'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Ρεκόρ 35,9 εκατ. δολαρίων για πίνακα σε δημοπρασία!!!!!

Το αριστούργημα του 19ου αιώνα με τίτλο «Εύρεση του Μωυσή» (The Finding of Moses) του Sir Lawrence Alma-Tadema πωλήθηκε σε δημοπρασία του Οίκου Sotheby's στη Νέα Υόρκη ...
...στην τιμή-ρεκόρ των 35.922.500 δολαρίων, πάνω από επτά φορές της αρχικής υψηλής του εκτίμησης, που άγγιζε τα 5 εκατ.δολάρια.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του οίκου δημοπρασίων, το έργο σε καμβά διεκδίκησαν τρεις αγοραστές, οι οποίοι «έδωσαν μάχη» για οκτώ λεπτά. Το έργο συμπεριλαμβανόταν στη δημοπρασία Ευρωπαϊκής Τέχνης του 19ου αιώνα που συγκέντρωσε το συνολικό ποσό των 61.536.125 δολαρίων.

Η «Εύρεση του Μωυσή» αντιπροσωπεύει ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του Sir Lawrence Alma-Tadema. Τον Νοέμβριο του 1902, ο καλλιτέχνης άφησε το Λονδίνο και ταξίδεψε στην Αίγυπτο για τα εγκαίνια του φράγματος του Ασουάν, προσκεκλημένος του Sir John Aird, του διάσημου μηχανικού και επικεφαλής του έργου. Ο Alma-Tadema, με τη σειρά του, εμπνεύστηκε τόσο πολύ από την Αίγυπτο όσο είχε εμπνευστεί και 50 χρόνια νωρίτερα από τα ταξίδια του στην Πομπηία. Έδωσε στον Aird τρία εναλλακτικά θέματα, από τα οποία εκείνος επέλεξε αμέσως αυτό της Εύρεσης του Μωυσή.

Ο πίνακας ανήκε κάποτε στον Allen Funt, δημιουργό της δημοφιλούς τηλεοπτικής εκπομπής Candid Camera. Η συλλογή του από αριστουργήματα του Alma-Tadema παρουσιάστηκε σε μία έκθεση-ορόσημο στο Metropolitan Museum of Art το 1973. Αν το σκηνικό του έργου «Η Εύρεση του Μωυσή» φαίνεται γνωστό, είναι επειδή σχέδια του έργου χρησιμοποιήθηκαν αργότερα από τους σεναριογράφους και σχεδιαστές του σκηνοθέτη Cecil DeMille, ως έμπνευση για τις σκηνές από τις ταινίες Κλεοπάτρα (1934) και Οι Δέκα Εντολές (1956).



protothema
sarotiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου