπάρχει Κάποιος οικονομικά αξιόπιστος Έλληνας ο οποίος να είναι συνεπενδυτής με ένα μικρό ποσοστό .. Για παράδειγμα, εάν θα γίνουν ξενοδοχεία στη περιοχή να γνωρίζει ο συνέταιρος τους από ξενοδοχειακές μονάδες. Με αυτές τις προϋποθέσεις είναι πρόθυμοι να επενδύσουν.

Η πρόσφατη επίσκεψη του κ. Πάγκαλου στο Κατάρ σε τι αποσκοπούσε ;

Ο κ. Πάγκαλος ήρθε να μάθει γιατί δεν προχωράει η επένδυση του “Ελληνικού” . Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες έχω την εντύπωση ότι ο κ. Πάγκαλος έφυγε δυσαρεστημένος. Γιατί και ο ίδιος διαπίστωσε ότι δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα τίποτα , από ελληνικής πλευράς.

Άρα ναυαγεί και το έργο στο “Ελληνικό;”

Από ότι φαίνεται.! Οι ξένοι επενδυτές δεν μπορούν να περιμένουν πότε η Ελλάδα θα αποφασίσει να βγάλει ένα business Plan προκειμένου να αξιοποιήσει τη περιουσία που έχει. Αυτό που υποστηρίζουν είναι : “ Γνωρίζεται τις προϋποθέσεις μας να επενδύσουμε .Όταν ήσαστε έτοιμοι καλέστε μας “.

Το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε στην νέα Υόρκη μεταξύ των δύο αντίστοιχων υπουργών ήταν ένα επικοινωνιακό τρικ;

Όχι δεν ήταν τρικ. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο Εμίρης έχει φοβερή προσωπική συμπάθεια τόσο στην Ελλάδα όσο και στον Πρωθυπουργό. Σας υπενθυμίζω ότι το 2007 είχε υπογραφεί ένα Παρόμοιο μνημόνιο το οποίο είναι ακριβώς όπως αυτό που υπογράφηκε το 2010 αλλά τελικά δεν έγινε τότε τίποτα. Αυτό που λένε οι Καταριανοί είναι συμπαθούμε τη χώρα μας δώστε μας την ευκαιρία να επενδύσουμε ,αλλά δείξτε μας έργα με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που εμείς δουλεύουμε. Δυστυχώς όμως εμείς είμαστε ανίκανοι να προσφέρουμε μέχρι σήμερα κάτι συγκεκριμένο .

Αληθεύει ότι οι Καταριανοί πιέζονται από τους Τούρκους και εμποδίζουν τις επενδύσεις;

Αυτό είναι πέρα για πέρα αναληθές. Σας αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η τουρκική κυβέρνηση παρακάλεσε την κυβέρνηση του Κατάρ να μην ανοίξουν πρεσβεία στην Κύπρο. Την άλλη ημέρα οι Καταριανοί άνοιξαν πρεσβεία. Ο Ερντογάν έρχεται κάθε τρεις μήνες στο Κατάρ και παρακαλεί να δοθούν δουλειές σε τουρκικές επιχειρήσεις. Κάτι το οποίο εμείς δεν το Κάνουμε.


Πως βλέπεται τη πρόσφατη προσέγγιση των Ισραηλινών ;

Το θέμα είναι τι θα κερδίσει η Ελλάδα. Οι Ισραηλινοί επιθυμούν τον ελλαδικό εναέριο χώρο προκειμένου να Κάνουν τις ασκήσεις τους . Η γνώμη μου είναι να τους δοθεί γιατί πολύ εύκολα θα μπορούν να βρουν αλλού , όπως για παράδειγμα στη Βουλγαρία. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η πολεμική βιομηχανία του Ισραήλ είναι καλή. Συμφωνώ ,αλλά δεν είναι εξαιρετική. Μπορείς να αγοράσεις καλύτερα όπλα από τους Αμερικανούς και τους Ρώσους σε σχέση με τους ισραηλινούς.

Πιστεύετε ότι το εβραϊκό λόμπι στην Αμερική θα υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις στα εθνικά μας θέματα;

Μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει τέτοια δείγματα γραφής . Το ελπίζω όμως. Πιστεύω ότι τα οφέλη δεν θα είναι μεγάλα από τη συνεργασία με τους ισραηλινούς. Σίγουρο όφελος θα έχει ο τουρισμός γιατί πολλοί Ισραηλίτες πήγαιναν στην Τουρκία και τώρα θα έρχονται στην Ελλάδα.

Θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα;

Υπάρχει ένα αγγλικό ρητό που λέει ότι : “ Εάν χρωστώ 1000 δολάρια στη Τράπεζα τότε έχω πρόβλημα. Εάν χρωστώ 10 εκατ δολάρια τότε το πρόβλημα το έχει η τράπεζα”. Η Ευρώπη δεν θα αφήσει να χρεοκοπήσει η Ελλάδα γιατί θα χρεοκοπήσουν και οι δικές της τράπεζες για παράδειγμα της Γερμανίας και της Γαλλίας αυτές που δάνεισαν την Ελλάδα.


Κάθε φορά που η Ελλάδα δεν θα μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της η ΕΕ θα βρίσκει τρόπο να την καλύψει .Για να ανάκαμψη η χώρα το ποιο βασικό είναι να αλλάξει η δομή του κράτους και ιδιαίτερα των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών. Οι ξένοι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν με τους χειρότερους φόρους αρκεί να έχουν ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον.


Ποιος είναι ο Πατρίκιος Θήρος ;

Είναι ελληνικής καταγωγής και μάλιστα από την Χίο. Γεννήθηκε το 1941 στο Ann Arbor, Michigan και παρακολούθησε τα δημόσια σχολεία στο Μίτσιγκαν, Οχάιο, και στη Περιφέρεια της Κολούμπια.


Αποφοίτησε από τη Σχολή του Πανεπιστημίου Georgetown το 1963. Έκανε λαμπρές σπουδές σε θέματα εξωτερικής πολιτικής τόσο στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον όσο και στο πανεπιστήμιο Americana Centro .Μιλάει άπταιστα Ισπανικά , Αραβικά ,Ελληνικά και Αγγλικά. Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες και έναν γιο.


Τον Μάρτιο του 2000 ανέλαβε τα καθήκοντα του ως Πρόεδρος και γενικός διευθυντής του επιχειρηματικού συμβουλίου ΗΠΑ- Κατάρ. Βρίσκεται δίπλα στον Εμίρ του Κατάρ και η γνώμη του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα .


Είναι ο άνθρωπος που έπεισε τον Τζώρτζ Μπους κατά τη διάρκεια του πόλεμου με το Ιράκ να μην βομβαρδίσει τον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Τζαζίρα.


Η 35 ετής καριέρα του στο τομέα της εξωτερικής πολιτικής του απέφερε διεθνείς διακρίσεις. Υπηρέτησε ως πρέσβης σε διάφορες θέσεις ιδιαίτερα σε χώρες της Μέσης Ανατολής ( Σαουδική Αραβία, Λίβανος , Κατάρ και αλλού.).


Σήμερα έκτος των άλλων είναι εκπρόσωπος του πατριαρχείου Ιεροσολύμων στις ΗΠΑ με ένα σημαντικό έργο . Άλλωστε η ίδρυση του πρώτου ορθόδοξου ναού στην πρωτεύουσα Ντοχα του Κατάρ ( δηλαδή στο μουσουλμανικό κόσμο) ήταν δικό του επίτευγμα . Συμμετέχει σε αρκετά ινστιτούτα ( Think Tunk) των ΗΠΑ όπου διαμορφώνουν την εξωτερική πολιτική.

Η Συνέντευξη δόθηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ 
και η αναδημοσίευση είναι απο τον Ιστότοπο Νewscode.gr

infognomon politics
http://efenpress.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου