'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Οι ταμειακές θα «σβήσουν» τις Λαϊκές Αγορές στα Γιάννινα! Και οι μικροκαλλιεργητές θα κόβουν αποδείξεις…!!!

Ελάχιστοι παραγωγοί στην αγορά Αγίου Νικολάου, τα Σάββατα κινείται κυρίως της Αγίας Μαρίνας.
 
• Σε παρακμή και απαξίωση οδηγούνται, όπως δείχνουν τα πράγματα οι δύο παραδοσιακές Λαϊκές Αγορές που λειτουργούν σήμερα στα Γιάννινα, αυτή του Αγίου Νικολάου Αγοράς και η Λαϊκή της Αγίας Μαρίνας.

Μπορεί πριν από μερικά χρόνια οι δύο Αγορές, στις οποίες έφερναν και ...
πουλούσαν τα ντόπια οπωροκηπευτικά τους προϊόντα επαγγελματίες παραγωγοί και δεκάδες μικροί καλλιεργητές, να προσήλκυαν χιλιάδες καταναλωτές, σήμερα όμως αντιμετωπίζουν έντονο και πολλές φορές άνισο ανταγωνισμό από τα Σούπερ Μάρκετ και τα μανάβικα. Από την αρχή του 2011 όμως τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα, καθώς τίθεται σε ισχύ η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τοποθέτηση και χρήση ταμειακών μηχανών από...
 όλους όσοι δραστηριοποιούνται σήμερα στις Λαϊκές, οι οποίοι στο εξής θα είναι υποχρεωμένοι να κόβουν αποδείξεις για οτιδήποτε πουλάνε!
Αυτό όσον αφορά τις δύο Αγορές στα Γιάννινα πρακτικά σημαίνει ότι από την ερχόμενη Δευτέρα δεν θα ξανακαθίσουν σ’ αυτές οι ηλικιωμένες κυρίες που ανέκαθεν έφερναν στην πόλη μας και πουλούσαν προϊόντα του κήπου τους, οι συνταξιούχοι παραγωγοί που θα πρέπει να επιλέξουν πλέον ανάμεσα στη σύνταξη ή στα έσοδα από τη Λαϊκή (!) και φυσικά οι μικροκαλλιεργητές που το πενιχρό εισόδημά τους θα εξανεμιζόταν σε περίπτωση που θα έπρεπε να φορολογηθούν για ότι διαθέτουν στην αγορά.

Η ΛΑΪΚΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Στα Γιάννινα η ιστορική Λαϊκή Αγορά του Αγίου Νικολάου ήδη πνέει τα… λοίσθια. Ελάχιστοι αγρότες και μικροκαλλιεργητές εδρεύουν πλέον σ’ αυτήν, ενώ και οι επαγγελματίες παραγωγοί που την προτιμούν είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μείνουν ακόμα πιο λίγοι, αφού οι γιαγιάδες που φέρνουν τα λίγα κηπευτικά προϊόντα τους στην Λαϊκή θα σταματήσουν οριστικά να έρχονται. «Δεν θα με ξαναδείτε, γιατί δεν μπορώ να αγοράσω ταμειακή μηχανή και να δίνω αποδείξεις για τα λίγα ραδίκια, το σπανάκι και τις πατάτες που πουλάω. Δεν είναι αυτά για μένα», ανέφερε χθες το πρωί μία από τις εν λόγω αγρότισσες σε τακτικό της πελάτη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται φυσικά και οι υπόλοιποι μικροκαλλιεργητές της συγκεκριμένης Αγοράς.

Η ΛΑΪΚH ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ

Πιο «ζωντανή» είναι στις μέρες μας η έτερη Λαϊκή Αγορά της πόλης, αυτή της Αγίας Μαρίνας, της οποίας όμως επίσης έχει ελαττωθεί η πελατεία σε σχέση με το παρελθόν. Η μεγαλύτερη κίνηση παρατηρείται σ’ αυτήν κυρίως τα Σάββατα.


Οι παραγωγοί και οι μικροί καλλιεργητές που εδρεύουν στην Λαϊκή της Αγίας Μαρίνας είναι ακόμα αρκετοί, όμως κι αυτοί αναμένεται να γίνουν πολύ λιγότεροι από την ερχόμενη Δευτέρα. «Οι περισσότεροι είμαστε ερασιτέχνες αγρότες, που πάμε στην Αγορά όποτε μπορούμε, για να προσθέσουμε κάτι στο εισόδημά μας. Κακώς λοιπόν μας βάζουν ταμειακές μηχανές», ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» κυρία που εδώ και πολλά χρόνια φέρνει παρέα τα προϊόντα της στην συγκεκριμένη Λαϊκή.
Όπως είπε, με την εφαρμογή του μέτρου των αποδείξεων θα σταματήσουν να έρχονται στη Λαϊκή όσοι παραγωγοί παίρνουν αγροτική σύνταξη, γιατί διαφορετικά θα πρέπει να κόψουν τη σύνταξή τους, ώστε να κάνουν έναρξη με τις ταμειακές και τις αποδείξεις! Θα μείνουν κυρίως όσοι παλιότερα επιδοτήθηκαν από την ΕΟΚ και κατασκεύασαν θερμοκήπια, οπότε παράγουν σήμερα μεγάλες ποσότητες οπωροκηπευτικών προϊόντων.

«ΒΙΒΛΙΑ, ΛΟΓΙΣΤΕΣ…»

«Όσοι παραμείνουμε στην Αγορά θα πρέπει εκτός της ταμειακής να ανοίξουμε βιβλία, να βρούμε λογιστή, αλλά και αν έχουμε δελτία αποστολής, όπου θα καταγράφουμε τι παραγάγαμε και τι πουλήσαμε. Θα πρέπει να ζυγίζουμε τα προϊόντα μας, γιατί σε περίπτωση ελέγχου θα υπάρχουν πρόστιμα, αν βγει κάτι λάθος. Θα φοβόμαστε δηλαδή ακόμα και να δώσουμε μία ντομάτα δώρο σε έναν γνωστό ή σε κάποιον φτωχό συνάνθρωπό μας, μπας και δεν βγει σωστό το ζύγι», συνέχισε η εν λόγω κυρία. Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στα άλλα έξοδα που πληρώνουν οι παραγωγοί στις Λαϊκές, όπως η ενοικίαση του πάγκου, τα μεταφορικά, καθώς και στο γεγονός ότι φέτος, παρά τις ζημιές λόγω του καιρού, δεν έχουν πάρει καμία αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, όπως γινόταν προηγούμενες χρονιές.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Πιο αναγκαίος πάντως από τις ταμειακές μηχανές θα ήταν ο έλεγχος προέλευσης των προϊόντων στις Λαϊκές Αγορές. Κι αυτό γιατί υπάρχουν σήμερα έμποροι που αγοράζουν κάποια απ’ τα προϊόντα, τα οποία πουλάνε από την λαχαναγορά στο Σταυράκι και στη συνέχεια τα δίνουν ως… ντόπια! Κανείς αρμόδιος όμως δεν έχει ελέγχει μέχρι τώρα, δειγματοληπτικά έστω, την προέλευση των οπωρολαχανικών στις Λαϊκές.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΑΝ!..

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι των παραγωγών στις Λαϊκές Αγορές σε συνάντηση που είχαν λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές με τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών για το θέμα των ταμειακών μηχανών, του είχαν εξηγήσει τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στις Αγορές της περιφέρειας, σε σχέση με εκείνες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας πως στις πρώτες δραστηριοποιούνται κυρίως αγρότες με μικρό κλήρο, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, ενώ πληρώνουν και εισφορές στον ΕΛΓΑ. 


Οι παραγωγοί έκαναν λόγο για αφανισμό των Λαϊκών Αγορών στην περιφέρεια, καθώς, όπως είπαν, οι τιμές λόγω ΦΠΑ θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο, η κίνηση θα μειωθεί πιο πολύ, ενώ οι ίδιοι δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τα έξοδα που θα προέλθουν από την τοποθέτηση ταμειακών μηχανών, όπως λογιστές κ.α..



ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ
Πρωινός Λόγος
http://adena-gr.blogspot.com/2010/12/blog-post_2972.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου