'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Γ. Αγγελακος, Νέος Σταθμάρχης της DEA στην Ελλάδα

Νέος κύκλος για τη δράση της πανίσχυρης Αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) στην Ελλάδα ανοίγει με την επικείμενη τοποθέτηση του πρώην αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Γιώργου Αγγελάκου στη θέση του επικεφαλής συμβούλου του κλιμακίου που διατηρεί η εν λόγω υπηρεσία στη χώρα μας.
 
Πρόκειται για καίρια θέση, αφού ο κ. Αγγελάκος θα έχει ρόλο αντίστοιχο περίπου με εκείνο του Σταθμάρχη της CIA, αν και με διαφορετικό, βεβαίως, αντικείμενο. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για θέση-κλειδί, ο κάτοχος της οποίας έχει αυξημένες αρμοδιότητες, αποτελώντας περίπου… το «μάτι» και το «αφτί» των Αμερικανών στο θέμα της καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών, και όχι μόνο. Εξάλλου, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες που έχει η DEA ξεπερνούν ακόμη κι αυτές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών της CIA, αφού μιλάμε για μια υπηρεσία η οποία αναφέρεται απευθείας στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η τοποθέτηση του κ. Αγγελάκου δεν είναι κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, αφού αποτελεί πάγια πρακτική για την εν λόγω υπηρεσία να τοποθετεί στη συγκεκριμένη θέση απόστρατους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας. Πρόκειται κυρίως για αξιωματικούς που συνεργάστηκαν «αρμονικά» και σε «πλήρη σύμπνοια» με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους σε μια σειρά από τομείς, που εκτείνονται από την ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα τρομοκρατίας έως και την ανάπτυξη κοινής δράσης στον τομέα της καταπολέμησης των ναρκωτικών. Να σημειώσουμε ότι και ο προηγούμενος επικεφαλής της DEA στην Ελλάδα προερχόταν από τις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, της πρώην Χωροφυλακής… Ο λόγος για τον Ν.Ρ., έναν από τους πλέον ικανούς Έλληνες αξιωματικούς και με σημαντικές επιτυχίες στην καριέρα του στη μάχη κατά των ναρκωτικών. Η επικείμενη τοποθέτηση του κ. Αγγελάκου στη θέση του Σταθμάρχη, ουσιαστικά, της DEA στην Ελλάδα –άλλες πληροφορίες τον θέλουν να έχει ήδη τοποθετηθεί και να απομένει απλά η επίσημη ανακοίνωση– δείχνει ότι...

ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. όλ’ αυτά τα χρόνια απολάμβανε της πλήρους εμπιστοσύνης των Αμερικανών και των υπηρεσιών τους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι στο κτίριο της οδού Κατεχάκη οι οποίοι θεωρούν ότι, ως ανώτερος και ανώτατος αξιωματικός τόσο της πρώην Χωροφυλακής όσο και της ενοποιημένης Ελληνικής Αστυνομίας, ο κ. Αγγελάκος ήταν ένας άνθρωπος στον οποίο οι Αμερικανοί είχαν τυφλή εμπιστοσύνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Από την πλευρά του, ο κ. Αγγελάκος καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του σε όσες περιπτώσεις χρειάστηκε να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς, σε υποθέσεις που σχετίζονταν ως επί το πλείστον με την Ιντερπόλ, κατάφερε να τους «κερδίσει» τόσο με την εργατικότητά του όσο και με την ευελιξία που τον διέκρινε. Αρκετοί συνάδελφοί του υποστήριζαν, άλλωστε, ότι ήταν ο αξιωματικός και μετέπειτα ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. που φρόντιζε ώστε ποτέ να μην σκιάζουν «σύννεφα» τις σχέσεις του με τους Αμερικανούς.

Από τη νέα του θέση, ο κ. Αγγελάκος θα έχει ευρύτατες αρμοδιότητες, ελέγχοντας κάθε πληροφορία που έχει σχέση με διακίνηση ναρκωτικών στην Ευρώπη, στη Λεκάνη της Μεσογείου αλλά και στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Επίσης, θα διαχειρίζεται τα τεράστια χρηματικά ποσά που διαθέτουν οι Αμερικανοί για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των λαθρεμπόρων. Η εμπειρία του υπόσχεται ότι ούτε στον ένα ούτε στον άλλο τομέα θα δυσκολευτεί να τα καταφέρει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Αγγελάκος σχεδόν όλα του τα χρόνια βρέθηκε μόνο στις υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών των διωκτικών Αρχών, αν και η καριέρα του δεν ήταν πάντοτε «ανέφελη». Ο ίδιος πλήρωσε, όπως και πολλοί άλλοι πρώην αρχηγοί της Αστυνομίας, την ολιγωρία του να αλλάξει τις δομές και να εκσυγχρονίσει την υπηρεσία. Η υπόθεση του Ρώσου κακοποιού Ζελίν στην Τριγώνα Τρικάλων, όπου ο κακοποιός πέτυχε να αποδράσει από το αστυνομικό λεωφορείο κατά τη μεταγωγή του στις φυλακές της Λάρισας δολοφονώντας δύο αρχιφύλακες, ήταν το «κύκνειο άσμα» του.

Στο μάτι του κυκλώνα

Ως αρχηγός της Αστυνομίας, ο Γιώργος Αγγελάκος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα την εποχή που υπουργός Δημόσιας Τάξης ήταν ο Γιώργος Βουλγαράκης. Δύο μεγάλες υποθέσεις που αποκαλύφθηκαν την εποχή εκείνη ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Η πρώτη ήταν η υπόθεση «Vodafone», όταν οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή όπως και πολλών άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων. Συνάδελφοι του κ. Αγγελάκου επισημαίνουν μάλιστα το εξής περιστατικό: Ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ζητά τη γνώμη δύο φίλων του για τις υποκλοπές σε βάρος του πρωθυπουργού. Ο ένας, ανώτατος εν ενεργεία αξιωματικός της Αστυνομίας τότε και ο άλλος απόστρατος αξιωματικός της Αστυνομίας μεν, αλλά πασίγνωστος για τις μεγάλες επιτυχίες του. Ο απόστρατος του λέει ευθέως: «Γνωρίζεις τους δράστες και τι πρέπει να κάνεις. Να τους συλλάβεις αμέσως». Ο εν ενεργεία προσυπογράφει τις θέσεις του απόστρατου. Ο κ. Αγγελάκος, πάλι, απέφυγε να κάνει το παραμικρό και τήρησε σιγήν ιχθύος…

Η δεύτερη υπόθεση σχετίζεται με την απαγωγή των Πακιστανών από Αμερικανούς μυστικούς πράκτορες και τη μεταφορά τους εκτός χώρας, προκειμένου να ανακριθούν για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Ήταν λίγο πριν από την Ολυμπιάδα του 2004. Οι απαγωγές έγιναν… «κάτω από τη μύτη» της Αστυνομίας, η οποία εμφανίστηκε αμέτοχη και «ανήξερη» για τα όσα συνέβαιναν.

Η αποστρατεία του Γιώργου Αγγελάκου συνέπεσε χρονικά με την απομάκρυνση από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης του Γιώργου Βουλγαράκη και την τοποθέτηση σε αυτό του Βύρωνα Πολύδωρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, μετά την αποστρατεία του, ο κ. Αγγελάκος συνεργάστηκε με γνωστό επιχειρηματία και εισαγωγέα αυτοκινήτων, με τον οποίο διατηρούσε και εξακολουθεί να διατηρεί ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γιώργος Αγγελάκος, καθ’ όλο το διάστημα της αποστρατείας του, διατηρούσε επίσης στενές σχέσεις με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Οι ίδιες πληροφορίες τον θέλουν, άλλωστε, μέχρι πρότινος άτυπο σύμβουλο του σημερινού υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
 
Του Γιώργου Φιλιππάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου