'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Γκλέτσος που σας χρειάζεται ...!!!

Η Ρούμελη πάντοτε έβγαζε ανταρτόπουλα και ο Απόστολος Γκλέτσος είχε τη φήμη του «μάτσο» από την εποχή που ήταν ηθοποιός. 

Αλλά ότι θα κατάφερνε μόλις τη δεύτερη εβδομάδα από την ανάληψη των καθηκόντων του ως δήμαρχος Στυλίδας να ξεσηκώσει τους κατοίκους του δήμου του κατά της λειτουργίας των διοδίων, να οδηγηθεί σιδηροδέσμιος στον εισαγγελέα και να δικαιωθεί πετυχαίνοντας τον στόχο του, δεν το περίμενε κανείς.


Ο Απόστολος Γκλέτσος μπόρεσε να πιάσει τον σφυγμό της εποχής, για την ακρίβεια την αγανάκτηση του κόσμου και την οικονομική στενοχώρια.


Επιπλέον, κατανόησε το γεγονός ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί πια να τον κοροϊδεύουν οι μεγαλόσχημοι, είτε είναι μεγαλοϋπουργοί είτε μεγάλες επιχειρήσεις, που όχι μόνο βγάζουν τους νόμους στα μέτρα τους αλλά και τους εφαρμόζουν όταν τους βολεύει.


Μόλις λοιπόν έμαθε (πιθανόν να το ήξερε από πριν και να περίμενε απλώς να εκδηλωθούν τα πρώτα παράπονα) ότι από την Πρωτοχρονιά οι κάτοικοι του δήμου του θα έπρεπε να πληρώνουν διόδια για τις καθημερινές μετακινήσεις τους, έκανε αυτό που για τους άλλους δεν είναι αυτονόητο: κατάργησε τα διόδια.


Πήγε επιτόπου, ξήλωσε την περίφραξη και άνοιξε τον δρόμο για να περνάνε ελεύθερα οι κάτοικοι. Στην αρχή τα Μέσα Ενημέρωσης στάθηκαν στο ότι ο γνωστός Γκλέτσος κατάργησε τα διόδια. Προς στιγμήν η κίνηση ταυτίστηκε με το διογκούμενο κίνημα «Δεν πληρώνω διόδια», ίσως και να τον αδίκησαν με φράσεις απαξίωσης, ότι και καλά… επειδή είναι γνωστός ο Γκλέτσος ανά το πανελλήνιο, πήγε και τα έσπασε.


Ομως ο άνθρωπος ήταν από την αρχή σωστός, διαβασμένος, μελετημένος και υπερασπίστηκε ορθά το δικαίωμα των κατοίκων να μετακινούνται ελεύθερα δίχως να πληρώνουν διόδια μέσα στον δήμο από τον δρόμο που παράνομα έφραξε η εταιρεία χωρίς να αφήσει άλλη ελεύθερη  δίοδο. Στην πραγματικότητα ο Γκλέτσος δεν ενήργησε αυθαίρετα ούτε προέβη σε αυτοδικία, αλλά υπερασπίστηκε νόμιμο αγαθό και περιουσιακό στοιχείο των πολιτών. Τη νομική πτυχή του θέματος θα τη βρουν οι δικαστές. Αλλά η ουσία είναι ότι, αν ο Γκλέτσος δεν αποκαθιστούσε την ελεύθερη επικοινωνία και περίμενε το κράτος να κάνει τη δουλειά του ή οι Αρχές να κινηθούν μόνες τους, το ίδιο αποτέλεσμα δεν θα το είχαμε ούτε τον επόμενο αιώνα.


Η απότομη και χωρίς συμβιβασμούς ενέργεια του δήμαρχου Στυλίδας ανάγκασε το κράτος μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες να παραδεχτεί ότι ήταν δική του ευθύνη να έχει πληρώσει για τις κάρτες ελεύθερης διέλευσης των κατοίκων, αλλά παρέλειψε να το κάνει. Η τεχνική εταιρεία, εφόσον δεν πληρώθηκε, δεν έδειξε ούτε υπομονή ούτε ευαισθησία, ούτε φυσικά σκέφτηκε να βλάψει τα οικονομικά συμφέροντά της με διαφυγόντα κέρδη και έτσι έκλεισε τον δρόμο που επέτρεπε στους κατοίκους να παρακάμπτουν τα διόδια, όπως είχε συμβατικό δικαίωμα.


Κατά τη σύμβαση, δεν έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει άλλον δρόμο για τους κατοίκους ώστε να πηγαίνουν στον προορισμό τους. Αυτό ήταν υποχρέωση του κράτους κατά τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και σε αυτό το σημείο η σύμβαση δεν είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αυτό φυσικά δεν δίνει το δικαίωμα στον δήμαρχο να ξηλώνει την περίφραξη και έτσι ο δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος, όταν μιλήσαμε μαζί του ήδη από την πρώτη μέρα, έθεσε το ζήτημα στη σωστή βάση: «Δεν ξέρω ποιος έκανε λάθος και ποιος παρανόμησε, αλλά δεν είναι δυνατόν να πρέπει να πληρώσει ένας κάτοικος του δήμου τρεις και τέσσερις και πέντε φορές διόδια, αν χρειαστεί να πάει από το χωράφι του στο λιοτρίβι. Αυτό δεν γίνεται!».




...Και ύστερα ξύπνησαν τα κανάλια
Μπορεί ο τρόπος του Απόστολου Γκλέτσου να ήταν πιασάρικος, αλλά ήταν και αποτελεσματικός. Τα Μέσα Ενημέρωσης ενεργοποιήθηκαν, είδαν θέμα για κουτσομπολιό και για ενημέρωση (ανάλογα με τον προσανατολισμό τους) και την επόμενη μέρα η φωτογραφία με τις χειροπέδες ανέβασε το θέμα στην εκτίμηση των αρχισυντακτών στα κανάλια. Χωρίς εικόνα η τηλεόραση δυσκολεύεται να επιλέξει τις ειδήσεις. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δει το θέμα και υποχρεώθηκε να κάνει εκείνα που είχε παραλείψει την πρώτη εβδομάδα του έτους.


Ομως σημαντική ήταν και η στάση του κόσμου της Στυλίδας. Πολλοί κάτοικοι μαζεύτηκαν για συμπαράσταση στον δήμαρχό τους έξω από τα δικαστήρια, όπου οδηγήθηκε για να του απαγγελθεί κατηγορία. Ωστόσο θα προηγηθεί ανάκριση για να διαπιστωθούν τα πραγματικά γεγονότα. Ο Γκλέτσος νίκησε ως πολιτικό πρόσωπο και έδειξε τον δρόμο για μια αποτελεσματική διεκδίκηση νόμιμου δικαιώματος που κινδυνεύει να χαθεί στη γραφειοκρατία, την κρατική ακινησία και την ιδιωτική ευλυγισία. Μη σας φανεί παράξενο, αν σε πολύ λίγο πολιτικό χρόνο, ο αντάρτης γίνει ο ηγέτης των ατάκτων…



espressonews.gr
madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου