Το πράσινο φως για τη δημιουργία του βοτανικού κήπου στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.), στη χθεσινή συνεδρίασή του.
Το Κ.Α.Σ. είχε εγκρίνει τη δημιουργία του βοτανικού κήπου από τον Ιανουάριο του 2010 αλλά υπό όρους, οι οποίοι αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στην έκταση του κήπου και τη βλάστηση, αλλά και την υποχρέωση να υπάρξει νέα τροποποιημένη μελέτη.
Ο «Ολυμπιακός Βοτανικός Κήπος», όπως θα ονομαστεί, θα κατασκευαστεί στον χώρο μεταξύ των βόρειων και βορειοδυτικών πρανών του Κρονίου Λόφου, σε μια έκταση 24 στρεμμάτων.
Από αυτά θα φυτευτούν τα 9 στρέμματα, με βλάστηση όσο το δυνατόν πιο ελεύθερη και φυσική και με είδη που θα έχουν οριζόντιο ή συμπαγές ριζικό σύστημα (όχι κάθετο), προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν καταστροφές στα αρχαία που βρίσκονται στο υπέδαφος.
Ο κήπος θα περιλαμβάνει είδη που χρησιμοποιήθηκαν για την αναδάσωση της περιοχής, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και θα έχει κυρίως διδακτικό σκοπό. Δηλαδή, οι επισκέπτες θα μαθαίνουν τόσο για τα φυτά που φύονται στον Κρόνιο Λόφο και τη γύρω περιοχή, όσο και για την ιστορία τους.
Ο κήπος θα πλαισιώνεται από κουκουναριές, πλατάνια, κυπαρίσσια, αμυγδαλιές, καρυδιές, αριές και δρυς, καθώς και από 6.000 θάμνους, αρωματικά και θεραπευτικά φυτά. Κάθε είδος θα συνοδεύεται από μια επεξηγηματική πινακίδα, διαστάσεων 20Χ25 εκατοστών, όπου θα αναγράφεται η ελληνική και λατινική ονομασία του, η αγγλική μετάφραση, καθώς και επιπλέον υλικό για το ιστορικό του φυτού.
Έτσι, για παράδειγμα, η πινακίδα που θα συνοδεύει το φυτό της δάφνης θα φέρει πληροφορίες για το είδος, ενώ θα συσχετίζεται και με τη Δάφνη του Απόλλωνα, τον λόγο που πήρε αυτό το όνομα, τον τρόπο που συνδέεται με τον χώρο κλπ.
«Μας ενδιαφέρει η δημιουργία του κήπου να έχει διδακτικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα για τους μαθητές και γενικά όλους τους επισκέπτες», δήλωσε ο κ. Γιώργος Λυριτζής, ειδικός ερευνητής του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.Α.Ε.), που συνεργάστηκε με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στην αποκατάσταση του τοπίου της αρχαίας Ολυμπίας.
«Στον βοτανικό κήπο θα διατηρηθούν τα ήδη υπάρχοντα δέντρα, που είναι περίπου 100, δηλαδή 40 ελιές, 20 αριές και δρυς και 30 κυπαρίσσια και τα υπόλοιπα θα προμηθευτούν από φυτώρια της περιοχής», δήλωσε ο κ. Λυριτζής προς τα μέλη του Κ.Α.Σ. Από τα περίπου 30-35 είδη που επελέγησαν και τα οποία συνιστούν μέρος του αρχαίου δρυοδάσους της περιοχής, στα τοπικά φυτώρια βρέθηκαν τα 24 και είναι αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στον σχεδιασμό των φυτεύσεων.
zougla.gr
madata.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου