'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Το 28% των συμπολιτών μας αδυνατεί να καλύψει βασικές βιοτικές ανάγκες ....

Το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας (20,1%) στην Ευρωπαϊκή Ένωσης των 15 κρατών - μελών και από τα υψηλότερα (24,7%)  

στην Ευρώπη των 27 χωρών - μελών παρουσιάζει η Ελλάδα. 

 Μάλιστα στη χώρα μας ιδιαίτερα υψηλό (14%) είναι το ποσοστό της μακροχρόνιας φτώχειας, δηλάδη των κατοίκων που παραμένουν σε κατάσταση φτώχειας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από μελέτη των πανεπιστημιακών κ. Χρ. Παπαθεοδώρου(Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) και κ. Ι. Δαφέρμου (Πανεπιστήμιο Αθηνών) με θέμα «Φτώχεια και Εργασία: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διερεύνησης και άμβλυνσης του φαινομένου» και παρουσιάσθηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας για το σχέδιο δράσης κατά της φτώχειας.
Το 28,1% των ελλήνων παρουσιάζουν υλική αποστέρηση, δηλαδή αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες διάσφαλισης ελάχιστου βιοτικού επιπέδου.
Τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας εμφανίζονται στις .....περιοχές της Δυτικής Ελλάδας καιΠελοποννήσου (25,6%) και στη Βόρειο Ελλάδακαι Θεσσαλία (25,4). Στην περιφέρεια το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας παρουσιάζει ο αγροτικό κλάδος και το χαμηλότερο όσοι απασχολούνται στην εκπαίδευση, ενώ στην Αττική ο κίνδυνος φτώχειας εντοπίζεται στον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ μικρό κίνδυνο διατρέχουν οι εργαζόμενοι στις επικοινωνίες.
Οι συνταξιούχοι (25,9%), οι αυτοαπασχολούμενοι (21%) και οι μισθωτοί του αγροτικού τομέα (18,7%) αποτελούν τις ομάδες πληθυσμού με την υψολότερη φτώχεια.
Μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας διατρέχουν οιαυτοαπασχολούμενοι του αγροτικού τομέα (42,5%), οι άνεργοι (40,5%), οι μισθωτοί του αγροτικού τομέα (34,3%) και οι μερικώς απασχολούμενοι (31,6%).
Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου παρουσιάζουν υπερτριπλάσιο κίνδυνο φτώχειας (16%) από τους αορίστου χρόνου (5,1%), ενώ οι μερικώς απασχολούμενοι διπλάσιο κίνδυνο (26%) από τους πλήρους απασχολούμενους (13,5%). Ενδεικτικό της κατάστασης της χώρα μας είναι το γεγονός οτι οι πλήρως απασχολούμενοι στην Ελλάδα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να καταστούν φτωχοί απ' ο,τι οι μερικώς απασχολούμενοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Συμπερασματικά η έρευνα σημειώνει οτι το πρόβλημα των φτωχών είναι αρκετά έντονο τόσο στην περιφέρεια, όσο και στην Αττική. Η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας έχει ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στην φτώχεια. Και το σύστημα κοινωνικής προστασίας της χώρας είναι αναποτελεσματικό για την άμβλυνση της χώρας και καθίσταται αναγκαία η ριζική αναμόρφωσή του.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας κυρία Στάβη Σαλουφάκου υπογράμμισε πως «η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις που αυτή έχει στην αγορά εργασίας, εκτός από την αύξηση της ανεργίας, θα μειώσει ακόμα περισσότερο τις αποδοχές των εργαζομένων, αυξάνοντας την ανισότητα στη διανομή του εισοδήματος και το ποσοστό των εργαζομένων που βρίσκονται κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας».

Η έρευνα σε pdf
tovima.gr

http://skeftomasteellhnika.blogspot.com/2010/12/28_30.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου