'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Ενός πλαφόν μύρια έπονται - Με λουκέτα απειλούν οι πρατηριούχοι

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων Δημοσίας Χρήσεως και φορτηγών, ενώ οι βενζινοπώλες απειλούν να βάλουν λουκέτο στα πρατήριά τους, μετά την επιβολή πλαφόν στα καύσιμα. 
 Εν τω μεταξύ, στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν 10 πρατηριούχοι, οι οποίοι, στο πλαίσιο ελέγχων σε 54 πρατήρια στην Αττική, βρέθηκαν να μην τηρούν το πλαφόν. Την Τρίτη (14/09) η ΟΒΕ έχει καλέσει τις τοπικές ενώσεις βενζινοπωλών σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ενώ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αρχίζει η συζήτηση του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών.

Ακινητοποιημένα παρέμειναν και το βράδυ της Δευτέρας (13/09) εκατοντάδες φορτηγά και βυτιοφόρα σε κομβικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, χωρίς ωστόσο οι ιδιοκτήτες τους να πραγματοποιήσουν τελικά την απειλή τους για κάθοδο στο κέντρο της Αθήνας.
Η μεγαλύτερη κινητοποίηση έγινε στην Εθνική Οδό Αθηνών- Κορίνθου, στα δυο μεγάλα μπλόκα, στο ύψος του Χαϊδαρίου και στα διόδια Ελευσίνας, και αλλά μικρότερα στο ύψος του Ασπροπύργου, στη στροφή Σκαραμαγκά, καθώς και στο ύψος του Λουτρακίου.
Στο μπλόκο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Μεταμόρφωσης, η ουρά των ακινητοποιημένων φορτηγών έφθασε τα 4χλμ.
Κόμβοι φορτηγών πέρασαν χθες μπροστά από τον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό έμφραγμα σε όλη την πόλη.
Ρολά κατεβάζουν οι πρατηριούχοι
Με το επιχείρημα ότι οι τιμές πλαφόν είναι σημαντικά χαμηλότερες από την τιμή που αγοράζουν από τις εταιρείες εμπορίας, με αποτέλεσμα η πώληση καυσίμων να είναι ασύμφορη για τις επιχειρήσεις τους, οι πρατηριούχοι απειλούν ότι θα κατεβάσουν ρολά στα πρατήριά τους.
Την Τρίτη (14/09), η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος έχει καλέσει τις τοπικές ενώσεις βενζινοπωλών να προχωρήσουν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί έξω από τις νομαρχίες όλης της χώρας και στην Αθήνα έξω από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των εκπροσώπων των βενζινοπωλών με την ηγεσία του υπουργείου.
Ανένδοτη η κυβέρνηση
Αμετακίνητη παραμένει η κυβέρνηση στις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών - βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης, θεωρώντας πως είναι καθαρά κινήσεις εκβιασμού, που δεν μπορεί να έχουν καμία τύχη και τονίζοντας πως “πολιτική επιλογή της είναι να εφαρμοστεί η κοινοτική νομοθεσία και να ανοίξει το κλειστό επάγγελμα του μεταφορέα”.
Από την πλευρά τους, οι μεταφορείς ξεκαθαρίζουν πως “διάλογος υπό το καθεστώς της επίταξης δε γίνεται”.
Πάντως, οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών βυτιοφόρων δηλώνουν ότι δεν θα εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό της αγοράς με καύσιμα, υπονοώντας ότι αυτό θα γίνει με τα ιδιωτικής χρήσεως βυτιοφόρα που διαθέτουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών κι όχι με τα δικά τους, που παραμένουν ακινητοποιημένα, αν και τελούν υπό καθεστώς επίταξης.
Οι τροπολογίες
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα” (14/09) ήδη ο διάλογος που είχε ξεκινήσει μετά τη λύση της απεργίας του κλάδου και την απόφαση για επίταξή του τον περασμένο Αύγουστο, έχει οδηγήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις - δεσμεύσεις, οι οποίες θα κατατεθούν ως τροπολογίες σε νομοσχέδια των αρμόδιων υπουργείων (Εργασίας, Οικονομικών και Ανταγωνιστικότητας).
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι, εάν η κατάσταση οδηγηθεί στα άκρα, οι δεσμεύσεις αυτές δεν θα ισχύσουν, ενώ θα καταργηθεί και η τριετής περίοδος μετάβασης στο νέο καθεστώς χορήγησης των αδειών.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών Χάρη Τσιόκα, τις προτάσεις αυτές τα συναρμόδια υπουργεία επρόκειτο να παρουσιάσουν την Τρίτη (14/09) στους μεταφορείς, κάνοντας αποδεκτά τα αιτήματά τους για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και την ένταξή τους στον αναπτυξιακό νόμο.
Ειδικότερα, όσον αφορά το συνταξιοδοτικό, έχουν ήδη γίνει οι πρώτες διαβουλεύσεις με το υπουργείο Εργασίας ώστε να ενισχυθούν οι συντάξεις όσων είναι κοντά στη συνταξιοδότηση. Οσον αφορά το ζήτημα των φορολογικών ελαφρύνσεων για την απόσβεση της άυλης αξίας των αδειών, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη δώσει το πράσινο φως για ρύθμιση με ορίζοντα επταετίας.
Στο αυτόφωρο οι παραβάτες
Mε παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, στο αυτόφωρο θα οδηγούνται οι πρατηριούχοι που πωλούν καύσιμα με καπέλο.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας ζητεί να μεριμνούν οι εισαγγελείς Πρωτοδικών για την πιστή εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και σε περίπτωση παράβασής της να συλλαμβάνονται οι ιδιοκτήτες των πρατηρίων καυσίμων και να οδηγούνται στο Αυτόφωρο.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, που επικαλούνται "Τα Νέα", από τους έλεγχους που διενεργήθηκαν χθες το 70% των πρατηρίων της χώρας είχε συμμορφωθεί με την επιβολή πλαφόν.
Με τα στοιχεία αυτά συμφωνούν και οι βενζινοπώλες, επιμένουν όμως ότι ένα μεγάλο ποσοστό πρατηρίων αδυνατεί να προσαρμοστεί.
Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) υποστηρίζει ότι υπάρχουν στην Αθήνα πρατήρια που ενώ αγοράζουν την αμόλυβδη στα 1,56 ευρώ το λίτρο, με το ισχύον πλαφόν θα πρέπει να πωλούν στα 1,473 ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου