'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

"Τσουνάμι στην Κρήτη"...!!!!

Πανευρωπαϊκή άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από έναν μεγάλο σεισμό και ένα ενδεχόμενο τσουνάμι θα φιλοξενήσει η χώρα μας.  

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στη νοτιοδυτική Κρήτη και οι ειδικοί θα επιχειρήσουν να βελτιώσουν τον συντονισμό των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών σε περιπτώσεις καταστροφικών φυσικών φαινομένων.

Την είδηση για τη μεγάλη άσκηση, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού, έδωσε χθες ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης, ο οποίος διευθύνει το Εργαστήριο Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης αλλά και το Κέντρο Ερευνας Τσουνάμι του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας. «Θα είναι μια άσκηση εκκένωσης σε περίπτωση μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής, ενός μεγάλου σεισμού και ενός μεγάλου τσουνάμι» δήλωσε ο διακεκριμένος Ελληνας επιστήμονας, επισημαίνοντας ότι η εν λόγω άσκηση θα γίνει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα την παρακολουθήσουν πολλές χώρες.

Σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη, η άσκηση θα αποτελείται από δύο στάδια: το θεωρητικό και το πρακτικό. Το πρώτο στάδιο θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2011, ενώ το δεύτερο στάδιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Φεβρουάριο του 2012. «Εχουμε στείλει τα σχέδια και περιμένουμε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το συγκεκριμένο σενάριο, που είναι εξαιρετικά ακραίο» ανέφερε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι ο σχεδιασμός της άσκησης είναι προϊόν της συνεργασίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας - Ερευνας, του Εργαστηρίου Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης και της περιφέρειας. «Το σενάριο προετοιμάζεται εδώ κι έναν χρόνο, έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τη δουλειά μας και αυτή την περίοδο το κάνουμε ακόμα πιο δύσκολο» πρόσθεσε ο ίδιος.

Στόχος της άσκησης θα είναι η αποτύπωση της λειτουργίας και της συνεργασίας όλων των υπηρεσιών, ελληνικών και ευυρωπαϊκών, που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής. «Το ζητούμενο της άσκησης, με βάση το σενάριο, είναι μια μεγάλη καταστροφή ώστε αμέσως να ζητηθεί βοήθεια. Αυτό που θα παρακολουθήσουμε είναι πόσο γρήγορα θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός βοήθειας από την Αθήνα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, πόσο καλά θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες της περιφέρειας και πόσο καλά θα ενεργήσουν οι τοπικές υπηρεσίες ώστε να γίνει άμεση εκκένωση και άμεση αποτύπωση της καταστροφής» εξήγησε ο ίδιος.

Η περιοχή της νοτιοδυτικής Κρήτης, όπου θα διεξαχθεί η άσκηση, εκτείνεται από το Ελαφονήσι έως την Αγία Ρουμέλη του νομού Χανίων. «Η περιοχή αυτή επελέγη καθώς η πρόσβαση είναι δύσκολη και μας ενδιαφέρει να δούμε την αμεσότητα στην παρέμβαση όσων θα εμπλακούν» είπε ο κ. Συνολάκης.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Κώστας Μακρόπουλος υπογράμμισε, μιλώντας στην «Espresso», ότι η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής δεν υποκρύπτει τίποτα «περίεργο». «Δεν έχει να κάνει με κάποιου είδους πρόγνωση, πρόβλεψη ή προεκτίμηση. Είναι μια κλασική άσκηση» τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι ως χώρα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίζουμε τις συνέπειές τους.

Ο κ. Μακρόπουλος επισήμανε επίσης ότι πρόσφατα θεσμοθετήθηκε και στη χώρα μας (στο πλαίσιο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου) το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι. Οπως διευκρίνισε, αυτό τον καιρό «τρέχουν» οι διαδικασίες για τη δημιουργία του απαραίτητου δικτύου παλιρροιογράφων, που θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ).



espressonews.gr
madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου