'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Η Μονή Εμμαούς, η Marfin και τα δάνεια σε “φαντάσματα”

Αρχές του περασμένου Μάρτη, ένα φορτηγό μετέφερε 23 μεγάλα χαρτοκιβώτια από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) της Θεσσαλονίκης στην Εισαγγελεία Θεσσαλονίκης.

Στα 23 χαρτοκιβώτια υπήρχαν εκατοντάδες έγγραφα συμβολαίων και δανειοδοτήσεων από τη Marfin προς την Ιερά Μονή Εμμαούς, για αγορά από την τελευταία ακινήτων στην Βόρεια Ελλάδα, φορολογικές δηλώσεις κλπ.
Οι αγορές που εμφανίζονται στα επίσημα έγγραφα, φέρεται να έχουν πραγματοποιηθεί "στον αέρα", με δάνεια που είχαν δοθεί,  χωρίς να καλύπτει η εμπορική αξία του ακινήτου, το ποσό του δανείου. Ήδη η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης διερευνά την υπόθεση αυτή στην οποία εμπλέκονται η Μονή Εμμαούς, η τράπεζα Marfin και δεκάδες ιδιώτες, που είτε ήταν αχυράνθρωποι της Μονής, είτε δεν είχαν ιδέα τι ακριβώς γινόταν!
Τα δάνεια που δίνονταν από τη Marfin στη Μονή Εμμαούς και στους αχυρανθρώπους της, χορηγούνταν με προσημείωση ακινήτων πολύ μικρότερης αξίας! Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι ποια τράπεζα σε ολόκληρο τον κόσμο δίνει δάνεια προσημειώνοντας ακίνητα που η εμπορική τους αξία είναι τουλάχιστον η μισή από το ύψος του δανείου και γιατί το κάνει αυτό; Τι έχει να κερδίσει, από την στιγμή που αν η Μονή δεν αποπληρώσει το δάνειο, θα μείνουν στην τράπεζα ακίνητα που δεν καλύπτουν σε καμμία περίπτωση τα λεφτά που έχει δανείσει!
Το newsbomb.gr σας παρουσιάζει σήμερα κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις των "θολών" δανείων της Marfin προς την Μονή Εμμαούς, όπως προκύπτουν από τις σχετικές μηνύσεις που έχουν γίνει. Είναι σαφές ότι για τα οριστικά συμπεράσματα, αναμένουμε την απόφαση της δικαιοσύνης που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα δώσει απαντήσεις στους επενδυτές της τράπεζας και στους εμπλεκομένους.
Τα "θολά" δάνεια της Marfin στην Ι.Μονή Εμμαούς
Η MARFIN ΒΑΝΚ με την υπ' αριθμ. 3093/23.4.2007 Σύμβαση Μακροπρόθεσμου Δανείου και Προσθέτων Πράξεων, Τροποποιήσεων και παραρτημάτων χορήγησε στην Ι.Μ. ΕΜΜΑΟΥΣ δάνειο ποσού 35.000.000 €. Προέβη δε στην εγγραφή προσημειώσεων σε κάποια, όχι σε όλα ακίνητα που αναφέρονται στην μήνυση, δυνάμει της υπ' αριθμ. 56071Σ/16. 7 .2007 αποφάσεως του ΜΠΑθηνών για ποσό 2.830.000 € και της υπ' αριθμ. 67719Σ/24.9.2007 αποφάσεως του ΜΠΑθηνών για ποσό1.510.000 €.
Η ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, που ανήκει όμιλο MARFIN POPULAR BΑΝΚ, με την υπ' αριθμ. 0040/5.2.2007 Σύμβαση Μακροπρόθεσμου Δανείου και Προσθέτων Πράξεων, Τροποποιήσεων και παραρτημάτων χορήγησε στην Ι.Μ. ΕΜΜΑΟΥΣ δάνειο ποσού 17.000.000 €. Προέβη δε στην εγγραφή προσημειώσεως σε ένα από τα ακίνητα που αναφέρεται στην μήνυση, δυνάμει της υπ' αριθμ. 15498Σ/6.3.2008 αποφάσεως του ΜΠΑθηνών για ποσό 2.257.750 €.
Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί, ότι κατά τον χρόνο υπογραφής των ανωτέρω συμβάσεων δανείου, η Ι.Μ. ΕΜΜΑΟΥΣ δεν είναι ακόμα ιδιοκτήτρια των συγκεκριμένων «κατασκευασμένων» ακινήτων, που αναφέρονται στην μήνυση, και που στην συνέχεια θα αποτελέσουν αντικείμενο των προσημειώσεων.

Περαιτέρω, και στις δύο περιπτώσεις οι αιτήσεις και οι δικαστικές αποφάσεις περί εγγραφής προσημειώσεως ακολουθούν μετά από χρονικό διάστημα πλέον των τριών μηνών από την ίδια την σύναψη της συμβάσεως του δανείου, ενώ τα ποσά για τα οποία ζητείται η εγγραφή προσημειώσεως σε κάθε περίπτωση δεν καλύπτουν το συνολικό ποσό του δανείου που χορηγείται με την σύμβαση.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν
Αν υποθέσουµε, ότι η εκταµίευση των δανείων από την MARFIN ΒΑΝΚ και την ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ έλαβε χώρα (και µάλιστα ολόκληρο το ποσό), χωρίς άλλη εµπράγµατη εξασφάλιση ή άλλης µορφής εγγύηση από την Ι.Μ. ΕΜΜΑΟΥΣ υπέρ των δύο Τραπεζών (πλην όσων αναφέρονται στην μήνυση), τότε καθίσταται σαφές ότι:
(α) Οι δύο Τράπεζες εν γνώσει τους χορήγησαν δάνεια ποσού 35.000.000 ευρώ και 17.000.000 ευρώ αντίστοιχα, σε ακίνητα (όχι και τόσο «καθαρά»), και δεν φρόντισαν να λάβουν καµία πραγµατική εξασφάλιση. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να διερευνηθεί για ποιο λόγο και µε ποιο σκοπό προέβησαν οι δύο Τράπεζες στην χορήγηση των δανείων αυτών.
(β) Τα ακίνητα αυτά και η «αξία» τους φαίνεται να «κατασκευάσθηκαν» εν όψει της χορήγησης των δύο αυτών δανείων.
(γ) Με την επιφύλαξη, ότι η Ι.Μ. ΕΜΜΑΟΥΣ δεν προέβη σε «εµφανείς» πράξεις εκµετάλλευσης και επένδυσης των χρηµατικών ποσών των δύο δανείων (π.χ. αγορά µεγάλων ακινήτων), που να εξακολουθούν να «σώζονται» έως και σήµερα, τότε τα «ίχνη» των ποσών αυτών µετά την εκταµίευση και πληρωµή τους προς την Ι.Μ. ΕΜΜΑΟΥΣ ουσιαστικά «χάνονται».


http://www.newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου